Dodaj firmu

Pulmo Centar lekarska ordinacija sarkoidoza

Pulmološka lekarska ordinacija Pulmo Centar nalazi se na Novom Beogradu. Tim pulmologa specijalista i drugi internistički pregledi. Ultrazvučna dijagnostika, saradnja sa osiguravajućim kućama
Pročitaj više

Djordja Stanojevića 11a, Belvil, zgrada Zumbul
Novi Beograd, Beograd

Sarkoidoza Euromedik

Opšta bolnica i poliklinika Euromedik Beograd pružiće Vam najkvalitetniju uslugu u svim oblastima koje su obuhvaćene našim radom. Bolnica i poliklinika Euromedik Beograd je lider u službi Vašeg zdravlja.
Pročitaj više


Beograd

MSV Medica internistička ordinacija sarkoidoza

Porodična ordinacija za odrasle i decu na Vračaru. Specijalistički pregledi, dijagnostika kućne posete, palijativna nega
Pročitaj više

Kursulina 20
Vračar, Beograd

Sarkoidoza Nefron

Internistička ordinacija Nefron nalazi se na opštini Voždovac u Beogradu i pruža usluge iz sledećih oblasti: interna medicina, kardiologija, gastroenterologija, endokrinologija, ultrazvuk, ekg, kolor dopler
Pročitaj više

Bulevar JNA 81, Jajinci
Voždovac, Beograd

Sarkoidoza Pulmološka ordinacija Tara - MD

Pulomološka ordinacija “TARA-MD” bavi se dijagnostičkim procedurama i terapijom svih pulmoloških bolesti, kao i dijagnostikom sleep apnoje.
Pročitaj više

Hercegovačka 20b, Zemun, Beograd
Zemun, Beograd

Sta je to sarkoidoza? Nespecifični simptomi ovog oboljenja često zavaraju i same pacijente i lekare, a kada se bolest ipak dijagnostikuje, nemoguće je predvideti njen razvoj. Ponekad je potrebno obaviti i desetak specijalističkih pregleda da bi se znalo da se radi o sistemskoj sarkoidozi. Prava adresa na koju se treba javiti u slučaju simptoma ove bolesti jeste – pulmolog. 

Sarkoidoza – simptomi

Sistemska sarkoidoza napada više organa i spada u bolesti nepoznatog uzroka i nepredvidivog toka. Ipak, najčešće se manifestuje na plućima gde može dugo da postoji, ali da ne daje specifične simptome. Otkrije se sasvim slučajno rutinskim rendgenskim pregledom. Ponekad, jedini simptom ove bolesti može biti suv, dugotrajan i uporan kašalj. Kako bolest odmiče, ako se ne prepozna i ne leči na vreme, javljaju se tegobe i na drugim organima kao što je slezina ili jetra. 

Bolest prati jak osećaj hroničnog zamora, što je slučaj i kod svih sistemskih i plućnih bolesti. Međutim, kod sarkoidoze karakterističan je jutarnji zamor, a zatim i zamor u toku dana. Ovaj sindrom zamora je često prisutan i posle izlečenja. 

Sarkoidoza – kako nastaje?

Ovo je najčešća plućna bolest koja pogađa nepušače, ili bivše pušače. Interesantna činjenica je da je malo pušača među obolelima od sarkoidoze, ali iako pušenje nije dokazani uzročnik, do sada nije utvrđen tačan razlog nastanka bolesti. 

Po nekim teorijama, uzrok nastanka su inhalacioni alergeni, međutim, ni to nije do kraja naučno dokazano.

Sarkoidoza – lečenje

Kada se otkrije, ova bolest uspešno može da se drži pod kontrolom i to uglavnom kortikosteroidima. Retka su teška pogoršanja koja mogu imati fatalan ishod, ali iako je terapija efikasna, sarkoidoza značajno utiče na kvalitet života. 

Kod nekih bolesnika terapija nije potrebna, jer se bolest sama povuče. Prilikom odlučivanja za terapiju, proveriće se određeni biomarkeri, obraća se pažnja na kompletnu sistemsku zahvaćenost, tegobe i simptome, pogledaće se celokupna klinička slika, pa se tek onda odlučuje da li će biti uključeni lekovi. Razlog je što se za lečenje sarkoidoze koriste kortikosteroidi, koji daju veliki broj sporednih pojava, i ono što lekar želi da utvrdi jeste da li će korist od lekova biti veća od štete koju eventualno ovi lekovi mogu da naprave.

Kortikosteroidi su lekovi u “prvoj borbenoj liniji” lečenja ove bolesti, ali se mogu koristiti još i citostatici, ređe antimalarici. 

Sarkoidoza – lečenje – cena

Pregled kod pulmologa, saveti i konsultacije, cene se kreću u rasponu od 3500 do 4000 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate ordinacije ispod teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane