Dodaj firmu

Medical Time Hospital - Pleuralna punkcija

Specijalna bolnica pruža ordinacijske preglede specijalista i lekara opšte prakse na Vračaru
Pročitaj više

Krunska 9
Vračar, Beograd

Pleuralna punkcija Euromedik

Opšta bolnica i poliklinika Euromedik Beograd pružiće Vam najkvalitetniju uslugu u svim oblastima koje su obuhvaćene našim radom. Bolnica i poliklinika Euromedik Beograd je lider u službi Vašeg zdravlja.
Pročitaj više


Beograd

Pleuralna punkcija Nefron

Internistička ordinacija Nefron nalazi se na opštini Voždovac u Beogradu i pruža usluge iz sledećih oblasti: interna medicina, kardiologija, gastroenterologija, endokrinologija, ultrazvuk, ekg, kolor dopler
Pročitaj više

Bulevar JNA 81, Jajinci
Voždovac, Beograd

Pleuralna punkcija je dijagnostička i terapijska metoda kojom se evakuiše strani sadržaj u pleuralnom prostoru. Taj sadržaj može biti vazduh, tečnost, eksudat, krv, gnoj, limfa. 

Pleuralna punkcija - dijagnostika

Ova metoda izvodi se u cilju dijagnostikovanja porekla nakupljenog stranog sadržaja u pleuralnom prostoru, a ako je količina sadržaja velika, onda i u cilju terapije. To bi značilo da se evakuacijom stranog sadržaja omogućava pravilna funkcija pluća. 

Pleuralna punkcija – kako se radi?

Ukoliko vam je zakazana ova intervencija, za nju nije potrebno da se na bilo koji način posebno pripremate. Ipak, pleuralnu punkciju možemo opisati kao lako bolnu. 

Prilikom samog izvođenja, vi ćete biti ili u sedećem ili u ležećem položaju. Procedura se izvodi pregledom (slepa pleuralna punkcija), ili radiološki, ultrazvukom ili CT (kompjuterizovana tomografija) grudnog koša (vođena pleuralna punkcija), čime se određuju granice sadržaja koji se evakuiše.  

Nakon dezinfekcije polja grudnog koša koje će biti mesto punkcije i davanja lokalne anestezije, počinje izvođenje pleuralne punkcije, pomoću specijalnih sterilnih igala, ili specijalnih setova za jednokratnu upotrebu. 

Mesta na kojima će se obavljati punkcija su različita, a zavise od toga koji se sadržaj evakuiše (krv, gnoj, limfa, tečnost, eksudat, vazduh...) 

Ne morate puno brinuti nakon intervencije, jer su komplikacije retke, međutim, kao i kod svake intervencije, moguće su i one mogu biti: krvarenje na mestu punkcije, povrede pleure i plućnog tkiva. 

Ako se radi dijagnostička punkcija, dobijeni sadržaj uz pomoć ove metode se šalje dalje na biohemijsku, mikrobiološku, serološku i citološku analizu.

Pleuralni izliv

Čovek ima pleuralni izliv kada postoji višak tečnosti u pleuralnom prostoru. Pleuralna tečnost se nakuplja kada njeno stvaranje premašuje mogućnost apsorpcije. Kada se ustanovi da bolesnik ima ovakav izliv, trebalo bi ustanoviti uzrok koji ga je izazvao. 

Pleuralni izliv – simptomi

Prvi simptom ovog oboljenja je bol. Bolesnik obično leži na oboleloj strani, da bi je štedeo od pokreta. Dijagnoza pleuralnog izliva se postavlja na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, laboratorijskih nalaza, rendgenografije, ultrazvuka, CT-a (skener), punkcije i biopsije pleure. 

Pleuralna punkcija – cena

Potrebno je izdvojiti od 8000 do 10000 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate ordinacije ispod teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane