Dodaj firmu

Kandida Euromedik

Opšta bolnica i poliklinika Euromedik Beograd pružiće Vam najkvalitetniju uslugu u svim oblastima koje su obuhvaćene našim radom. Bolnica i poliklinika Euromedik Beograd je lider u službi Vašeg zdravlja.
Pročitaj više


Beograd

Kandida Derma Style

Dermatološki pregledi dece i odraslih, standardni pregledi, biopsije kože, brisevi, nalazi krvi, svi pregledi i intervencije na jednom mestu u Beogradu, koji ne zahtevaju bolničko lečenje.
Pročitaj više

Skerlićeva 12
Vračar, Beograd

Kandida Beoderma

Beoderma je specijalistička dermatovenerološka ordinacija u kojoj se na jednom mestu mogu obaviti sve medicinske usluge koje se tiču lečenja kože, kao i neagresivne estetske metode za poboljšanje njenog izgleda. U ordinaciji Beoderma vrše se...
Pročitaj više

Baje Pivljanina 83
Savski venac, Beograd

Diva Laser Centar

Diva Laser Centar je jedan od prvih sertifikovanih antiaging centara na našim prostorima koji već 27 godina brine o zdravlju Vaše kože. U prijatnom ambijentu na Vračaru dostupne su savremene laserske procedure za tretiranje različitih estets...
Pročitaj više

Prote Mateje 9
Vračar, Beograd

Dermatim - dermatološka ordinacija

Dermatološka ordinacija Dermatim je prvi privatni centar za kožne i polne bolesti i kozmetologiju u Beogradu i Srbiji. U našoj dermatološkoj ordinaciji možete obaviti sve medicinske usluge koje se tiču lečenja kože.
Pročitaj više

Vase Čarapića 15
Stari grad, Beograd

kandida je gljivica koju ima svako od nas. Nastanjuje našu kožu i donji deo creva, pod kontrolom je telesnog odbrambenog mehanizma. Možemo je čak nazvati „prijateljskom bakterijom“, jer na određen način stimuliše ali i inhibira rad creva.

Do infekcije, odnosno prekomernog razmnožavanja ove gljivice nastaje kada je iz određenih razloga poremećena imunološka ravnoteža kao i zbog nekih spoljnih uticaja. 

Kandida – uzrok nastanka

Najvažniji od činilaca koji omogućavaju širenje kandide su: dugotrajna upotreba antibiotika; korišćenje steroida, preparati na bazi kortizona kao i pilule za kontracepciju; visok nivo šećera; ishrana bogata šećerom, kao i dijabetes sam po sebi; svi drugi faktori koji slabe odbrambene sposobnosti organizma.

Kandida u crevima

Za kandidu u crevima, neki lekari kažu da je „pošast savremenog doba“. Uzrok nekontrolisanog razmnožavanja ove uporne gljivice jeste dugotrajno neadekvatna i loša ishrana, koja se bazira na namirnicama koje uvećavaju uobičajenu kiselost organizma. Simptomi kandide u crevima su pojačano stvaranje gasova i nadutost, kašaste i prolivaste stolice, ili hronični zatvor, podrigivanje, mučnina, bolovi i grčevi u stomaku, svrab anusa... 

Kandida u ustima, kandida na jeziku

Ovo je vrlo česta pojava, a naročito se javlja kod beba i male dece, te kod starijih osoba i svih ljudi kojima je oslabljen imunitet. Simptomi su da tegobe obično nastaju naglo, a sve to može preći u hronično stanje, jer je kandica uporna gljivica i ponovo se vraća, uprkos tome što ste se izlečili. Osnovni simptom su bele naslage u ustima, na jeziku i u grlu, koje često imaju „sirast“ izgled. Često se dešava da ovakve lezije u ustima budu bolne, kao i da krvare ako pokušate da ih skinete ili kada perete zube. Pojavljuje se i crvenilo u ustima, na jeziku i u grlu. Osećaj peckanja u ustima i pukotine u uglovima usana, takođe se mogu javiti. Kada se kandida proširi i na jednjak, tada dolazi do otežanog gutanja i imate osećaj da se hrana zaglavila u grlu. 

Kandida u grlu

Simptomi da imate ovu gljivicu u grlu, jesu bele naslage na krajnicima i na grlu. Kao što smo naveli, ako se infekcija dalje proširi otežano je uzimanje hrane i vode. Kandidu u grlu dobićete takođe ukoliko vam je imunitet organizma oslabljen.

Kandida kod beba

Kada je kandida kod beba u pitanju, najčešće će se razmnožiti u sluzokoži usne duplje. Tada nastaje ono što se u narodu zove mlečac ili soor. Razlog zašto bebe dobijaju kandidijazu (što je naziv za bolest koja nastaje kada se kandida nekontrolisano razmnoži), jeste što bebe imaju slab i nerazvijen odbrambeni mehanizam organizma. Iz tog razloga su podložne ovoj gljivičnoj infekciji. Drugi razlog je što dete ima neodoljivu potrebu da stalno nešto „trpa u usta“, naročito kada im rastu zubići, što sve stvara lak put da se unesu neželjeni mikroorganizmi u organizam.

Kandida u trudnoći

Visok nivo estrogena tokom trudnoće uzrokuje pojačanu proizvodnju glikogena u vagini, što je vrlo prijatna sredina za razmnožavanje gljivica. Dobra vest jeste da nisu poznati slučajevi da je ova gljivica ugrozila fetus. Ukoliko imate infekciju pred sam porođaj, moguće je da će beba pri izlasku doći u kontakt sa gljivicama, a ako se to i desi, onda će se kandida pojaviti u ustima bebe. Međutim, kao što piše u našem tekstu iznad, beba ove gljivice može „zaraditi“ i sama, i da ih vi niste imali.

Kandida u vagini

Simptomi kandide u vagini su svrab, crvenilo, suvoća, peckanje vagine, a ređe otok; kremast, beličast vaginalni sekret; neprijatnost tokom seksa; peckanje pri mokrenju.

Ako imate neke od ovih simptoma ili sve, trebalo bi da posetite vašeg lekara, koji će uzeti vaginalni bris i otkriti o čemu je reč. 

Kandida na koži

Kod odraslih ljudi, kandida na koži se najčešće javlja u velikim pregibima tela, zatim kod gojaznih osoba gde se dve površine tela taru, potom ispod dojki kod žena. Takođe, ova gljivica može zahvatiti prostore između prstiju na rukama. Simptomi su jasno ograničene, crvene i vlažne ploče na čijim površinama se vide mehurići i gnojanice.

Kandida lečenje

Lokalno lečenje sprovodi se kod oralne kandidijaze, kandidijaze kože, vaginalne kandidijaze i kandidijatičnog balanopostitisa. Koriste se preparati koji sadrže antimikotike u trajanju od dve do tri nedelje. Ako lokalna terapija nije pokazala željene efekte, onda se mora sprovesti sistemska terapija. 

Lečenje kandide – cena

Da bi bilo utvrđeno da imate kandidu, uradiće se bris, čija je cena između 470 i 520 dinara, dok za lečenje kandide na koži, na primer, potrebno je izdvojiti od 2000 do 3500 dinara za specijalistički pregled dermatologa.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate ordinacije ispod teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane