Dodaj firmu

Dispnea Euromedik

Opšta bolnica i poliklinika Euromedik Beograd pružiće Vam najkvalitetniju uslugu u svim oblastima koje su obuhvaćene našim radom. Bolnica i poliklinika Euromedik Beograd je lider u službi Vašeg zdravlja.
Pročitaj više


Beograd

Dispnea Balkan Medic

Na uglu ulica Rige od Fere i Strahinjića Bana nalazi se savremeno opremljeni Balkan Medic dijagnostički centar. Nudimo usluge interne medicine po najpovoljnijim cenama.
Pročitaj više

Rige od Fere 22
Stari grad, Beograd

Dispnea Nefron

Internistička ordinacija Nefron nalazi se na opštini Voždovac u Beogradu i pruža usluge iz sledećih oblasti: interna medicina, kardiologija, gastroenterologija, endokrinologija, ultrazvuk, ekg, kolor dopler
Pročitaj više

Bulevar JNA 81, Jajinci
Voždovac, Beograd

Dispnea je osećaj nedostatka vazduha. To može ukazati na različite bolesti i stanja. Prevedeno sa latinskog, reč dispnea bi značila - „glad za vazduhom“. Običan čovek će dispneu opisati kao da su mu “tesna pluća“, da se guši, kao da postoji „rampa“ prilikom udaha, te nelagodnost u plućima...

Dispnea i bolesti pluća

Različite bolesti se vezuju za dispneu, a to mogu biti, kada je u pitanju respiratorni sistem: bronhijalna astma, hronični bronhitis, upala pluća, pucanje plućne maramice, voda u plućnoj maramici. Kada govorimo o kardiovaskularnom sistemu: ubrzani rad srca, popuštanje srca, poremećaji srčanog ritma, upala srčanog mišića i srčane kese, koronarna bolest. Kao oboljenja vezana za dispneu, pomenimo još i neurovegetativnu distoniju („nervozu“), oboljenja štitne žlezde, anemiju.

Imajte na umu da se dispnea može takođe javiti i u PMS-u, menopauzi, reakciji na stres i slično.

Dispnea – dijagnoza

Ukoliko se nedostatak vazduha pojavi kod vas, i ponavlja se, neophodno je da se što pre javite svom lekaru. Potrebno je uraditi osnovne laboratorijske analize, EKG i snimak pluća. U zavisnosti od rezultata ovih nalaza, pacijent će se uputiti odgovarajućem lekaru specijalisti. 

Važno je naći pravi razlog za osećaj dispnee, jer lečenje zavisi od tipa oboljenja koje izaziva osećaj nedostatka vazduha. Na primer, u slučaju napada dispnee, astmatičar će koristiti pumpicu, a osoba sa poremećajima srčanog ritma, odgovarajuću terapiju. 

Dispnea – preventiva

Potrebno je da imate zdrave životne navike i da eliminišete štetne, kao što su pušenje, na primer. Vrlo su dobri i antistres programi, kao što je meditacija ili joga. Vežbe disanja su važne kod dispneje koja je izazvana plućnim bolestima.

Dispnea – iskustva

Ljudi se obično pitaju, kako da pomognu sebi ako ne mogu da udahu? Ono što je najvažnije, jeste ne prepustiti se panici i strahu. Jer, nedostatak vazduha sam po sebi izaziva strah, a strah, sa druge strane, izaziva pojačano lupanje srca i sve postaje još gore. Zato je važno biti smiren, koliko god je to moguće. 

Ukoliko znate uzrok vaše dispnee, potrebno je da uzmete odgovarajuću terapiju. Ukoliko vam se osećaj nedostatka vazduha javlja po prvi put i ukoliko je intenzivan, trebalo bi da se što pre javite lekaru ili hitnoj pomoći. Ako je razlog dispnee nervoza ili hormonalni status, pomoći će vežbe za opuštanje, čajevi ili blagi sedativi koje vam je propisao lekar. 

Na kraju, zaključićemo da ako vam se dogodi ovakva situacija, da imate osećaj nedostatka vazduha, to znači da vam vaše telo šalje neke znake upozorenja, pa posetite svog lekara.

Dispnea – lečenje – cena

Pregled kod pulmologa, saveti i konsulatacije, cene se kreću od 3500 do 4000 dinara.

Vežbe disanja, u proseku potrebno je izdvojiti oko 4000 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate ordinacije ispod teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane