Dodaj firmu

Spermogram Euromedik

Opšta bolnica i poliklinika Euromedik Beograd pružiće Vam najkvalitetniju uslugu u svim oblastima koje su obuhvaćene našim radom. Bolnica i poliklinika Euromedik Beograd je lider u službi Vašeg zdravlja.
Pročitaj više


Beograd

Spermogram Gracia Medika

Zakažite pregled urologa u savremenoj poliklinici “Gracia Medika” u Beogradu. Lečenje steriliteta i drugh problema kod muškaraca u vezi sa reproduktivnim organima kod muškaraca.
Pročitaj više

Koče Popovića 7
Savski venac, Beograd

Spermogram PoliMedik

Polimedik ordinacija bavi se lečenjem uroloških problema, kao i rešavanju problema seksualne disfunkcije, lečenja muškog i ženskog steriliteta, kao i problemima koji su vezani za oblast psihijatrije
Pročitaj više

Cvijićeva 24
Palilula, Beograd

Spermogram Poliklinika UroMedica

Kneza Miloša 79/I, Beograd
Savski venac, Beograd

Spermogram Gracia Medika poliklinika

Prepustite brigu o Vašem zdravlju vrhunskom timu stručnjaka, posetite polikliniku Gracia Medika koja se nalazi u samom centru Beograda. U prijatnom ambijentu nudimo Vam konsultacije i preglede iz hirurgije, ginekologije, fizijatrije, ultrazvučnu dijagnostiku i antiaging.
Pročitaj više

Koče Popovića 7
Savski venac, Beograd

Sta je to spermogram? Ukoliko ste zdravi i želite bebu, međutim, ne polazi vam za rukom da je dobijete, posumnjaće se na sterilitet. Sterilitet se javlja i kod žena i kod muškaraca. Prvo što će pripadnici jačeg pola u ovoj nemiloj situaciji morati da urade, jeste spermogram. Analiza sperme je prvi korak da bi se prepoznao muški sterilitet. Pored toga, anomalije ćelija koje se mogu videti ovom analizom, mogu biti indikator različitih infekcija i prostatitisa. 

Interesantno je da spermogram daje informacije koje je nemoguće dobiti za ženske germinalne ćelije. Ova analiza daje uvid i sliku o funkciji testisa i o integritetu muškog genitalnog trakta.

Spermogram – kada se radi?

Analiza sperme je sastavni deo ispitivanja para koji je došao na konsultacije zbog ispitivanja steriliteta. Ovo je veoma jednostavan postupak i primenjuje se u svakodnevnoj dijagnostici.

Spermogram – iskustva

Ono što verovatno mnogi ne znaju, jeste da je sperma izuzetak u odnosu na ostale biološke tečnosti. Njeni parametri variraju u širokom opsegu u smislu – od čoveka do čoveka. Iz tog razloga se analiza spermograma mora ponoviti da bi se zabeležile individualne varijacije u vremenskom periodu i da bi se mogli ustanoviti normalni parametri. Ukupan broj spermatozoida u ejakulatu ukazuje na spermatogenezu i u vezi je sa vremenom apstiniranja pre nego što je dat uzorak na analizu. Spermatogeneza je stalan proces, pa se broj spermatozoida u ejakulatu povećava sa dužinom apstinencije. Smanjena zapremina ejakulata i smanjen broj spermatozoida ukazuju na slabiju produkciju žlezda.

Spermogram – kako se daje?

Posle 3-4 dana apstiniranja, daćete uzorak sperme na analizu. Ne biste smeli u tim danima piti alkohol, jer će on uticati da vaši spermatozoidi budu lošijeg kvaliteta. Ovaj uzorak ponekad je moguće doneti od kuće, ali se uglavnom daje u prostoriji specijalno namenjenoj za to. Uvek je bolje dati uzorak na klinici jer je moguća inspekcija uzorka odmah nakon davanja. 

Spermogram analiza:

Sperma sadrži spermatozoide koji su različito pokretljivi. Na to utiču mnogi faktori. Ukoliko imate povećan broj leukocita, to ukazuje na upalne procese urogenitalnog sistema. Kao što smo napomenuli iznad, vrednosti sprermograma variraju, pa će biti potrebno da uradite dve analize u periodu od dve nedelje.

Što se tiče pokretljivosti, to se može odrediti bilo manuelno bilo korišćenjem kompjuterske metode. Ova provera se vrši odmah nakon davanja uzorka i sat vremena posle. 

Spermokultura

Direktna analiza kontaminacije i infekcije se vrši primenjivanjem bakteriološke kulture, odnosno, spermokulture. U uobičajenim uslovima, sperma nije sterilna, i sadrži malu koncentraciju različitih mikroorganizama.

Swim Up metoda 

Ovo je vrlo popularna metoda kada je ispitivanje steriliteta muškaraca u pitanju. Tehnika se zasniva na činjenici, da se spermatozoidi kreću, odnosno – plivaju na gore – da bi dospeli u matericu žene. Samo najbrži i najvitalniji su sposobni to da urade. Da bi se selektovala ta „elita spermatozoida“, uzorak sperme se stavlja u laboratorijsku posudu na inkubaciju sa medijumom. Šta se dešava tada? Najbolji i najkvalitetniji spermatozoidi isplivavaju i izdvajaju se. 

Spermogram i spermokultura – cene

Cene se kreću u rasponu od 500 dinara za spermokulturu, preko 1200 do 1950 dinara za spermogram.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate ordinacije ispod teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane