Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Lepak za fasadu
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Lepak za fasadu

Da li ste nekada pomislili, da fasada vaše kuće zapravo govori drugima o karakterima ukućana koji žive u njoj? Uopšte se ne šalimo, reč je o tome da sam izgled fasade i odabir boja za spoljašnju dekoraciju kuće, prenosi jasnu poruku o kakvim ljudima se radi, da li su to osobe od ukusa i stila, sofisticirane, imućne, porodične i slično.

 

 

Da bi fasada „govorila u vaše ime“, biće neophodno da je zaštitite i redovno održavate. Razni izolacioni sistemi omogućavaju zaštitu od termičkih opterećenja i uticaja sredine, ali pri tome znatno utiču i na estetiku. Njihova uloga je da otklone kišnicu i vlagu sa zidova, a istovremeno da omoguće zidovima da „dišu“.

Lepkovi za fasadu

Zabrinjavajući je podatak da je fasada zapravo „napadnuta“ sa svih strana. Pre svega, pošto se nalazi u spoljašnjoj sredini, izložena je visokim i niskim temperaturama, koje se mogu menjati u rasponu od čak četrdeset stepeni i više. Pri tome, kiša, jak vetar, sneg, grad, čine da fasada propada, i jednoga dana bude oronula i stara. 

U tom procesu propadanja, svesrdno “pomažu“ gljivice, alge, mikroorganizmi, prašina, prljavština i nečistoća... Ako svoju fasadu ne održavate redovno, kroz određeni niz godina možete dobiti skoro pa urušenu kuću, neuglednog izgleda.

Dakle, iz svega što smo naveli, jasno se vidi da o mnogo čemu moramo voditi računa kada je reč o izradi i održavanju fasade, pa ćemo opisati kakvu ulogu imaju lepkovi u celoj toj priči.

Lepak za fasadu – iskustva

U pitanju je specijalni malter namenjen za lepljenje i rabiciranje izolacionih ploča. Njegove najvažnije karakteristike su da je vodonepropustan, otporan na vremenske uticaje i smrzavanje, te da dozvoljava difuziju vodene pare.

 

 

Oblast primene ovog lepka je u smislu poboljšane izolacije spoljnih zidova. Pogodan je za ravne zidove i izradu fasada, kao i za lepljenje izolacionih ploča i rabiciranje.

Kod novih lepkova za fasadu, obraća se pažnja na sistem njihovog zatvaranja. Tradicionalni sistemi su pokazali velike nedostatke kao što su ogromne količine prašine, gubljenje i prosipanje materijala iz džakova i slično.

Toga više nema, jer se primenjuje ultrazvučna tehnologija zatvaranja džakova, pa su oni dobili svoj novi izgled i postali veoma praktičniji za upotrebu. Poseduju dosta prednosti, jer su čistiji, zbog toga što se proces punjenja, kao i pražnjenje vreća prilikom upotrebe, sada obavlja bez prašine.

Ostale tipove lepkova za fasadu karakteriše da se mogu nanositi na uobičajene ravne, nosive, čvrste i suve zidove. Uloga im je pre svega poboljšana izolacija spoljnih zidova. Svakako vas zanima i kojom brzinom se ovaj lepak za fasadu troši. U pitanju je utrošak mase od četiri kilograma po jednom kvadratnom metru. Radovi se izvode na temperaturama u opsegu od pet do trideset stepeni Celzijusa, pri suvim uslovima. Ne bi se smelo raditi na zidovima koji su obasjani suncem ili zagrejani. 

Vaš majstor će lepak pomešati u čistoj vodi, da ne ostanu grudvice. Zatim se dodaje šest do šest i po litara vode za pripremu 25 kilograma lepka. Ukoliko se priprema samo deo količine iz džaka, potrebno je zamešati malter sa vodom u razmeri pet prema dva. Majstor će dodati potrebnu količinu vode da bi se smesa navlažila, pa će onda zamešati, i dodati preostalu vodu koja je potrebna da se dobije smesa željene gustine.

Kao što vidite, pravim majstorima ovaj posao neće biti težak, dok će verovatno vama biti teže, usled nestrpljenja, dok očekujete novi i lepši izgled svog doma.

Lepak za fasadu – cena:

Za lepak za fasadu potrebno je izdvojiti od 650 din. za pakovanje od 25 kg, gde je potrošnja od 7 kg/m2, sve do 1220 dinara za pakovanje iste težine, gde se troši 3.5 kg/m2.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate farbare koje su oglašene ispod našeg teksta. 

Iskustva i preporuke posetilaca

19.07.2018
Nenad Pavlovic

Prilikom odabira lepka za fasadu veoma je bitan kvalitet jer na taj nacin cete izbeci stvaranje pukitina po fasadu posle nekog vremena. Zato sam ja lepak za fasadu kupio u farbari Terca ton jer zaista imaju dobar kvalitet i povoljne cene.

08.08.2017
Filip Milutinovic

Mora lepak za fasadu da se plati na jedan pre svega dobar i kvalitetan nacin. Drugacije to po meni i ne moze bas toliko dobro da funkcionise. Sa cenama je situacija razlicita od farbare do farbare.

13.05.2017
Filip Milutinovic

Ukoliko je nesto skupo koliko samo mogu da vidim, onda je to lepak za fasadu. Ipak on nije bas toliko skup kao sto mozda pojedini ljudi misle.

10.05.2017
Mihajlo Nastasovic

Po meni je samo sigurno to da on mora da se dobro plati. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise od toga.

26.04.2017
Todor Markovic

Koliko mi se samo cini, mora ovaj lepak da se dobro plati. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.

25.04.2017
Petar Jankulovski

Sigurno je samo to da on nikako ne moze da bude previse jeftin. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.

13.04.2017
Marina Zivkovic

Po pravilu, sto se tice ovog lepka pre ili kasnije sigurno je samo to da treba da se odlucite za kvalitet. Druge stvari onda i nisu bas toliko vazne.

12.04.2017
Stojance Ristovski

Po meni bi ubedljivo najbolje bilo da lepak za fasadu mora da bude dovoljno dobrog kvaliteta.

29.03.2017
Ivana Petrovic

Kako god da okrenete, najbolje bi bilo kada biste fasadu lepkom presli dva puta. To jeste malo skuplje ali je zato trajno resenje.

29.03.2017
Milen Jovanovic

Sto se ovog lepka tice, sigurno se pre a ni kasnije necete po tom pitanju pokajati.

29.03.2017
Marina Zivkovic

Sto se ovog lepka tice, sigurno je kvalitet nesto sto je posebno bitno i vazno.

28.03.2017
Filip Milutinovic

Nije svaki lepak ovde podjednako istog kvalitet.

14.03.2017
Jovana Milinkovic

Sto se tice ovog lepka kvalitet je veoma vazan i veoma je bitno i vazno da on bude dovoljno postojan.

14.03.2017
Mihajlo Nastasovic

Sto se ovog lepka tice, kvalitet je veoma vazan. Sev drugo je po meni cisto gubljenje vremena.

13.03.2017
Lea Stankovic

Kako god da okrenete, ovo je posebna vrsta lepka u koju zaista treba da imate puno poverenje.

23.02.2017
Todor Markovic

Licno smatram da po pitanju ovog lepka nikada ne bih nesto puno stedeo novac. Sve drugo je mnogo losije resenje.

22.02.2017
Simona Vucinic

Moje licno misljenje je sto se tice ovog lepka, da je zaista i vise nego bitno da se na vreme odlucite za kvalitet. Druge stvari onda i nisu bas toliko vazne.

06.02.2017
Janko Zivanovic

Koliko mi se samo cini, ovo je uvek bila veoma zanimljiva tema, posebno medju pojedinim majstorima.

06.02.2017
Marta Dencevic

Samo je veoma bitno da lepak dovoljno dobro drzi fasadu.

26.01.2017
Ljubinka Sreckovic

Kod lepka za fasadu je bitno samo da on bude bas onaok kvalitetan. Sve drugo je inace manje vazno.

25.01.2017
Petar Jankovic

Svaki lepak za fasadu bas treba da bude onako dobar i ozbiljna . Ako se za takav odlucite, onda tu ne treba nesto puno da stedite.

25.01.2017
Nikolina Pantelic

Koliko mi se samo cini, sto se ovoga tice, veoma je vazno da se odlucite za kvalitet. Druge stvari i nisu onda bas toliko vazne.

09.01.2017
Ivan Stojanovic

Bar nije problem da ovo kupite u danasnje vreme.

09.01.2017
Jana Stankovic

Samo je bitno da znate da je veoma bitno da lepak za fasadu bude dovoljno izdrzljiv da moze da izdrzi razlicite vremenske uslove ali i da je veoma bitno da fasadu uradite u bas nekom dobrom periodu godine.

06.01.2017
Marko Petrovic

Moje licno misljenje da sto se tice lepka za fasadu, tu nemate sta da stedite.

19.12.2016
Biljana Brankovic

Ako mene licno pitate, veoma je vazno da znate da je kvalitetan lepak imap veoma bitan uslov da se sve uradi kako treba.

30.08.2016
Dusan Markovic

Ukoliko ste vec resili da uradite fasadu, onda treba da gledate da u svakom slucaju to bude lepak koji je iskljucivo vrhunskog kvaliteta. Zasto dzabe da bacate pare na one koji su nesto jeftiniji kada vec mozete da u samom pocetku uradite nesto kvalitetno.