Dodaj firmu

Kandidijaza Euromedik

Opšta bolnica i poliklinika Euromedik Beograd pružiće Vam najkvalitetniju uslugu u svim oblastima koje su obuhvaćene našim radom. Bolnica i poliklinika Euromedik Beograd je lider u službi Vašeg zdravlja.
Pročitaj više


Beograd

Kandidijaza Derma Style

Dermatološki pregledi dece i odraslih, standardni pregledi, biopsije kože, brisevi, nalazi krvi, svi pregledi i intervencije na jednom mestu u Beogradu, koji ne zahtevaju bolničko lečenje.
Pročitaj više

Skerlićeva 12
Vračar, Beograd

Kandidijaza Beoderma

Beoderma je specijalistička dermatovenerološka ordinacija u kojoj se na jednom mestu mogu obaviti sve medicinske usluge koje se tiču lečenja kože, kao i neagresivne estetske metode za poboljšanje njenog izgleda. U ordinaciji Beoderma vrše se...
Pročitaj više

Baje Pivljanina 83
Savski venac, Beograd

Dermatim - dermatološka ordinacija

Dermatološka ordinacija Dermatim je prvi privatni centar za kožne i polne bolesti i kozmetologiju u Beogradu i Srbiji. U našoj dermatološkoj ordinaciji možete obaviti sve medicinske usluge koje se tiču lečenja kože.
Pročitaj više

Vase Čarapića 15
Stari grad, Beograd

Kandidijaza je gljivično oboljenje sluznice kože ili unutrašnjih organa čiji je najčešći uzročnik Candida albicans. Kandide mogu da ne uzrokuju nikakvo oboljenje sve dok je čovek zdrav, iako su prisutne na koži i sluznicama. Poremećaj tog odbrambenog sistema organizma obično bude izazvan izmenjenom endokrinom funkcijom, promenom u okviru normalne flore ili padom celularnog imuniteta.

Kandida simptomi

Simptomi kandide su višestruki i manifestuju se različito u zavisnosti od organa koji su zahvaćeni ovim oboljenjem. Detaljnije objašnjenje sledi u daljem tekstu.

Kandidijaza je česta u trudnoći i kod dijabetičara, a razlog tome je što šećer u urinu pospešuje rast kandide na genitalnoj sluznici. Takođe, dugotrajna terapija antibioticima takođe može poremetiti ravnotežu normalne flore sluznica, pa se kandide brzo razmnožavaju i izazivaju lokalno zapaljenje. 

Kod pada imuniteta, prisutne kandide, koje su mirovale, sada postaju invazivne. Kod ovakvih osoba, usled bolesti ili starosti, ova infekcija se može uneti u organizam putem katetera, infuzija, raznih sondi, punkcija, biopsija... Infekcija kandidom preko infuzije je naročito opasna, jer time bude zahvaćen venski krvotok čime nastaje sistemska kandidijaza.

Sistemska kandidijaza

Ovo predstavlja najteži oblik oboljenja i često se završava fatalnim ishodom. Poznati su sledeći klinički oblici: sepsa, endokarditis, meningitis (upala moždanih opni) i drugo.

Sistemsku kandidijazu možemo susresti i kod kancerogenih i drugih teških oboljenja i stanja, kod ljudi koji boluju od AIDS-a, zatim kod narkomana i slično. Ono što se ovde dešava jeste da se klinička slika kandidijaze kombinuje sa kliničkom slikom osnovnog oboljenja.

Kandidijaza kože

Ova vrsta kandidijaze česta je na prevojima kože a nastaje usled znojenja, ili usled stalne vlažnosti. Obolela koža je crvena, sa okolnim perutanjem. Ove promene neprestano svrbe i često su udružene sa bakterijskom infekcijom. 

Spomenimo kandidijazu sluznica, koja može da se nađe na sluznici svih sistema.

Gastrointestinalna kandidijaza

Ona počinje na sluznici usne duplje. Postoji bolna osetljivost u dodiru sa hranom, gutanje je otežano i sa bolom. Usne su intezivno crvene, ispucale i bolne, a na uglovima usana pojavljuju se takozvane žvale. 

Urogenitalna kandidijaza 

Ova vrsta kandidijaze je izražena kod trudnica, dijabetičara, tokom korišćenja hormonskih kontraceptivnih sredstava, kao i u toku polnih bolesti. Proces može napredovati od oštećenja bubrega do generalizovane kandidijaze.

Lečenje kandidijaze

Kandidijaza kože i sluznica se prepoznaje po kliničkoj slici. Dijagnoza sistemske kandidijaze se postavlja i na osnovu kulture kandide iz krvi, gnoja, likvora, brisa, urina i raznih bolesnikovih sonda, katetera, igala i tome slično. 

U lečenju kandidijaze svih sluznica koriste se antiseptička sredstva kao i rastvor nistatina, koji se slabo resorbuje, ali deluje na površini sluznica i u lumenu creva. Terapija se obično sprovodi antimikoticima, a uz to se primenjuje i simptomatska terapija u zavisnosti od simptoma, a kod intestinalne kandidijaze i hidrokolonoterapija. 

Lečenje kandidijaze – cena

Bris na kandidu, prosečna cena za ovu analizu je od 470 do 520 dinara. 

Lečenje kandide na koži, cena za pregled kod dermatologa se kreće u rasponu od 2000 do 3500 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate ordinacije ispod teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane