Dodaj firmu

Thule Srbija

Nabavite najkvalitetniju opremu za Vaš automobil, posetite specijalizovani Thule Shop Beograd. U ponudi naše radnje koja je jedna od najbolje opremljenih na svetu, očekuje Vas kompletan asortiman proizvoda renomiranog švedskog brenda Thule.
Pročitaj više

Tošin bunar 179
Novi Beograd, Beograd

Lanci za sneg Šale

Šrafovska i sitna galanterija u našoj radnji u Batajnici. Molerski i stolarski program.
Pročitaj više

Majora Zorana Radosavljevica 33
Zemun, Beograd

Lanci za sneg su neminovna oprema za zimske dane. Period u godini od prvog novembra do prvog aprila, znači da morate voziti sa zimskim gumama, i na to vas obavezuje Zakon. Ukoliko biste po vlažnom i klizavom, snegom natopljenom kolovozu, vozili sa letnjim gumama, to bi značilo da biste proklizavali, nesigurno kočili i slično, što bi dovodilo u opasnost vas same, ali i sve druge učesnike u saobraćaju sa kojima dolazite u kontakt.

Ako ste odlučili da krenete na primer, na zimski odmor, do neke zavejane planine, tada bi trebalo da koristite i lance za sneg, što je dodatna sigurnost.

Da li su lanci za sneg obavezni?

Da, ukoliko saobraćajni znak ukazuje na to. U svim drugim slučajevima, vožnja sa lancima na zimskim gumama se preporučuje kada postoji led ili dublji sneg na putevima. To se često može zateći na planinskim prevojima.

Ako imate auto koji ima pogon na sva četiri točka, dovoljno je da montirate lance za sneg samo ona prednje točkove, a kod vozila koja imaju pogon samo na zadnjim točkovima, imate alternativu: prva mogućnost jeste da montirate lance za sneg na sve točkove, što je svakako skuplja, ali i mnogo bezbednija varijanta; a druga mogućnost jeste da lance za sneg postavite samo na zadnje točkove – ovo će vas manje koštati, ali je i manje sigurno pri vožnji.

Na šta bi trebalo obratiti pažnju kod kupovine lanaca za sneg?

Prvo i osnovno što bi trebalo da gledate, jeste veličina, a to bi praktično značilo da svaku veličinu guma prati i određena veličina lanaca. Ukoliko niste sigurni šta bi trebalo da pazarite, najbolje je da se posavetujete sa osobljem u prodavnici auto delova i opreme.

Ako biste pogrešili i kupili lance koji ne odgovaraju vašim gumama, tada bi postojala mogućnost da načinite neku štetu na svom vozilu, ili u najboljem slučaju, nećete ni moći da ih montirate.

Kako se montiraju lanci za sneg?

Za ovaj posao možemo reći da je „prljav“, odnosno, lance za sneg nije baš tako jednostavno pravilno postaviti na gume automobila. Zbog toga ipak savetujemo da se obratite majstorima kojima je ovo svakodnevni posao.

Šta bi moglo da se dogodi što ne želite? Na primer, stručnjaci savetuju da prvo probate da lance postavite na „suvom“, kako biste stekli rutinu oko toga. Ako to ne učinite, a niste pozvali ni majstora, onda bi moglo da se desi da lance montirate po prvi put na nekoj mećavi, na planinskom prevoju.

Da nije lako montirati lance za sneg, govori i činjenica da se savetuje da imate i malu lopatu, kao i par debelih rukavica, zato što je to posao koji nije čist i koji se radi po hladnoći.

Lanci za sneg – iskustva

Možda ste se nekada zapitali, od čega se sastoje lanci za sneg? Sastavljeni su iz dva dela, desnog i levog. To bi značilo da svaki deo ima svoj kompleks lanaca koji ide oko leve, odnosno, desne strane točka.

Važno je znati, da kada vozite sa montiranim lancima, trebalo bi da budete naročito oprezni i da ne prelazite brzinu od pedeset kilometara na sat.

Lanci za sneg – cena:

Cena lanaca za sneg zavisi od njihove veličine, i od toga ko je proizvođač.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme sa ove stranice.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane