Dodaj firmu

Alergija na penicilin Beograd

Pulmo Centar lekarska ordinacija alergija na penicilin

Pulmološka lekarska ordinacija Pulmo Centar nalazi se na Novom Beogradu. Tim pulmologa specijalista i drugi internistički pregledi. Ultrazvučna dijagnostika, saradnja sa osiguravajućim kućama
Pročitaj više

Djordja Stanojevića 11a, Belvil, zgrada Zumbul
Novi Beograd, Beograd

Poliklinika Vaša Kuća zdravlja alergija na penicilin

Poliklinika na Vidikovcu, sa kompletnim internističkim i specijalističkim pregledima, vrhunskim stručnjacima i kompletnim paketima usluga po prihvatljivoj ceni, za svakog pacijenta.
Pročitaj više

Vidikovački Venac 73 T
Rakovica, Beograd

Alergija na penicilin Gracia Medika poliklinika

Prepustite brigu o Vašem zdravlju vrhunskom timu stručnjaka, posetite polikliniku Gracia Medika koja se nalazi u samom centru Beograda. U prijatnom ambijentu nudimo Vam konsultacije i preglede iz hirurgije, ginekologije, fizijatrije, ultrazvučnu dijagnostiku i antiaging.
Pročitaj više

Koče Popovića 7
Savski venac, Beograd

Alergija na penicilin nije jako cesta. Neželjene reakcije na lekove mogu biti neimunološke (kao što su razne nuspojave, efekat predoziranja ili interakcije sa drugim lekovima), zatim imunološke ili alergijske reakcije. Od svih lekova, mogućnost alergije na penicilin, kod pacijenata i kod lekara, izaziva najveći strah. Taj strah nije neopravdan, kada se uzme u obzir široka primena penicilinskih antibiotika, kao i mogućnost anafilaktičke reakcije organizma.

Alergija na penicilin – iskustva

U svakodnevnoj lekarskoj praksi susreću se mnoge, uglavnom kožne reakcije, pa se pacijentu dalje obustavlja davanje, odnosno lečenje penicilinskim preparatima. Međutim, veoma je važno utvrditi stvarno postojanje preosetljivosti na penicilin, kako pacijent ne bi bio uskraćen za delotvoran lek.

Alergija na penicilin – simptomi

Postoje trenutne i kasne reakcije. Trenutne reakcije nastaju za manje od sat vremena od kako ste primili penicilin. Možete osećati pad krvnog pritiska, otečenost grkljana, sipljivost (ostajanje bez daha), angioedem, urtikariju (koprivnjaču). Anafilaktičke reakcije se javljaju najčešće kod osoba od 20 do 50 godina starosti. Smrtnost od anafilaktičkog šoka nastupi u 1:50 000-100 000 bolesnika lečenih penicilinom.

Takozvane ubrzane reakcije, javljaju se od 1 – 72 sata po davanju penicilina, simptomi su skoro isti kao kod trenutne reakcije, međutim, važno je istaći da se reakcije na penicilin opasne po život retko javljaju nakon više od jednog sata po primanju leka.

Kasne reakcije, su one koje nastaju kada prođe više od 72 sata od davanja penicilina. 

Alergija na penicilin – osip

Osipi su najčešće alergijske reakcije kod primene penicilinskih preparata. Kod pacijenata kod kojih nije bilo pojave urtikarije, nije očekivano da će se pojaviti neka teža reakcija na penicilin. U slučaju pojave urtikarije, preporučuju se kožni test, test degranulacije bazofila, test oralne provokacije. Kod najtežih oblika kožnih alergija, terapija se mora smesta prekinuti i doživotno izbegavati. 

Alergija na penicilin - dijagnoza

Detaljna anamneza je najvažniji deo utvrđivanja alergije na bilo koji lek. To znači da će vas lekar pitati o opisu reakcije, kada je počela u odnosu na primanje penicilina, razlog zašto vam je bio prepisan penicilin i slično.

Nakon anamneze, sledi postupak koji zavisi od težine reakcije. U slučaju pozitivne anamneze na bilo koji oblik anafilaksije, kao što je pad krvnog pritiska, gušenje, odustaje se od dalje dijagnostike i doživotne primene penicilina.

Ako ste imali pozitivnu reakciju u vidu urtikarije i angioedema, pristupa se kožnom testu, a dalje u slučaju negativnog testa, sledi test oralne provokacije, koji se smatra neprikosnovenim u dijagnostici alergije na penicilin.

Alergo-testovi cena

Cene se kreću u rasponu od 1700 do 4000 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate ordinacije ispod teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane