Dodaj firmu

MSV Medica internistička ordinacija angina pektoris

Porodična ordinacija za odrasle i decu na Vračaru. Specijalistički pregledi, dijagnostika kućne posete, palijativna nega
Pročitaj više

Kursulina 20
Vračar, Beograd

Pulmo Centar lekarska ordinacija angina pektoris

Pulmološka lekarska ordinacija Pulmo Centar nalazi se na Novom Beogradu. Tim pulmologa specijalista i drugi internistički pregledi. Ultrazvučna dijagnostika, saradnja sa osiguravajućim kućama
Pročitaj više

Djordja Stanojevića 11a, Belvil, zgrada Zumbul
Novi Beograd, Beograd

Poliklinika Vaša Kuća zdravlja angina pektoris

Poliklinika na Vidikovcu, sa kompletnim internističkim i specijalističkim pregledima, vrhunskim stručnjacima i kompletnim paketima usluga po prihvatljivoj ceni, za svakog pacijenta.
Pročitaj više

Vidikovački Venac 73 T
Rakovica, Beograd

Kardiologija - Vaša Kuća zdravlja angina pektoris

Na našoj poliklinici uradite kompletni paket kardioloških pregleda od strane vrhunskih stručnjaka u Beogradu.
Pročitaj više

Vidikovacki Venac 73 T
Rakovica, Beograd

Angina pektoris Tara 70 poliklinika

Poliklinika specijalizovana za hirurgiju, internu medicinu i radiologiju. Nalazi se u mirnom delu Novog Beograda, a u saradnji sa specijalistima pruža visok kvalitet pregleda i intervencija
Pročitaj više

Antifašističke Borbe 2a
Novi Beograd, Beograd

Angina pektoris Euromedik

Opšta bolnica i poliklinika Euromedik Beograd pružiće Vam najkvalitetniju uslugu u svim oblastima koje su obuhvaćene našim radom. Bolnica i poliklinika Euromedik Beograd je lider u službi Vašeg zdravlja.
Pročitaj više


Beograd

Angina pektoris Vračar Medical specijalistička ordinacija

Specijalistička ordinacija na Vračaru pruža sve internističke preglede, prvenstveno kardiološke i pulmološke pakete, kao i post covid lečenje i kućne posete na adresi
Pročitaj više

Niška 8
Vračar, Beograd

Angina pektoris Neurokard ordinacija

Neurokard je internistička i kardiološka ordinacija u Beogradu specijalizovana za kardiološka i neurološka oboljenja
Pročitaj više

Antifašističke borbe 9
Novi Beograd, Beograd

Angina pektoris Gracia Medika

U “Gracia Medika” poliklinici u centru Beograda dostupni su Vam najtraženiji kardiološki pregedi koje obavlja specijalista kardiologije.
Pročitaj više

Koče Popovića 7
Savski venac, Beograd

Angina pektoris Kutak Zdravlja

Rešite uspešno svaki zdravstveni problem, uz maksimalnu pažnju visokostručnog tim specijalista, posetite internističku ordinaciju Kutak Zdravlja Dr Milena Mišković. U prijatnom ambijentu dostupne su kompletne usluge iz oblasti interne medicine i ultrazvučni pregledi
Pročitaj više

Vojvode Mišića 237
Obrenovac, Beograd

Angina pektoris Euromedik Voždovac

Deramtološke usluge na Voždovcu i širom grada u najpoznatijim privatnim zdravstvenim ustanovama, možete rešiti probleme sa kožom, kosom, noktima.
Pročitaj više

Stefana Prvovenčanog 32
Voždovac, Beograd

Angina pektoris Gracia Medika poliklinika

Prepustite brigu o Vašem zdravlju vrhunskom timu stručnjaka, posetite polikliniku Gracia Medika koja se nalazi u samom centru Beograda. U prijatnom ambijentu nudimo Vam konsultacije i preglede iz hirurgije, ginekologije, fizijatrije, ultrazvučnu dijagnostiku i antiaging.
Pročitaj više

Koče Popovića 7
Savski venac, Beograd

Svi verovatno znamo nekoga koga muci angina pektoris ili je možda imamo i sami. Ovo je prvi stadijum koronarne bolesti koji se ispoljava anginoznim bolom ili napadom i prethodi infarktu srca. Simptomi angine pektoris dosta podsećaju na infarkt miokarda, koji ume da potraje dosta duže. 

Angina pektoris – simptomi

Ono što odlikuje anginu pektoris jeste bol iza grudne kosti koji često varira po intenzitetu, od blagog do snažnog bola. Taj bol prati osećaj pritiska i stezanja u grudima, često i gušenje, pri čemu se širi u levu ruku, levo rame ili vilicu. Ponekad jaku bol možete osetiti na netipičnom mestu kao što je predeo između lopatica, bol u ramenima (češće levom), u čašicama ili samo u laktu; tom prilikom se dešava da bol traje i oko desetak minuta, uglavnom ga prati nagli skok krvnog pritiska, koji se posle ovog napada brzo normalizuje. 

Kada govorimo o infarktu miokarda, njega prati iznenadan i nagli osećaj slabosti, jako preznojavanje, osećaj nedostatka vazduha u plućima. Tup bol u plućima u slučaju nastanka infarkta miokarda veoma je sličan sa anginoznim napadom, međutim, razlika je u tome što on ume da potraje i duže od pola sata, nekada i više od par sati i često je toliko intenzivan da je nepodnošljiv.

Stabilna angina pektoris

Ova manifestacija bolesti dolazi nakon doživljenog jakog stresa ili svakodnevnog fizičkog napora. Prepoznatljivi angina pektoris simptomi su anginozni napadi koji traju od tri do pet minuta, nakog čega se povlače – slabe, sve dok ne prestanu. Kod ljudi kojima je već dijagnostikovana angina pektoris, ovaj napad mogu dobiti i pri uobičajenim svakodnevnim aktivnostima i minimalnim fizičkim naporima. Kao primer možemo navesti, najobičnije penjanje uz stepenice. Napad se dešava zbog toga, što su organizmu potrebene veće količine kiseonika usled napora, međutim kiseonik ne dospeva u dovoljnoj količini u srce.

Nestabilna angina pektoris

Ova vrsta bolesti nastupa potpuno nenajavljeno, pri čemu se anginozni napadi javljaju i u snu i kada čovek odmara. Do ovakvih simptoma dolazi zbog značajnog ili čak potpunog zapušenja krvnog suda, kada krv potpuno iznenada prestane dolaziti u potrebnim količinama u srce. Ako se ovakvo stanje produži, postoji velika verovatnoća da će obolela osoba doživeti infarkt. Za razliku od stabilne angine pektoris, ovde su simptomi znatno izraženiji, odnosno, napad je produžen i traje najmanje petnaest minuta, nekad i preko pola sata, čak i pored svih mera koje čovek preduzima da bi pomogao sebi, kao što je ležanje u krevetu i potpuno mirovanje.

Spazmična angina pektoris

Na sreću, ovo je vrlo redak oblik bolesti i prisutan je tek kod 2% obolelih. Tipični simptomi za spazmičnu anginu pektoris su kontrakcije u predelu grudi i bolovi u grudnom košu. Jako probadanje u grudima se sanira brzo lekovima koje prepiše kardiolog.

Ono što želimo istaći jeste da se stabilna angina pektoris ne sme zapustiti u lečenju, jer može preći u nestabilnu anginu pektoris, koja je kako smo pročitali, teže oboljenje i rizik od infarkta je daleko veći. 

Angina pektoris uzroci

Bol i stezanje u grudima se javlja zbog toga što koronarni krvotok nije u stanju da obezbedi srcu potrebnu količinu krvi, pa nastaje takozvana ishemija miokarda. Drugim rečima to bi značilo – slaba prokrvljenost. Najčešći uzročnik ovog oboljenja jeste ateroskleroza koja dovodi do sužavanja prečnika krvnih sudova srca. Dosta faktora može dovesti do nastanka angine pektoris, kao što su povišen krvni pritisak, visoke vrednosti triglicerida i holesterola u krvi, šećerna bolest, gojaznost, stres, slaba fizička aktivnost, pušenje, a svakako postoji i genetska predodređenost.

Angina pektoris – lečenje

U slučaju da se dogodi napad angine pektoris, pacijentu se daju 1 do 2 lingvalete nitroglicerina, čime se nastoji prekinuti dejstvo simptoma. Preporučuje se i davanje nekog anksiolitika kako bi se pacijent primirio i kako bi se usporio puls, jer se svako uplaši, što je prirodna reakcija. Ako nema nitroglicerina, preporučuju se antagonisti kalcijuma, posebno u slučaju napada koji je povezan sa visokim krvnim pritiskom. Lekar će vam savetovati da se pobrinete o svom zdravlju, tako što ćete ukloniti sve faktore rizika, kao što su gojaznost, pušenje, visok krvni pritisak, a kod dijabetičara da se postigne dobra kontrola glikemije. 

Kardiološki pregled – cena

Za specijalistički pregled kardiologa, potrebno je u proseku izdvojiti od 3500 do 5000 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate ordinacije ispod teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane