Dodaj firmu

STR Jelena - Laminat kod Koste

Laminat kod Koste je maloprodajni objekat u Mladenovcu, naša delatnost je prvenstveno prodaja laminata od 8, 10 i 12 mm. Laminat 8 mm - cena od 650 din. Laminat 10 mm - cena od 850 din. Laminat 12 mm - cena od 950 din.
Pročitaj više

Kralja Petra I 296, lok 9
Mladenovac, Beograd

Premazi za drvo Simline Home

Boje i lakovi najvišeg kvaliteta. Fasade, hidroizolacija, gvožđarska oprema,lepkovi, šrafovi,alati. Besplatna dostava na teritoriji Beograda
Pročitaj više

Kosmajska 89
Mladenovac, Beograd

Premazi za drvo Mis Color Farbara

Farbara Mis Color nalazi se na Voždovcu. U ponudi ima kompletni fasadni program kao i materijal, boje i lakove za eksterijer i enterijer najpoznatijih proizvođača.
Pročitaj više

Triše Kaclerovića 27đ
Voždovac, Beograd

Premazi za drvo Farbare Ocean color

Farbare Ocean Color nude sve što Vam je potrebno za adaptaciju stambenog ili poslovnog prostora. Nalazimo se na dve lokacije na Novom Beogradu - Tošin bunar 148 i Bulevar Milutina Milankovića 28 i Tošin bunar 236. U našoj ponudi imamo velik...
Pročitaj više

Tošin bunar 148
Novi Beograd, Beograd

Premazi za drvo Irganox

U farbari Igranox naćićete sve što je protrebno za sređivanje Vašeg doma ili poslovnog prostora. Imamo veliki izbor boja za unutrašnje zidove, fasade, metal, drvo, staklo, tonere, lepkove, boje u spreju, lakove, kao i sav potreban alat i pri...
Pročitaj više

Ratka Pavlovića 8a
Beograd

Hemoluks farbara

Farbara Hemoluks uspešno posluje od 1997. godine kao pouzdan partner svih majstora koji žele da nabave najkvalitetnije materijale za svoj posao ili uređenje doma. Veliki izbor boja, lakova, izolacionih materijala, dekorativnih tehnika za zi...
Pročitaj više

Pilota Mihaila Petrovića 53g
Rakovica, Beograd

Premazi za drvo Farbara Kole

Prodaja boja, lakova i gradjevinskog materijala. Širok asortiman proizvoda vrhunskog kvaliteta koji su namenjeni kako profesionalnim majstorima, tako i onima koji uživaju da samostalno uređuju svoj dom.
Pročitaj više

Braće Jerković 233d
Voždovac, Beograd

Boje i lakovi Dekostar

Bilo da su Vam neophodne boje i lakovi, dekorativne tehnike, oprema i alati, farbara Dekostar je prava adresa za Vas. U našoj ponudi očekuje Vas širok asortiman proizvoda vrhunskog kvaliteta, a ljubaznom uslugom trudimo se da Vam uvek izađem...
Pročitaj više

Cvijićeva 33
Palilula, Beograd

Color Mania boje i lakovi

Farbara Color Mania nalazi se na dve lokacije u gradu i nudi najveći izbor proizvoda za molerske i fasaderske radove. U našoj ponudi nalaze se visoko kvalitetne boje i lakovi, svih mogućih nijansi, a radimo i kompjutersko miksovanje boja. T...
Pročitaj više

Kirovljeva 35, Kumodraška 83
Čukarica, Beograd

Boje i lakovi Uradimo sami

Bilo da ste amater ili profesionalac, na pravom ste mestu. Ukoliko ste odlučili da se bavite molerajem ili zidarskim poslovima, nudimo Vam kompletan program koji će Vam olakšati posao i dovesti do savršenstva izgled objekta na kom radite…
Pročitaj više

Kneza Višeslava 31u
Rakovica, Beograd

Zasto su premazi za drvo tako vazni? Drvo je veoma lep i zahvalan materijal, koji će ukrašavati vaš dom ili poslovni prostor kroz dugi niz godina. Ali, pod jednim uslovom – samo ako ga pravilno održavate!

Ukoliko ne biste koristili zaštitne premaze, lakove i farbe, vaše drvene površine bi tokom niza godina postajale sve starije i ružnije, pa biste ih naposletku, morali zameniti novim. Neosporna je činjenica da je uvek finansijski isplativije negovati drvo, nego kupovati nove i skupe elemente.

Premazi za drvene površine

Sada se postavlja logično pitanje, šta to sve napada drvo i zbog čega ono propada? Ako se radi o drvenim šalonima, prozorima i vratima, ili ogradama, jasno je da su ovi drveni delovi izloženi svim atmosferskim uticajima. Spomenimo štetna UV zračenja, niske ili visoke temperature, izloženost kiši, jakom vetru... i zašto bismo se onda čudili kako nam je drvo postalo staro?

Predmeti od drveta koji se nalaze u našem enterijeru, zaštićeni od spoljnih uticaja, takođe propadaju sa godinama. Možda imate drvene stolove i stolice, ili čak celu kuhinju ili regal, izrađene od punog drveta? Da bi vaš dom delovao lepo i uredno, neophodno je redovno i pravilno održavati nameštaj i stolariju od drveta.

Sve to, postiže se uz pomoć posebnih premaza, namenjenih zaštiti drveta. 

Podela premaza za zaštitu drveta

Kada je reč o spoljašnjem prostoru i površinskoj zaštiti drveta, premaze ćemo podeliti na lakove, emajle i lazure. 

Emajli su debeloslojna sredstva koja stvaraju film kojim se u potpunosti prekriva tekstura drveta, kao i njegovi eventualni nedostaci. Dobra vest je što su emajli dostupni u raznobojnim nijansama, dok su im glavne karakteristike vodoodbojnost i mala paropropusnost. 

Kada je reč o lakovima, oni su zapravo emajli bez pigmenata. Nekada su se koristili za drvo u spoljašnjem prostoru da bi se održao njegov što prirodniji izgled. Lakovi ne sadrže u sebi pigmente ili punila, pa iz tog razloga drvo treba zaštititi od žutenja i tamnjenja. Zato se dodaju UV apsorberi. 

Lazurni premazi

Nabrojali smo ih kao treće kada je reč o premazima za zaštitu i održavanje drvenih površina. Sada ćemo objasniti šta su to zapravo lazure? U pitanju su manje pigmentisani premazi koji na drvetu stvaraju tanak film, i pri tome transparentno nijansiraju površinu drveta. Na taj način, tekstura drveta ostaje vidljiva. Lazurni premazi imaju dosta prednosti, a neke od njih su da dozvoljavaju drvetu da „diše“, i vodoodbojne su. Vlažnost drveta varira dosta više nego kod nepropusnih ili malo propusnih premaza kao što je emajl, na primer. 

Još jedna dobra stvar na strani lazura, jeste što se one lako i jednostavno obnavljaju. Majstor će pre ponovnog nanošenja površinu drveta lagano obrusiti, kao i obrisati. Posle jednog do dva nanošenja, površina će već biti zaštićena i povratiće joj se sjaj.

Za kraj reći ćemo da je potrebno da stalno obraćate pažnju na to u kakvom su stanju vaše drvene površine, a to se posebno odnosni na one horizontalne, jer su više izložene vremenskim prilikama i uticajima nego vertikalne. Pošto uočite neke neželjene promene, preporučljivo je da odmah reagujete, tako što ćete svratiti do prodavnice boja i lakova i odabrati adekvatan premaz za drvo.

Premazi za drvo – cena:

Cena premaza za drvo kreće se u rasponu od 300 din. sve do 10.900 dinara za univerzalni emajl visokog sjaja koji se preporučuje za građevinsku stolariju, u pakovanju od 20 kg.  Ipak, može se reći da je prosečna cena premaza za drvo oko 2500 dinara (2.5 l).

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate prodavnice boja i lakova koje su oglašene ispod našeg teksta. 

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane