Ultrazvuk testisa često se koristi prilikom dijagnostike u urologiji a radi ispitivanja bubrega, mokraćne bešike, prostate, penisa i testisa. Kod fizikalnog pregleda genitalnih organa muškarca, ultrazvuk testisa je zapravo nastavak dijagnostike. Pošto su anatomski testisi lokalizovani odmah ispod kože, to dozvoljava da se ultrazvučno ispitivanje radi uz pomoć visoko frekventnih sondi, koje proizvode sliku odlične rezolucije. 

Kada se radi ultrazvuk testisa?

Ukoliko imate neke od dolenavedenih simptoma, trebalo bi da uradite ovaj pregled:

  • Impotencija
  • Bračni sterilitet
  • Zapaljenski procesi
  • Bol
  • Prisustvo krvi u spermi
  • Povrede
  • Otok ili druge promene testisa i penisa, tumor
  • Sve ostale subjektivne tegobe

Za ultrazvučni pregled testisa nije potrebno posebno se pripremati.

Rak testisa

Dobra vest za početak jeste, da se ovaj oblik karcinoma veoma retko javlja, odnosno, statistike kažu da oboli 9 od 100 000 muškaraca. Preživljavanje bolesnika sa tumorima testisa se značajno popravilo poslednjih godina. Kod muškarca kome je dijagnostikovan maligni tumor testisa, najpre se radi operacija, a potom hemoterapija. Najveća povezanost sa nastankom tumora jeste nespušteni testis. Operacija kojom se spuštaju testisi u skrotume ne umanjuje maligni potencijal, ali se na ovaj način omogućava ispitivanje i lakše otkrivanje tumora. Faktori kao što su trauma i infekcija koja dovodi do atrofije testisa može biti u vezi sa pojavom raka. 

Tumor testisa – ultrazvuk

Ultrazvučna dijagnostika je značajno promenila mogućnost dijagnoze ove bolesti. Ono što pacijenti koji se javljaju osećaju, jeste bezbolna tvrdina u testisu. Urolog koji pregleda ovakvog pacijenta mogao bi, iz određenih razloga, biti u nedoumici, a kada se uradi ultrazvuk testisa, dileme više nema, jer se promene jasno vide. 

Ultrazvuk testisa – kako se radi?

Za ultrazvučni pregled testisa koristi se linearna sonda i može se otkriti i postojanje promene u ovojnicama testisa, kao što je vodena kila ili prošireni venski splet. Pored ovog pregleda, potrebno je uraditi i ultrazvuk abdomena, jer je moguće da tumor testisa metastazira. 

Ulrazvuk testisa je takođe bitan posle njihove povrede, radi dijagnostike i praćenja regresije hematoma testisa. Ciste se takođe mogu pratiti godinama u skrotumu pacijenata, međutim, one najčešće ne pokazuju sklonost ka razvitku u tumore.

Akutni skrotum je naziv za iznenadno nastali bol u skrotumu (kožna kesa u kojoj su smešteni testisi). Razlozi za nastanak ovog bola mogu biti različiti, ali vaše nedoumice biće otklonjene ultrazvučnom dijagnostikom.

Ultrazvuk testisa iskustva

Ova dijagnostička procedura se lako izvodi, pacijenti je veoma dobro podnose, nema zračenja, nikakvih štetnih efekata i neželjenih posledica, bezbolna je i neinvazivna (bezopasna). 

Ultrazvuk testisa cene

Cene se kreću u rasponu od 2500 do 4500 dinara.

 

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije za ultrazvuk testisa predlažemo da kontaktirate lekarske ordinacije ispod teksta.

 

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Dodaj novu firmu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Ultrazvuk testisa
Pitaj firme

Urološki pregled + Ultrazvuk urotrakta

Akcija -% 1900 Din.
Urološki pregled + Ultrazvuk urotrakta po ceni od 1.900 din samo u Poliklinici Millenium Medic!...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Kompletan urološki pregled sa ultrazvukom prostate, bešike, bubrega, testisa sa tumormarkerima PSA, fPSA + besplatno ordiniranje terapije

Akcija -% 3700 Din.
Kompletan urološki pregled sa ultrazvukom prostate, bešike, bubrega, testisa sa tumormarkerima PSA, fPSA + besplatno ord...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Pregled urologa sa ultrazvukom prostate, mokraćne bešike i testisa

Akcija -% 4100 Din.
Pregled urologa sa ultrazvukom prostate, mokraćne bešike i testisa po ceni od 4.100 din samo u poliklinici Gracia Medika...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Iskustva i preporuke posetilaca

06.07.2017
Stevan Markovic

Kako da preuzmem kupon????

08.05.2017
Mihajlo Nastasovic

Mora ovaj ultrazvuk da se posebno plati ili nista po tom pitanju nismo uspeli da uradimo.

11.04.2017
Simona Vucinic

Po pravilu je ovaj ultrazvuk nesto sot debelo mora da kosta i sto ni u kom slucaju nije ni malo jeftino.

10.03.2017
Todor Markovic

Kako god da okrenete, cene za ovaj ultrazvuk nisu ni malo jeftine.

07.03.2017
Marta Dencevic

U svakom slucaju kako god da okrenete, situcija je takva da ova vrsta ultrazvuka treba da se debelo plati.

20.02.2017
Janko Zivanovic

Sto se mene licno tice, ovo je posebna vrsta ultrazvuka u koji zaista treba da imate puno poverenje.

02.02.2017
Ljubinka Sreckovic

Sva sreca pa je vecina savremenih lekarskih ordinacija dobro opremljena sa savremenim uredjajima kojima se moze uraditi ultrazvuk.

23.01.2017
Petar Jankovic

Po mom misljenju, ovde bas treba da se odlucite za kvalitet. Sto se mene licno tice, ovde samo treba da da se odlucite za kvlaitet. Sve drugo i nije bas toliko bitno.

04.01.2017
Nikolina Pantelic

u slucaju sumnje na neke vece probleme sa testisom, onda ce svaki urolog da nalozi njegov ultrazvuk bez da unapred postavlja neke polovicne dijagnoze.

15.12.2016
Ivan Stojanovic

Sva sreca pa se u danasnje vreme ultrazvuk testisa moze uraditi u mnogobrojnim lekarskim ordinacijama.

29.11.2016
Jana Stankovic

Ako vec sumnajte da na to da u nekoj meri mozete da imate testis, onda je svakako pozeljhno da po tom pitanju posetite ordinaciju Medcal Centar.

10.11.2016
Biljana Brankovic

Po pitanju ultrazvuka testisa, naravno da svaki muskarac treba da vodi racuna o tome. E sad, potrebno je da se generalno onda oko toga posavetujte sa nekom iskusnom ordinacijom kao sto je Hrast.

22.09.2016
Marko Petrovic

Nije se ni malo saliti sa ultrazvukom testita. To je ultrazvuk kji mora da se uradi ne nekom provrenom mestu kao sto je primera radi ordinacija Sekulic.

22.08.2016
Dusan Markovic

Sigurno da za neke muskarce ovo moze da bude odredjeni problem ali generlano govoreci potrebno je oko toga da se posavetujete sa nekim strucnim licem. U svakom slucaju nikada nije previse dobro bezati od problema.

19.07.2016
Jovana Milinkovic

Svaki lecar ce muskarcu naloziti da uradi ultrazvuk testisa ukoliko posumnja da postoje neke patoloske promene. U proseku se cena za ultrazvuk testisa krece oko 4500 dinara.