Možda je u vašoj kući pretoplo leti a isuviše hladno zimi. Čini li vam se da bi trebalo da bude obrnuto? Pored toga, hladnoću osećate i u novčaniku, jer plaćate veoma velike račune za električnu energiju, iako na primer, grejete ili hladite samo pola kuće. 

 

 

Ako malo bolje zavirite u ćoškove vašeg doma, sasvim sigurno ćete pronaći plesan... Dakle, nešto tu nije u redu, nešto nedostaje. Odgovor je samo jedan i veoma jasan – potrebna je termoizolacija kuće, koja se može odraditi uz pomoć stiropora. 

Stiropor za plafon

Pored navedene krajnje praktične primene stiropora, on ima i svoju drugu funkciju, a tiče se estetike. Naime, plafon je moguće ukrasiti lepljenjem ukrasnog stiropora, koji po sebi ima zanimljive šare. 

Dva najvažnija razloga zbog kojih se ljudi odlučuju da postave stiropor na plafon su veoma laka postavka i odlična dekoracija prostora. Takođe, u nekoj manjoj meri, moguće je obezbediti i termoizolaciju, mada u ovom slučaju, to nije glavna namena stiropora.

Da bi se ovaj posao obavio, biće neophodne ukrasne ploče od stiropora, kao i materijal uz pomoć koga će majstori pripremiti podlogu pre lepljenja, zatim lepak koji će se koristiti, ukrasne lajsne koje će se montirati između ploča i zida kada se postavljanje završi i na samom kraju, biće potrebna farba da pruži konačan izgled.

 

Stiropor za podno grejanje

Ponekad se dešava da su stanovi u prizemlju veoma hladni, a jedan od razloga je što ispod ne postoji stan koji vas greje. Jednostavno, niste ušuškani između toplih objekata, pa će vam biti potrebna dodatna zaštita u smislu termoizolacije.

Osim toga, ako imate decu u kući, koja vole da se igraju na podu, sasvim je jasno da vam je neophodno podno grejanje. U ponudi firmi koje se bave ovom vrstom delatnosti mogu se pronaći ploče od stiropora. Radi se o modernim sistemskim termoizolacionim pločama sa distancerima u pravilnom rasteru. 

Distanceri omogućavaju učvršćivanje grejnih cevi sistema podnog grejanja. Uz korišćenje ove ploče, sistem podnog grejanja se postavlja veoma lako i brzo.

Stiropor za izolaciju

U ovom delu našeg teksta govorićemo o stiropor pločama za fasade. Zahvaljujući njima vrši se izolovanje kuća. 

Takozvana falcovana ploča, sprečava pojavu hladnih mostova na spojevima, pa ćete na taj način ostvariti uštedu energije od deset posto. Najčešće dimenzije u kojima dolaze ploče od stiropora su 0,5 x 1 metar i različitih su debljina i gustina, sa ili bez falca. 

Uzimajući u obzir klimatske uslove koji vladaju u našoj zemlji, optimalna debljina stiropora može biti od osam do deset centimetara. Zahvaljujući izolaciji kuće koja se postiže na ovaj način, vi ćete sprečiti pojavu gljivica i buđi na zidovima, uštedećete grejanje, i stvoriti prijatnu temperaturu i kada su leti ekstremno visoke temperature i tokom veoma hladnih zima.

Na kraju ćemo zaključiti da stiropor ima zaista široku primenu kod opremanja domaćinstava i poslovnih prostora, jer su termoizolacija i dekorativni efekti, sasvim dovoljni razlozi za kupovinu i ugradnju ovog materijala.

Stiropor – cena:

Cena stiropora zavisi najviše od njegove debljine, pa tako razlikujemo stiropor ploče od 5 cm, 8 cm, 10 cm, i 15 cm. U tom smislu, raspon cena je od 290 din/m2, sve do 850 dinara po kvadratnom metru. 

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme koje su oglašene ispod našeg teksta. 

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Stiropor
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Iskustva i preporuke posetilaca

19.07.2018
Nikola Majstorovic

Stiropor danas ima siroku primenu. Najzastupljeniji je kao termoizolator. Pored toga koristi se i za unutrasnju izolaciju ali i za dekoracije po zidovima i plafonu. Vrlo je praktican i dugotrajan.

08.08.2017
Marina Zivkovic

Stiropor je odlican izolator i on bi zaista trebao da se koristi kada god za to postoji dovoljno finansijske osnove. Sa druge strane, posebno u Beogradu, uvek treba da gledate da se malo cenkate, posebno kada govorimo o kolicini.

10.05.2017
Stojance Ristovski

Samo treba da znate da je kvalitet nesto do cega pre ili kasnije sigurno treba da dodjete.

26.04.2017
Jovana Milinkovic

Mora on u svakom slucaju da se dosta kvalitetno plati. Sve drugo je po meni samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.

25.04.2017
Milen Jovanovic

U svakom slucaju nije stiropor nesto sto je posebno jeftino. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.

13.04.2017
Lea Stankovic

Po pravilu, ako nesto treba da bude dobrog kvaliteta onda je to stiropor. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise sem toga koliko mi se cini.

12.04.2017
Filip Milutinovic

Po pravilu, svaki stiropor mora da se lepo plati kako pre tako i kasnije.

29.03.2017
Simona Vucinic

Sto se stiropora tice, kvalitet je sigurno nesto sto ce da pre ili kasnije dodje do izrazaja.

28.03.2017
Mihajlo Nastasovic

Sto se siropora tice, postoji onaj koji je malo ostecen i koji se zbog toga vodi kao treca klasa.

14.03.2017
Marta Dencevic

Sto se stiropora tice, pre ili kasnije on treba da se lepo i debelo plati.

13.03.2017
Todor Markovic

U svakom slucaju je stiropor nesto sto puno kosta i sta treba da se dobro plati. Sve ostalo je po meni cisto gubljenje vremena.

23.02.2017
Ljubinka Sreckovic

Sto se mnogih stvari tice, stiropor je i vise nego dobro resenje. Ukoliko se vec za njega odlcuite sigurno je samo to da se pre ili kasnije sigurno necete pokajati.

22.02.2017
Janko Zivanovic

Sto se mene licno tice, u svakom slucaju je ovo posebna vrsta stiropora. Ukoliko se za njega odlucite, pre ili kasnije se sigurno necete pokajati.

06.02.2017
Nikolina Pantelic

Koliko mi se samo cini, osnovni problem je u tome sto svaki stiropor mora debelo da se plati. Sve drugo je inace daleko manje vazno.

26.01.2017
Petar Jankovic

Koliko mi je samo poznato, postoje razlicite debljine siropora, sve naravno zavisi od toga za sta ih tacno koristite.

25.01.2017
Jana Stankovic

Koliko mi se samo cini, sto se ovoga tice, veoma je vazno da se odlucite za kvalitet. Sve drugo je po mom misljenju manje vazno.

09.01.2017
Ivan Stojanovic

Po pitanju stiropora, samo treba da znate da je veoma bitno da ga na vreme kupite kada su na snazi posebna snizenje i popusti.

06.01.2017
Marko Petrovic

Sto se mene tice, na izolaciji niakda ne treba da stedite. To je pre ili kasnije nesto sto se na kraju isplati.

19.12.2016
Biljana Brankovic

Ipak je stiropor stiropor. U to zaista nemate razloga da sumnjate.

30.08.2016
Dusan Markovic

Storopor je u danasnje vreme jedan od najboljih izolacionih materiajal. Pri tome, stiropor je u svakom slucaju nabolje resenje za vas ukoliko zelite da ustedite na utrosku energije.