Dodaj firmu

MSV Medica internistička ordinacija alergija na ubod insekata

Porodična ordinacija za odrasle i decu na Vračaru. Specijalistički pregledi, dijagnostika kućne posete, palijativna nega
Pročitaj više

Kursulina 20
Vračar, Beograd

Pulmo Centar lekarska ordinacija alergija na ubod insekata

Pulmološka lekarska ordinacija Pulmo Centar nalazi se na Novom Beogradu. Tim pulmologa specijalista i drugi internistički pregledi. Ultrazvučna dijagnostika, saradnja sa osiguravajućim kućama
Pročitaj više

Djordja Stanojevića 11a, Belvil, zgrada Zumbul
Novi Beograd, Beograd

Poliklinika Vaša Kuća zdravlja alergija na ubod insekata

Poliklinika na Vidikovcu, sa kompletnim internističkim i specijalističkim pregledima, vrhunskim stručnjacima i kompletnim paketima usluga po prihvatljivoj ceni, za svakog pacijenta.
Pročitaj više

Vidikovački Venac 73 T
Beograd

Poliklinika Fizikus

Nalazimo se u zgradi Gradskog centra za fizičku kulturu, »STARI DIF», Deligradska 27 Beograd. Od 01. 04. 2005. godine poslujemo kao specijalistička ordinacija
Pročitaj više

Deligradska 27
Savski venac, Beograd

Alergija na ubod insekata Gracia Medika poliklinika

Prepustite brigu o Vašem zdravlju vrhunskom timu stručnjaka, posetite polikliniku Gracia Medika koja se nalazi u samom centru Beograda. U prijatnom ambijentu nudimo Vam konsultacije i preglede iz hirurgije, ginekologije, fizijatrije, ultrazv...
Pročitaj više

Koče Popovića 7
Savski venac, Beograd

Alergija na ubod insekata nije tako retka. Kada je lep i sunčan dan, svi mi volimo da vreme provodimo u prirodi, praktikujući šetnje, sport, izlete i slične aktivnosti. Međutim, ako smo alergični na ubod određenih insekata i baš se tako dogodi da nas taj insekt „gricne“, može se desiti da nam doživljaj u prirodi potpuno bude uništen.

Najčešće su reakcije na ubod pčele, ose, stršljena, a njihovi najopasniji ubodi su u glavu ili vrat.

Alergija na ubod insekata - simptomi

Kod osoba koje su već imale alergijsku reakciju na ubod insekata, u krvi mogu da se detektuju specifična IgE antitela, što je dokaz alergijske reakcije ranog tipa. 

Kod svake osobe se na mestu uboda javljaju otok, bol i crvenilo. Ova reakcija je toksična ali ne i alergijska. Samo kod osetljivih osoba javljaju se alergijske reakcije na mestu uboda ili sistemske alergijske reakcije. 

Alergija se manifestuje najpre crvenilom, otokom, bolom i svrabom, pri čemu je otok u prečniku veći od 10 centimetara i traje duže od 24 časa. Sistemska reakcija se prepoznaje po koprivnjači, odnosno, crvenim pečatima po telu. Kasnije se javljaju otekline, mučnina, povraćanje i proliv, a nadalje, otežano disanje, sviranje u grudima, smetnje sa gutanjem. Ako pacijent ne stigne na vreme kod lekara, može doći dalje do pada pritiska, gubitka svesti, inkontinencije stolice i urina i pojave modroplave kože. 

To su, zapravo, anafilaktičke reakcije, koje ugrožavaju život čoveka. Od uboda do težih posledica, može da prođe najviše 15 minuta i zbog toga se, nažalost, veliki broj slučajeva završava smrtnim ishodom. 

Alergija na ubod insekata – preventiva

Pacijenti koji imaju dokazanu alergijsku reakciju ranog tipa, zbog reakcija koje su brze i potencijalno fatalne, moraju sa sobom nositi injekciju adrenalina, koju sami sebi daju neposredno po ubodu insekta, a potom se hitno javljaju svom lekaru. 

Alergija na ubod komaraca kod dece 

Deca su posebno osetljiva na ova mala, dosadna stvorenja i na njihove ubode. Posle uboda komaraca, kod dece se često javljaju izraženiji otoci i crvenila. Naročito lako otiču očni kapci, kao i mesta gde se graniče koža i sluzokoža. Svrab ume da bude prilično izražen, pa mala deca toliko raščešu kožu da mogu i da je inficiraju.

Ako su otoci izraženi, ili ukoliko vaše dete ima veliki broj ujeda komaraca po telu, preporučuje se davanje sirupa antihistaminika. Sirup će pomoći da se smanje otok i svrab, a vaš lekar će preporučiti koliko dana da se uzima ovaj lek, dok se ne proceni da se dete oporavilo.

Alergija na ubod pauka

Poznato je da insekti svojim ubodom ubrizgavaju otrov u naš organizam. To kod nekih osoba može izazvati alergijske reakcije, ponekad opasne i po život. Svaki ujed pauka izaziva uobičajenu reakciju na koži, na mestu uboda, u vidu lokalizovanog otoka i crvenila sa neprijatnim bolom, a sve se to povlači za 24 časa. 

Međutim, preosetljivost i alergija na ujed pauka, manifestuju se pojačanim lokalnim i sistemskim reakcijama. Za razliku od iznad opisane reakcije, simptomi su ovde znatno izraženiji i zahvaćena površina je prečnika većeg od 10 cm. 

Sistemske reakcije se ne manifestuju samo na mestu uboda, već i na drugim delovima tela, a mogu zahvatiti i ceo organizam. Za blage alergije, karakteristična je koprivnjača (crveni pečati po telu praćeni svrabom) i pojava blagih otoka mekih tkiva lica ili drugih regija tela. 

Ukoliko je posle ujeda pauka nastupila pojačana lokalna reakcija, pored hladnih obloga biće potrebni i lekovi koje će vam prepisati lekar, a to su obično topikalni kortikosteroidi i antihistaminici. Kod sistemskih reakcija, takođe je neophodno hitno obraćanje lekaru, pa možemo na kraju zaključiti da zbrinjavanje osoba sa snažnim sistemskim neželjenim reakcijama na ugriz pauka, stršljena, pčele, ose, spadaju u najurgentnija stanja u alergologiji ali i medicini uopšte.

Alergo-testovi – cena

Cene se kreću u rasponu od 1700 do 4000 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate ordinacije ispod teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane