Dodaj firmu

Ćelavost Hair & Skin Clinic

Specijalistička ordinacija za transplataciju kose i estetsku medicinu, nalazi se u Beogradu. Posebno izdvajamo Sapphire tehniku, koja svojim gatkim, preciznim oštricama, omogućava manje rezove, manja oštećenja tkiva i prirodniji izgled.
Pročitaj više

Vojvode Stepe 129
Voždovac, Beograd

Ćelavost Euromedik

Opšta bolnica i poliklinika Euromedik Beograd pružiće Vam najkvalitetniju uslugu u svim oblastima koje su obuhvaćene našim radom. Bolnica i poliklinika Euromedik Beograd je lider u službi Vašeg zdravlja.
Pročitaj više


Beograd

Ćelavost Derma Style

Dermatološki pregledi dece i odraslih, standardni pregledi, biopsije kože, brisevi, nalazi krvi, svi pregledi i intervencije na jednom mestu u Beogradu, koji ne zahtevaju bolničko lečenje.
Pročitaj više

Skerlićeva 12
Vračar, Beograd

Dermatološki Laser Centar Diva

Pružamo Vam dermatovenerološke preglede kožnih promena, ukljućujući i infekcije kože i izrasline. Lečimo problematičnu kožu, i sve kožne bolesti kod dece. Višedecenijsko iskustvo u dermatološkoj i kliničkoj praksi garancija je stručnosti i ...
Pročitaj više

Vladimira Popovića 52
Novi Beograd, Beograd

Ćelavost Beoderma

Beoderma je specijalistička dermatovenerološka ordinacija u kojoj se na jednom mestu mogu obaviti sve medicinske usluge koje se tiču lečenja kože, kao i neagresivne estetske metode za poboljšanje njenog izgleda. U ordinaciji Beoderma vrše se...
Pročitaj više

Baje Pivljanina 83
Savski venac, Beograd

Dr VAIS

Ekspertni tim zdravstvenih radnika, na čelu sa dr Vesnom A. Ignjatović-Stojiljković (član AFME, Francuska asocijacija lekara estetičara), već 24 godina se uspešno bave negom i lečenjem kože, kose i noktiju.
Pročitaj više

Pavla Jurišića Šturma 8b
Savski venac, Beograd

Kosa je ukras ljudskog lica, međutim, ne tako mali broj ljudi, i muškaraca i žena ima problem koji se zove ćelavost. Efikasno lečenje hroničnog gubitka kose izgleda da je postalo za korak bliže, o čemu svedoče nova istraživanja koja pokazuju da je od ćelija ljudske kože moguće odgajiti nove folikule kose. 

Ćelavost – uzroci

Većina ljudi izgubi od 50 do 100 dlaka svakoga dana. Pošto mi na glavi imamo oko 100 000 dlaka, ovo prolazi sasvim nezapaženo. Postepeno stanjivanje kose se smatra normalnim delom starenja. 

Međutim, mi smo ovde da se pozabavimo trajnim opadanjem kose. U tom smislu razlikujemo: androgenu alopeciju – muški tip ćelavosti, koji može početi u ranim dvadesetim godinama, u vidu visokih zalizaka, koji će se vremenom povećavati. Konačan ishod ovog procesa bude delimična ili potpuna ćelavost. 

Uzroci androgene alopecije su vreme rasta dlake koje se skraćuje, koren dlake slabi i kosa lakše opada. Međutim, ipak je genetika odlučujući faktor za to u kom dobu će se ćelavost javiti, kojim intenzitetom će se razvijati i u kom obliku. 

Drugi tip ćelavosti je ženska ćelavost, kada obično dolazi do proređivanja kose na temenu, čelu ili sa bočnih strana. Potpuna ćelavost kod ovog tipa će se retko razviti.

Treći tip je ćelavost kao posledica oštećenja folikula dlake. Ovo se dešava kada zbog upale ili nastanka ožiljka dođe do trajnog oštećenja folikula, korena dlake. Takva dlaka je zauvek izgubljena, a potrebno je napomenuti da i tretmani kose jakim hemikalijama mogu dovesti do trajnog oštećenja korena.

Ćelavost na pečate

Ovo je oboljenje koje se javlja u vidu okruglih i jasno ograničenih polja na kojima dlaka potpuno nedostaje. Ova vrsta ćelavosti se najčešće javlja kod dece, odnosno kod oko 60% pacijenata se javlja do 20. godine života. 

Emocionalni stres i genetska predispozicija utiču na javljanje ovog poremećaja, međutim, primarunu ulogu ima poremećaj imunskog sistema u smislu pojave autoimunosti. Oboljenje može da bude udruženo sa drugim autoimunskim oboljenjima kao što je vitiligo, atopijski dermatitis, Hashimoto tireoiditisa i zapaljenske bolesti creva.

Ćelavost na pečate – kako izgleda?

Na poglavini, bradi, obrvama, trepavicama ili pubičnim dlakama razvijaju se okrugle jasno ograničene ploče, veličine od jednog do nekoliko centimetara, na kojima dlake potpuno nedostaju, a koža je normalne boje i bez znakova upale. Ovaj poremećaj naziva se alopecia areata.

Alopecia totalis značila bi potpuni gubitak kose, dok je dlaka tela očuvana. Alopecia universalis je najteži vid ovog oboljenja gde nedostaje dlaka na čitavom telu. 

Lečenje ćelavosti na pečate

Kod lokalizovanog oblika bolesti, terapija može dati dobre rezultate, čak kod određenog broja pacijenata dolazi do spontanog porasta kose posle par meseci. U lokalnoj terapiji koriste se lokalno ili intralezionalno kortikosteroidni preparati, topijski iritansi, minoxidil rastvor i kalcineurinski inhibitori. U opštoj terapiji se primenjuje PUVA, što bi značilo fotohemoterapija, i kod teških formi bolesti kortikosteroidi i cyclosporin.

Opadanje kose

Umesto da se folikule kose jednostavno presađuju sa jednog mesta na telu na drugo, što je način koji je primenjivan do sada, prema novim istraživanjima koje smo spomenuli na početku ovog teksta, novom metodom može da se iskoristi pacijentovo sopstveno kožno tkivo, za proizvodnju praktično neograničene količine folikula za operaciju transplatacije kose. 

Naravno, ovo su neke metode koje su tek počele da se primenjuju, a vi ukoliko imate problem sa opadanjem kose ili sa ćelavosti, obratite se vašem dermatologu, i pronađite najbolje rešenje.

Lečenje ćelavosti – cena

Za posetu dermatologu, pregled, savete i konsultacije, potrebno je izdvojiti od 2000 do 3500 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate ordinacije ispod teksta. 

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane