Dodaj firmu

Alergija na grinje Beograd

Alergija na grinje Euromedik

Opšta bolnica i poliklinika Euromedik Beograd pružiće Vam najkvalitetniju uslugu u svim oblastima koje su obuhvaćene našim radom. Bolnica i poliklinika Euromedik Beograd je lider u službi Vašeg zdravlja.
Pročitaj više


Beograd

MSV Medica internistička ordinacija alergija na grinje

Porodična ordinacija za odrasle i decu na Vračaru. Specijalistički pregledi, dijagnostika kućne posete, palijativna nega
Pročitaj više

Kursulina 20
Vračar, Beograd

Pulmo Centar lekarska ordinacija alergija na grinje

Pulmološka lekarska ordinacija Pulmo Centar nalazi se na Novom Beogradu. Tim pulmologa specijalista i drugi internistički pregledi. Ultrazvučna dijagnostika, saradnja sa osiguravajućim kućama
Pročitaj više

Djordja Stanojevića 11a, Belvil, zgrada Zumbul
Novi Beograd, Beograd

Poliklinika Vaša Kuća zdravlja alergija na grinje

Poliklinika na Vidikovcu, sa kompletnim internističkim i specijalističkim pregledima, vrhunskim stručnjacima i kompletnim paketima usluga po prihvatljivoj ceni, za svakog pacijenta.
Pročitaj više

Vidikovački Venac 73 T
Rakovica, Beograd

Poliklinika Fizikus

Nalazimo se u zgradi Gradskog centra za fizičku kulturu, »STARI DIF», Deligradska 27 Beograd. Od 01.04.2005. godine poslujemo kao specijalistička ordinacija
Pročitaj više

Deligradska 27
Savski venac, Beograd

Alergija na grinje nije retkost. Možda vam se dešava, a ne znate zašto – kijate, oči vam često suze, svrbe vas i crvene su; imate suv nadražajni kašalj, nos vam je zapušen ili curi? Ukoliko vam se sve ovo dešava ne samo zimi, nego tokom čitave godine, kao „prvi osumnjičeni“ mogu biti – grinje.

Grinje možemo nazvati „uljezima u krevetu“. One spavaju pored nas, sa nama. Zanimljivo je da posle polena, grinje čvrsto drže drugo mesto kada su u pitanju alergeni. 

Šta su grinje?

Sada, kada ste pročitali da su grinje svuda oko nas, u našoj kući i krevetu, dobro bi bilo da ih demistifikujemo, i saznamo ko su ovi neželjeni gosti u našem domaćinstvu.

Grinje su paraziti iz roda zglavkara i zaista svuda ih možete naći: u dušecima, posteljini, zavesama, itisonima, tepisima, plišanim igračkama, tapaciranom nameštaju, odnosno – svuda gde direktno ne dopiru sunčevi zraci, pa tako mogu da se sakriju duboko u šupljine između vlakana, gde su bezbedne od vašeg usisivača i drugih opasnosti. Priznaćete da su grinje to vrlo „mudro“ smislile. 

Odatle izlaze na površinu samo da uzmu hranu. Hrane se sljuštenim, izumrlim ćelijama ljudskog tela, peruti i raznim organskim materijama, kao što su čestice brašna, testenine i slično.

Zanimljivo je da grinje nemaju želudac, luče enzime i specifične belančevine, kojima oblažu hranu i potom je izlučuju kao izmet. Ovaj izmet grinje ima snažno alergogeno dejstvo. Ljudsko telo odbaci, u proseku, oko jedan i po gram kože dnevno, što je dovoljno da se nahrani oko milion grinja. 

Alergija na grinje kod dece 

Kao posledica alergije na grinje, javljaju se bolesti kao što su alergijska kijavica, konjuktivitis i astma, kao i bolesti kože kao što je urtikarija ili koprivnjača, atopijski i kontaktni dermatitis. 

Urtikarija zahvata površinski sloj kože u vidu crvenih, ograničenih ispupčenja sa bledim centrom, koja se mogu slivati međusobno. Praćena je svrabom, javlja se na bilo kom delu tela. 

Alergijsku kijavicu i konjuktivitis karakterišu zapušen nos ili curenje, kijavica, svrab, suzenje i crvenilo očiju. 

Astma je hronično zapaljenje sluzokože disajnih puteva, koje se manifestuje napadima otežanog disanja, sa sviranjem ili pištanjem u grudima, što prolazi spontano ili pod dejstvom terapije. 

Alergija na grinje lečenje

Osnovno je da uradite test na inhalacione alergene. Lečenje alegije mora biti usmereno na lečenje imunološke upale, što sve doprinosi smanjenu ili potpunom nestanku simptoma. Specifičnost terapije za alergijske manifestacije odgovarajućeg ciljnog organa, sluzokoža disajnog puta ili koža, podrazumeva dobru terapijsku komunikaciju više specijalista. Tu mogu biti uključeni pulmolog, dermatolog, imunolog i otorinolaringolog.

Grinje – kako ih uništiti?

Trebalo bi ukloniti iz spavaće sobe stvari koje skupljaju prašinu, kao što su itisoni, tepisi, zavese. Usisivači sa vodenim sistemom i usisivači sa parom, dobro će doći u borbi protiv grinja. Često provetravati prostorije. Ukoliko vaš klima uređaj ima standardne filtere, trebalo bi ih dobro oprati svakih sedam dana. 

Alergija na grinje – lečenje – cena

Pregled kod dermatologa stajaće vas između 2000 i 3500 dinara.

Alergo-testovi, od 1700 do 4000 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve bliže i preciznije informacije, predlažemo da kontaktirate ordinacije ispod teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane