Ultrazvuk male karlice i abdomena se obično rade odjednom. Prilikom ovog pregleda moguće je videti jetru, žučnu kesu, žučne puteve, pankreas, oba bubrega, nadbubrega, slezinu, mokraćnu bešiku, prostatu kod muškaraca, jajnike i matericu kod žena, limfne žlezde, trbušnu tečnost, kao i velike krvne sudove trbuha i trbušne šupljine.

Ultrazvučni pregled male karlice kod žena

Organi male karlice kod žena su:

  • materica
  • jajnici
  • jajovodi
  • spoljne genitalije
  • regionalne limfne žlezde. 

Kako se radi ultrazvuk male karlice?

Postoje različite vrste kao i sadržaji pregleda. Najčešće se preporučuje pregled vaginalnom sondom, bez punjenja mokraćne bešike, izuzetno sa punom bešikom. Zatim, pregled preko spoljnih genitalija i međice, ako postoji razlog za to. I treći način, ukoliko je to neophodno, pregled kroz debelo crevo, sa ili bez prethodnog punjenja tečnošću.

Kako se pripremiti za ultrazvuk male karlice?

Dva dana uoči pregleda trebalo bi uzimati samo hranu koja se sastoji od čaja, dvopeka, prepečenog hleba, pečenog mesa, butera i pirinča. Sa druge strane, ne bi trebalo konzumirati slatko, šećer, jaja, povrće, gazirane sokove i mineralnu vodu.

Uz konsultaciju sa vašim lekarom, dan uoči pregleda, trebalo bi uzeti sredstvo za oslobađanje gasova iz digestivnog trakta, 8-10 sati pre pregleda ne bi trebalo uzimati tečnost, kafu, alkohol, cigarete. Na sam dan pregleda ne sme se jesti niti piti, a ukoliko je pregled u popodnevnim časovima, dozvoljeno je do 9 časova ujutru uzeti čaj sa dvopekom ili prepečenim hlebom.

Pregled male karlice – iskustva:

Ovaj pregled se obavlja zbog postavljanja indikacije za konzervativno ili operativno lečenje. Kod cista jajnika, na primer, potrebno je neposredno praćenje u kratkim vremenskim intervalima u odnosu na standardno preporučene. Drugačije promene, kao što su miomi materice, zahtevaju redovne kontrole i proveru njihovih krvnih sudova. 

Kada se preporučuju pregledi male karlice:

Preporučuju se redovni kontrolni pregledi u slučajevima kao što su: pojave simptoma, svakih šest meseci kod primene hormonske terapije, kod lečenja putem lekova ili hirurškim putem na tri ili četiri meseca, jednom godišnje u menopauzi. 

Ukoliko imate neredovno i neočekivano krvarenje pre i nakon menopauze, obavezan je pregled. Najčešći razlozi ovog krvarenja su određena benigna stanja kao što su polipi, atrofija i uvećanje sluznice materice. Ohrabrujuća vest je da je samo u 10% slučajeva uzrok karcinom. 

Ultrazvuk male karlice – cena pregleda:

Cene se kreću u rasponu od 2000 do 3500 dinara.

 

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate ordinacije ispod teksta.

 

 

 

 

 

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Dodaj novu firmu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Ultrazvuk male karlice
Pitaj firme

Ultrazvuk dečijih kukova

Akcija -% 2950 Din.
Ultrazvuk dečijih kukova - 2.950 din! Balkan Medic dijagnostički centar!...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Ultrazvuk dečijih kukova

Akcija -% 2950 Din.
Ultrazvuk dečijih kukova - 2.950 din! Balkan Medic dijagnostički centar!...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

EXTRA PAKET ZA ŽENE (Ginekološki pregled, ginekološki Uz, Kolposkopija, PAPA, VS, KKS, urin sa sedimentom, UZ abdomena, UZ štitne žlezde i male karlice)

Akcija -% 4880 Din.
EXTRA PAKET ZA ŽENE (Ginekološki pregled, ginekološki UZ, Kolposkopija, PAPA, VS, urin sa sedimentom, UZ abdomena, UZ št...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Tri ultrazvuka: UZ abdomena, UZ štitne žlezde, UZ male karlice ili prostate

Akcija -81% 1790 Din.
Tri ultrazvuka: UZ abdomena, UZ štitne žlezde, UZ male karlice ili prostate po ceni od 1.790 din samo u Poliklinici Grac...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

ULTRAZVUČNI PREGLED PO IZBORU: ULTRAZVUK ABDOMENA, ULTRAZVUK ŠTITNE ŽLEZDE, ULTRAZVUK MALE KARLICE ili ULTRAZVUK PROSTATE

Akcija -69% 1000 Din.
ULTRAZVUČNI PREGLED PO IZBORU: UZ abdomena, UZ štitne žlezde, UZ male karlice ili UZ prostate po ceni od 1.000 din samo ...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

GRACIA PLUS PAKET ZA ŽENE: Ginekološki pregled, Ginekološki UZ, Kolposkopija, PAPA, VS, Laboratorija (KKS, Urin, T3, T4, TSH) UZ abdomena, UZ štitne žlezde, UZ male karlice

Akcija -77% 4390 Din.
GRACIA PLUS PAKET ZA ŽENE: Ginekološki pregled, Ginekološki UZ, Kolposkopija, Papa, VS, Laboratorija (KKS, Urin, T3, T4,...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

GRACIA PAKET ZA ŽENE: Ginekološki pregled, Ginekološki UZ, Kolposkopija, PAPA, VS, UZ abdomena, UZ štitne žlezde, UZ donjeg dela stomaka - mokraćne bešike

Akcija -78% 3990 Din.
 GRACIA PAKET ZA ŽENE: Ginekološki pregled, Ginekološki UZ, Kolposkopija, PAPA, VS, UZ abdomena, UZ štitne žlezde, UZ do...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Iskustva i preporuke posetilaca

15.11.2018
Dragana Misic
08.05.2017
Mihajlo Nastasovic

Sto se tice ovog ultrazvuka sigurno se pre ili kasnije necete pokajati.

11.04.2017
Simona Vucinic

Po pravilu, ovaj ultrazvuk treba i mora da se lepo plati. Sve drugo po meni je samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.

10.03.2017
Todor Markovic

U svakom slucaju pre ili kasnije treba da se debelo plati.

07.03.2017
Marta Dencevic

U svakom slucaju kako god da okrenet, on treba da se posebno plati. To vam bar ne gine.

21.02.2017
Janko Zivanovic

Koliko je samo meni poznato, ovo je potpuno normalan ultrazvuk koji zaista nije nista posebno zahtevan.

02.02.2017
Ljubinka Sreckovic

Koliko mi se samo cini, ultrazvuk male karlice je ipak nesto sto bez vecih problema moze da se uradi u Beogradu. Ima dosta lekarskih ordinacija, to je sva sreca.

23.01.2017
Petar Jankovic

Koliko mi se samo cini, ovo je posebna vrsta ultrazvuka. Ukoliko se za nju odlucite, sigurno je samo to da se necete pokajati.

04.01.2017
Nikolina Pantelic

Sto se tice ove vrste ultrazvuka, samo treba da znate da je veoma bitno da se oko toga posavetujete sa bas nekim strucnim licem.

15.12.2016
Ivan Stojanovic

Ako mene pitate, po ovom pitanju samo treba da se malo povezete sa nekim proverenim ljudima i vise nisat oko toga ne treba da se brinete.

29.11.2016
Jana Stankovic

U sustini, nije bitno sta je predmet ultrazvuka, vec je bitno da se on uradi na najbolji moguci nacin. Pri tome, snimci u ordinaciji Eterna su i vise nego kvalitetni.

10.11.2016
Biljana Brankovic

Ukoliko vam je vec potreban ultrazvuk male karlice, onda je ubedljivo najbolje resenje da posetite ordinaciju Hrast i da se tamo licno uverite u kvalitet.

22.09.2016
Marko Petrovic

Ukoliko treba da uradite ultrazvuk karlice, onda je ubedljivo najbolje resenje za vas da posetite kliniku Holimedic i tamo uradite sve sta je potrebno.

22.08.2016
Dusan Markovic

Zbog toga, kako biste u potpunosti bili sigurni u pravilnu dijagnozu, najbolje je da posetite Hrast Dr. Popovic i licno se uverite u kvalitet ove klinike po pitanju dijagnostifikovanja odredjneih problema.

19.07.2016
Jovana Milinkovic

Ultrazvuk male karlice moze biti posebno koristan u slucajevima kada je neophodno utvrditi prisustvo nekih degenerativnih promena na organima koji su direktno povezani sa karlicom.