Urološki ultrazvuk predstavlja pregled bubrega, nadbubrežnih žlezda, mokraćovoda, mokraćne bešike, a kod muškaraca i prostate, testisa.

Možda ćemo se zapitati kada je potrebno obaviti ovaj ultrazvučni pregled?

Ukoliko imate simptome kao što su bol u stomaku koji se pojavljuje na različitim mestima, najčešće u oblasti bubrega odnosno slabinskih regija, ponekad se širi ka preponama, zatim bol u oblasti mokraćne bešike. Treba reći da bol može biti različitog intenziteta. 

Takođe, ukoliko često koristite toalet, odnosno učestalo mokrite, ako je to mokrenje otežano, ili možda imate osećaj neizmokravanja, odnosno zaostajanja mokraće u bešici.

Trebalo bi obratiti pažnju na promene u količini, izgledu i mirisu urina, kao i na eventualnu pojavu krvi u njemu. 

Zatim, urološki ultrazvuk bi trebalo uraditi ukoliko imate promene u laboratorijskim analizama krvi i urina, ako imate povišenu temperaturu, otoke na nogama i licu.

Ukoliko je prisutna anemija, odnosno malokrvnost, gubitak apetita, umor, malaksalost, promena ponašanja.

Urološki ultrazvuk iskustva

Kod ljudi se dešava da imaju kamenje u mokraćnim kanalima, muškarci mogu da primete izrasline na testisima. Međutim, ono što je važno naglasiti, a to je da i osobe koje nemaju tegobe, ovaj pregled bi trebalo da obave, a to se posebno odnosi na muškarce koji imaju više od 50 godina starosti, a sve radi pravovremenog otkrivanja i dijagnostikovanja benignog uvećanja prostate. 

Podsetimo se, prema najnovijim istraživanjima, primetan broj muškaraca posle navršenih pola veka života ima benigno uvećanu prostatu i probleme zbog iste, a pomenuta statistika kaže da posle 70-e godine, većina muškaraca ima ovaj problem. Iz tog razloga, potrebno je obaviti urološki ultrazvuk koji će najbolje pokazati u kakvom je zdravstvenom stanju vaša prostata i u dogovoru sa vašim lekarom, na vreme će biti sprovedene odgovarajuće terapijske mere.

Naravno, ni nežniji pol nije pošteđen problema sa urinarnim traktom, pa se kod žena pojavljuju cistitisi, odnosno zapaljenja mokraćne bešike, kao i pojava kamenčića u mokraćnim putevima, koji treba da budu evaluirani eho pregledom, odnosno, urološkim ultrazvukom.

Urološki ultrazvuk – kako se radi?

Urološki ultrazvuk omogućava lekaru da vidi kako izgledaju bubrezi, odnosno određuje se njihov položaj, veličina i struktura, i procenjuje se da li su zahvaćeni nekim patološkim promenama, kao što su kamenje, ciste, ili promene usled tumora. 

Posle bubrega, ispituje se mokraćna bešika, koja mora da bude ispunjena tečnošću, da bi se odredile sve njene ultrazvučne karakteristike, kao što su veličina, debljina zida, stanje sluzokože bešike, kao i eventualne patološke promene – kamen, izobličenje zida, tumor u zidu mokraćne bešike. 

Sam pregled se obavlja tako što pacijent leži na leđima, dok lekar najpre nanosi gel na sondu ultrazvučnog aparata, a potom istom prelazi preko kože trbuha (i mošnica kod muškarca), a sve ukupno ćete se zadržati na pregledu od 15 – 20 minuta. 

Važno je za kraj znati, da je preventiva kao i uvek najvažnija, a da se ultrazvučne metode u medicini mogu ponavljati onoliko puta koliko je potrebno, a sve bez štetnih dejstava, zračenja i slično, prilikom čega je sam pregled bezbolan i nimalo nije neprijatan.

Urološki ultrazvuk – cena

Cene se kreću u rasponu od 2000 do 3500 dinara.

 

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne i tačne informacije, predlažemo da kontaktirate ordinacije ispod teksta.

 

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Dodaj novu firmu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Uroloski ultrazvuk
Pitaj firme

Urološki pregled + Ultrazvuk urotrakta

Akcija -% 1900 Din.
Urološki pregled + Ultrazvuk urotrakta po ceni od 1.900 din samo u Poliklinici Millenium Medic!...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Nefrološki pregled + Ultrazvuk bubrega, bešike i mokraćnih kanala

Akcija -% 1900 Din.
Nefrološki pregled + Ultrazvuk bubrega, bešike i mokraćnih kanala po ceni od 1.900 din samo u Poliklinici Millenium Medi...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Ultrazvuk urotrakta

Akcija -% 3000 Din.
Ultrazvuk urotrakta - 3.000 din! Specijalistička ordinacija interne medicine Mirković M!...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Kompletan urološki pregled sa ultrazvukom prostate, bešike, bubrega, testisa sa tumormarkerima PSA, fPSA + besplatno ordiniranje terapije

Akcija -12% 3700 Din.
Kompletan urološki pregled sa ultrazvukom prostate, bešike, bubrega, testisa sa tumormarkerima PSA, fPSA + besplatno ord...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

OSNOVNI SISTEMATSKI PREGLED ZA ZENE I MUŠKARCE: pregled lekara, spirometrija, EKG, UZ abdomena, UZ štitne žlezde, UZ donjeg dela stomaka - bešike i prostate kod muškaraca

Akcija -83% 3100 Din.
OSNOVNI SISTEMATSKI PREGLED ZA ZENE I MUŠKARCE: pregled lekara, spirometrija, EKG, UZ abdomena, UZ štitne žlezde, UZ don...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Iskustva i preporuke posetilaca

15.11.2018
Miodrag Kostic

Ukoliko vam je potreban uroloski ultrazvuk mogu samo svima da savetujem da povedu racuna o izboru mesta na kojem ga rade. Znam coveka koji je bas zbog loseg izbora mesta imao veoma lose i neprijatno iskustvo po pitanju uroloskog ultrazvuka.

08.05.2017
Mihajlo Nastasovic

Ovakva vrsta ulztrazvuka je sigurno nesto sto vredi i bez cega se sigurno ne moze.

11.04.2017
Simona Vucinic

Koliko mi se samo cini, po pravilu tesko da moze postojati nesto bolji ultrazvuk od ovog. Kvalitet je tu nesto sto je i vise nego posebno.

10.03.2017
Todor Markovic

U svakom slucaju treba da se debelo plati.

07.03.2017
Marta Dencevic

Od ovog ultrazvuka ne postoji nista bolje.

21.02.2017
Janko Zivanovic

Sto se ovog ultrazvuka tice, samo treba da znate da je veoma bitno da se na vreme odlucite za kvalitet. Sve drugo je mnogo losije resenje.

02.02.2017
Ljubinka Sreckovic

Veoma je vazno da znate da je rulogija veoma osetljiva nauka. Upravo iz tog razloga sa njom ne treba nesto puno da se igrate. U svakom slucaju je bitno da odmah znate kojoj proverenoj lekarskoj ordinaciji treba da se javite.

23.01.2017
Petar Jankovic

Koliko mi se samo cini, uroloski ultrazvuk je ipak nesto posebno. Pre svega je veoma bitno da se bas po ovom pitanju odlucite za kvalitet. Sve drugo i nije bas toliko vazno.

04.01.2017
Nikolina Pantelic

Ovaj ultrazvuk je sastavni deo zivota svakog muskarca kada navrsi odredjene godine.

15.12.2016
Ivan Stojanovic

Ovo je ipak posebna vrsta ultrazvuka i bas treba da znate kako cete sa njom, odnosno sta vam je potrebno ciniti.

29.11.2016
Jana Stankovic

Po pitanju uroloskog ultrazvuka, samo treba da posetite ordinaciju Tens - Plus i da se bas tamo opredelite za kvalitet.

10.11.2016
Biljana Brankovic

Po pitanju uroloskog ultrazvuka, ubedljiov je najbolje resenje da posetite ordinaciju Hrast.

22.09.2016
Marko Petrovic

Ovo je svakako vrsta ultrazvuka koja se u uroloskom smislu veoma ceni. Odnosno ultrazvuk je jedan od najboljih nacina da se resi neki uroloski problem.

22.08.2016
Dusan Markovic

Moderne tehnologije su u svakom slucaju poprilicno napredovale tako da je potrebno da se unapred detaljno posavetujete u vezi sa tim sta je za vas najbolje.

19.07.2016
Jovana Milinkovic

Ukoliko vam je potreban uroloski ultrazvuk mogu samo svima da savetujem da povedu racuna o izboru mesta na kojem ga rade. Znam coveka koji je bas zbog loseg izbora mesta imao veoma lose i neprijatno iskustvo po pitanju uroloskog ultrazvuka.