Dodaj firmu

Pulmo Centar lekarska ordinacija intolerancija na hranu

Pulmološka lekarska ordinacija Pulmo Centar nalazi se na Novom Beogradu. Tim pulmologa specijalista i drugi internistički pregledi. Ultrazvučna dijagnostika, saradnja sa osiguravajućim kućama
Pročitaj više

Djordja Stanojevića 11a, Belvil, zgrada Zumbul
Novi Beograd, Beograd

Intolerancija na hranu Gracia Medika

U “Gracia Medika” poliklinici u Beogradu možete uraditi niz laboratorijskih analiza, kao i dijagnostčkih usluga, a naš tim odgovoriće na sva Vaša pitanja.
Pročitaj više

Koče Popovića 7
Savski venac, Beograd

Aqualab Plus laboratorije

Aqualab Plus laboratorije su deo najvećeg lanca laboratorija u Evropi Synlabom GmbH i pružaju veliki broj akreditovanih analiza. Zahvaljujući upotrebi vrhunske opreme ROCHE obezbeđujemo najpreciznije rezultate, visok kvalitet usluge, kao i ...
Pročitaj više

Kneginje Zorke 30
Vračar, Beograd

Intolerancija na hranu Mikrobiološka laboratorija Marković

Laboratorija Marković se bavi kliničkom mikrobiološkom dijagnostikom koja obuhvata bakteriološku, parazitološku, mikološku i virusološku analizu različitih uzoraka
Pročitaj više

Mije Kovačevića 10, lok 13 i 14
Palilula, Beograd

Beolab Laboratorije

Vršimo usluge laboratorijskih analiza: bakteriologije, parazitologije, hematologije, biohemije, hormonskih analiza i tumor markera.
Pročitaj više

Borska 41m, Ratka Mitrovića 148
Rakovica, Beograd

Testovi kojima se otkriva intolerancija na hranu poslednjih godina su veoma popularni i mnoge gojazne osobe žele da ih urade ne bi li se rešile viška kilograma. Naravno, testovi intolerancije na hranu koriste se i u čisto medicinske svrhe, kao što su tegobe kod digestivnog trakta, neurološke smetnje, dermatološke promene, psihološke smetnje, respirativne tegobe... 

Netolerancija na hranu

Ovo je u stvari, reakcija na hranu koja može da izazove neprijatne simptome i vezuje se za mnoga hronična stanja. Ohrabrujuće zvuči činjenica da nije verovatno da će netolerancija na hranu da vam ugrozi život, ali ipak, može se desiti da vam značajno izmeni kvalitet života. Prema nekim statistikama, od celokupne svetske populacije, manje od 2 posto pati od alergija, a čak 35% pati od intolerancije na hranu. 

Intolerancija na hranu – simptomi

Intolerancija na hranu može da ugrozi bilo koga, u bilo kojim godinama života. Simptomi se javljaju tek posle izvesnog vremena od uzimanja hrane, i zbog toga otkrivanje problematične hrane može da bude teško bez korišćenja novih laboratorijskih testova. Na primer, ako vam ne prija mleko, i popili ste ga danas, tegobe, poput bolova u zglobovima, možete dobiti tek posle tri dana. 

Intolerancija na hranu može da bude uzrokovana hemijskom preosetljivošću ili nedostatkom enzima, a sa druge strane, to može da bude reakcija vašeg imunog sistema, koji stvara specifična lgG antitela na određenu namirnicu. Netoleranicija na hranu može biti povezana sa raznim stanjima kao što su: gastritis, nadimanje, dijareja, zatvor; glavobolja, migrena, vrtoglavica; akne kod odraslih, ekcemi, osip, svrab kože; pomenuti napred, bolovi u zglobovima i mišićima, od neuobičajenih bolova i oticanja zglobova do reumatoidnog artritisa; razne psihološke smetnje, kao što su hronični umor, nesanica, anksioznost i depresija; zatim tegobe respiratornog sistema, kao što su astma i rinitis.

Netoleranicija na hranu – testovi

Spomenimo test netolarancije na hranu 90-90 namirnica i drugi – 44 – 44 namirnice. Ovi testovi su namenjeni ljudima koji žele da poboljšaju opšte zdravstveno stanje, ali i ukoliko imaju smetnje koje su navedene u tekstu iznad. 

Test se izvodi iz uzoraka kapilarne ili venske krvi, pri čemu se ispituje osetljivost uzorka na 90 odnosno 44 namirnice. Krv možete dati u bilo koje doba dana, bez obzira da li ste pre toga konzumirali hranu ili ne, pili neke napitke ili uzeli određene lekove. Rezultate ćete dobiti za 5 do 7 dana.

Postoji i test koji se naziva 22 – 22 namirnice. Ovaj test je najoptimalniji po pitanju cene i informacija koje pacijent dobija i može se reći da je najekonomičniji. Sve ovo je iz prostog razloga što se u testu analiziraju 22 namirnice koje najčešće koristimo u svakodnevnoj ishrani, ali koje istovremeno imaju i veći alergeni potencijal. Ono što je najvažnije što će pacijent saznati nakon urađenog testa i dobijenih rezultata, jeste da li su tegobe koje ima uopšte u vezi sa potencijalnom netolerancijom na hranu.

Na kraju, spomenimo i screening test netolerancije na hranu. Ovaj test je namenjen ljudima koji “muku muče“ sa kilogramima. To je zapravo test pravilne i izbalansirane ishrane, a koja je upravo u skladu sa opštim stanjem vašeg organizma. Ukoliko imate povišen nivo triglicerida, holesterola ili glukoze u krvi, ovaj test vam zaista može pomoći. 

Za razliku od gore navedenih testova, kod screening testa ne biste smeli da jedete 12 sati pre vađenja krvi, od pića smete samo vodu. Što se tiče terapije koju eventualno uzimate, ne morate je prekidati, jer to neće uticati na rezultate testa. Posle dva do tri dana vaši rezultati će biti gotovi, a na vama je sada da budete disciplinovani i da poslušate savete koje ćete dobiti u vezi recepata i pripreme hrane.

Test intolerancije na hranu – cena

Cene se kreću u rasponu od 2800 do 4200 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate laboratorije ispod teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane