Dodaj firmu

Mamografija Euromedik

Opšta bolnica i poliklinika Euromedik Beograd pružiće Vam najkvalitetniju uslugu u svim oblastima koje su obuhvaćene našim radom. Bolnica i poliklinika Euromedik Beograd je lider u službi Vašeg zdravlja.
Pročitaj više


Beograd

Mamografija Euromedik Zvezdara

Specijalsitički pregledi urologa na Zvezdari i više lokacija u gradu. Urološki ultrazvuk, hirurgija, brisevi uz pomoć najsavremenije opreme.
Pročitaj više

Vatroslava Jagića 1
Zvezdara, Beograd

Sigurno ste culi za termin mamografija? Rak dojke se najčešće prepoznaje kao bezbolan čvor u dojci. Može se javiti crvenilo, bol u bradavici, iscedak te uvlačenje bradavice. Ranije, ova zloćudna bolest otkrivala se slučajno, ili kad bi žena sama primetila neku promenu na svojim dojkama. Pošto je rak dojke, nažalost, postao veoma učestalo oboljenje žena u celom svetu, podigla se svest o samopregledu kao i preventivi od ove bolesti. 

Mamografija predstavlja jedan od načina na koji se dojke mogu pregledati. Ova metoda je slična ostalim radiološkim procedurama koje za snimanje tkiva koriste iks zrake (na primer – snimanje pluća)

Mamografija služi kao pomoć u otkrivanju promena u dojci, pre nego što ih žena sama ili lekar može napipati. Prema nekim istraživanjima, navodi se da se mamografijom u 85-90% slučajeva mogu otkriti maligni tumori kod žena starijih od 50 godina. Ono što je veoma značajno, mamografijom se mogu otkriti promene i do dve godine pre nego što se one mogu napipati ili osetiti.

Postoje dve vrste mamografskih pregleda, a prvi je pregled kod žena koje nemaju nikakve vidljive simptome, dok je drugi pregled žena koje već imaju određene tegobe ili nalaz koji bi mogao ukazivati na rak.

Mamografija iskustva

Svaka dojka se snima posebno. Dojke se stavljaju na podlogu i nežno se pritiskaju pločom, čime se postiže da se najveći deo tkiva dojke obuhvati snimanjem. Prilikom snimanja, moguće je da će vas radiološki tehničar zamoliti da ne dišete par sekundi, kako bi dojka bila sasvim mirna, te da ne bi došlo do bilo kakvog zamućivanja na snimku.

Lekar specijalista radiologije će protimačiti i opisati ovaj snimak.

Prednosti mamografije su brojne. Kliničkim pregledom neke od promena na dojkama nije moguće otkriti, a mamografijom jeste. Pod pretpostavkom da je kancer otkriven u svom početnom stadijumu, šanse za izlečenje su daleko veće i postoji više terapijskih mogućnosti na raspolaganju. 

Veoma je važno znati, da posle mamografskog snimanja dojki nema zračenja koje ostaje u telu pacijentkinje.

X zraci ne proizvode neželjena dejstva, u dozama koje se koriste prilikom mamografije.

Ljudi se ponekada plaše da prekomerno izlaganje X zracima može uzrokovati tumor, ali ovde je rizik jako mali spram prednosti da se upravo X zracima otkrivaju tumori koji se mogu lečiti na vreme. Svi mi smo izloženi raznim zračenjima u svakodnevnom životu. Zračenja koja „upijete“ prilikom mamografije, jednaka bi bila dozi koju biste svakako dobili u običnom životu tokom tri meseca. Ono što ćete saznati prilikom mamografskog pregleda, neuporedivo je značajnije. 

Ukoliko je žena trudna, o tome bi trebalo da obavesti svog lekara.

Digitalna mamografija

Ovde se koristi kompjuterska slika dojke dobijena nakon konverzije rendgenskog snimka u digitalnu sliku. Kompjuterska tehnika omogućava proučavanje detalja slike. Digitalna mamografija smanjuje dozu radijacije i omogućava bolje snimanje tkiva dojke.

Mamografija cene

Cene se kreću u rasponu od 2500 do 5000 dinara. 

*Cene su prikazane orijentaciono, za precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme ispod teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane