Dodaj firmu

Ugradnja stenta Euromedik

Opšta bolnica i poliklinika Euromedik Beograd pružiće Vam najkvalitetniju uslugu u svim oblastima koje su obuhvaćene našim radom. Bolnica i poliklinika Euromedik Beograd je lider u službi Vašeg zdravlja.
Pročitaj više


Beograd

Gracia Medika - Kardiologija

U “Gracia Medika” poliklinici u centru Beograda dostupni su Vam najtraženiji kardiološki pregedi koje obavlja specijalista kardiologije.
Pročitaj više

Koče Popovića 7
Savski venac, Beograd

Balkan Medic Dijagnostički Centar

Balkan Medic je savremeni dijagnostički centar u srcu Dorćola, na Starom Gradu. Nudimo sledeće vrste usluga: ultrazvučnu dijagnostiku, kardiologiju, endokrinologiju, opšti lekarski i internistički pregled i preventivni kardiološki i internis...
Pročitaj više

Rige od Fere 22
Stari grad, Beograd

Ugradnja stenta je relativno cest zahvat. Koronarne bolesti, odnosno bolesti srca, najčešće su bolesti današnjice i vodeći su uzrok smrtnosti. Ove bolesti se mogu manifestovati na nekoliko načina, a najčešći su stabilna angina pektoris – pacijent dobija bolove prilikom fizičkog napora; nestabilna angina pektoris – pacijent dobija bolove bez fizičkog napora; infarkt miokarda – kada dolazi do zapušenja neke od koronarnih arterija.

Uzroci koronarnih bolesti

Koronarne arterije su arterije koje ishranjuju srčani mišić. Ateroskleroza je „glavni krivac“ što se dešavaju promene unutar koronarnih arterija, tako što se nakupljaju masne naslage u unutrašnjosti krvnog suda i stvaraju se masne ploče. Kada ove masne ploče smanje unutrašnjost arterije za više od 60% onda delovi tkiva ispod suženja počinju da trpe usled nedostatka kiseonika i hranljivih materija. Tako čovek počne da oseća tegobe. 

Na pojavu ateroskleroze utiče više faktora, kao što su pušenje, dijabetes, hipertenzija, povišeni trigliceridi i holesterol u krvi, kao i genetska predispozicija i godine starosti čoveka. 

Ugradnja stenta – iskustva

Nakon što se koronagrafijom utvrdi nalaz na koronarnim arterijama predlaže se nekoliko načina lečenja, od kojih je jedan – ugrađivanje koronarnog stenta. Ova procedura se izvodi tako što se punktira neka od arterija, u preponi, na ručnom zglobu ili u nadlaktici. U arteriju se ubacuje žica preko koje se kateterom dolazi do početka koronarnih arterija koji je odmah iznad aortnog zaliska. Pre početka procedure, pacijent će dobiti lekove koji smanjuju zgrušavanje krvi i slepljivanje krvnih pločica. Sve vreme pacijent je budan i u kontaktu sa lekarima koji proceduru obavljaju.

Nakon što je kateter doveden do početka koronarne arterije, preko njegove unutrašnjosti u koronarnu arteriju se uvodi koronarna žica. Preko koronarne žice se u unutrašnjost arterije uvode svi ostali sistemi: stentovi, baloni, sistemi za usisavanje tromba i slično.

Promene na koronarnim arterijama se kreću od lakih do potpunog zapušenja krvnog suda. Nakon što se žicom prođe suženje ili zapušenje, postavi se balon da bi se lipidna masa razbila, potisnula uz zid i napravilo mesto za stent. Nakon pripreme krvnog suda, u krvni sud se ubacuje stent.

Stent je mala metalna proteza koja liči na feder od hemijske olovke. U krvni sud dolazi postavljen na balon, a nakon naduvavanja balona ostaje zauvek u unutrašnjosti krvnog suda. 

Posle ugradnje stenta, mogu se javiti neki problemi, kao što je tromboza odnosno, stvaranje krvnog ugruška u stentu. Protiv ovog problema pacijent će se izboriti tako što doživotno mora koristiti neke lekove. Drugi problem koji se javlja, jeste reakcija krvnog suda na stent, koji je strano telo. Zbog toga se koriste stentovi koji su natopljeni specijalnim supstancama koje sprečavaju i smanjuju reakciju krvnog suda.

Ugradnja stenta – cena

Cena ugradnje stenta se kreće u rasponu od 500 do 3000 evra.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate ordinacije ispod teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane