Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Katovanje folije
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Katovanje folije

Svi znamo da na engleskom jeziku „cut“ znači iseći ili napraviti rez. U tom smislu pominjemo katovanje folije, što bi značilo sečenje folije prema vektorskom crtežu. U toku daljeg teksta objasnićemo kakav postupak je u pitanju, kao i kada se najčešće koristi.

katovanje folije

 

Kada se radi katovanje folije?

Ova tehnika je posebno preporučljiva za potrebe brendiranja vozila, štandova, izloga, za podnu grafiku ili reklamne panoe...

Međutim, postupak se može primeniti i za sasvim male tiraže. U praksi se često dešava da se sečenje (katovanje) folije, radi prema crtežu koji donosi klijent. Ponekad se radi o crtežima koji su izrađeni u više boja, i neophodno je da se takav crtež obradi za katovanje.

To se radi na taj način što se svaka boja katuje posebno.

Katovanje folije prednosti

Tehnika katovanja ima dosta prednosti. Ako ste, na primer, odlučili da svoj izlog izbrendirate na ovaj način, vi dobijate jednu reklamu koja će trajati u dužem nizu godina, pri čemu će uspešno odolevati vremenskim prilikama i neće izgubiti svoje boje, tj. izbledeti sa protokom vremena.

Za katovanje se najčešće koriste PVC kolorne folije, ali isto tako i folije koje su poluprovidne a imaju različite dezene. Zahvaljujući svemu tome, vi dobijate neprovidan izlog, ali koji neometano propušta dnevnu svetlost u unutrašnjost lokala.

Katovanjem PVC folije dobijate mnogobrojne mogućnosti za izradu reklama i natpisa za firme. Nekim drugim tehnikama štampe nije moguće ostvariti efekte koji se postižu na ovaj način, kao što su reflektujuće površine ili metalik boje.

katovanje folije cena

 

Kada je o samim folijama reč, u ponudi firmi koje se bave ovom vrstom delatnosti, nalaze se folije različitih vrsta u širokom spektru boja. Na primer, reklame i logotipi, tj. grafike i slova, mogu se uraditi u više boja ili u samo jednoj, ako tako klijent želi.

Katovanje folije iskustva

Ovaj postupak se može raditi na više načina: vi sami možete da uradite dizajn i grafičku pripremu; druga varijanta je da je idejno rešenje osmislio klijent a grafički dizajneri će odraditi pripremu. Po sistemu „ključ u ruke“, poveravate sve stručnom timu – od kreiranja idejnog rešenja do grafičkog dizajna.

Katovana reklama se na kraju lepi na transfer foliju. Na ovaj način se olakšava pozicioniranje elemenata reklame kao i lepljenje.

Ostale usluge na koje možete računati su takozvano ricovanje, ili opsecanje nalepnica koje se štampaju na posebnim papirima koji su samolepljivi.

Potrebno je znati da katovanjem folije dobijate određeni tekst ili ime firme većih dimenzija, a uslugu možete da iskoristite i kada želite izradu grafika ili logoa, raznih znakova ili informativnih poruka.

U početku teksta smo napomenuli da se katovanje folije često koristi kod brendiranja automobila ili autografike. Svoju primenu katovanje nalazi kod višebojnih ili jednobojnih grafika, ali bi trebalo voditi računa da se ova tehnika ne koristi kod slika koje imaju dosta nijansi boja – tada je najbolje rešenje digitalna štampa.

Katovanje folije cena:

Sečenje folije na kateru se naplaćuje se od 400 din/m2 do 750 dinara po kvadratnom metru.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate fotokopirnice koje se nalaze oglašene ispod našeg teksta. 

Iskustva i preporuke posetilaca

07.08.2017
Marta Dencevic
Katovanje folije u svakom pogledu odlicna aktivnost. Kako god da okrenete, katovanje folije nije u globalu nesto sto moze da ima neku mnogo jaku cenu. Pre svega je vazno da vam taj posao stamparija za koju se odlucite uradi na jedan kvalitetan nacin.
09.05.2017
Janko Zivanovic
Kako god da okrenete, nije ono ni malo naivno.
25.04.2017
Ljubinka Sreckovic
Mora da ono moze da se uradi bez nekih vecih problema. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.
12.04.2017
Petar Jankovic
U svakom slucaju je ono nesto sto nije ni malo jeftino i sta treba u svakom slucaju da se lepo plati.
28.03.2017
Nikolina Pantelic
Ono jednostavno mora na jedan pravi nacin da se uradi.
13.03.2017
Ivan Stojanovic
Nisam bas ni siguran sta tacno ovo katovanje podrazumeva.
21.02.2017
Jana Stankovic
Po mom licnom misljenju, katovanje folije je zaista jedna dobra aktivnost. Sve drugo je inace daleko bolje resenje. Ukoliko se za njega odlcuite, sigurno je samo to da se nikako necete pokajati.
03.02.2017
Marko Petrovic
Koliko mi se samo cini, sto se katovanja tiec, najvaznje je da se odlucite za kvalitet. Sve drugo je daleko manje vazno.
24.01.2017
Biljana Brankovic
Sto se ovoga tice, licno mislim da je najvaznije da se odlucite za kvalitet. Sve drugo je inace daleko manje vazno.
06.01.2017
Dusan Markovic
Moram da budek iskren i da kazem da zaista nisam do sada cuo za ovu tehniku tako da bih bio zahvalan kada bi mi neko objasnio.