Dodaj firmu

Alergija na sunce Euromedik

Opšta bolnica i poliklinika Euromedik Beograd pružiće Vam najkvalitetniju uslugu u svim oblastima koje su obuhvaćene našim radom. Bolnica i poliklinika Euromedik Beograd je lider u službi Vašeg zdravlja.
Pročitaj više


Beograd

Alergija na sunce Beoderma

Beoderma je specijalistička dermatovenerološka ordinacija u kojoj se na jednom mestu mogu obaviti sve medicinske usluge koje se tiču lečenja kože, kao i neagresivne estetske metode za poboljšanje njenog izgleda. U ordinaciji Beoderma vrše se sve usluge iz oblasti opšte dermatologije, estetske dermatologije, dermatohirurgije, polnih bolesti i bolesti vena i venskog sistema.
Pročitaj više

Baje Pivljanina 83
Savski venac, Beograd

Dermatovenerološka ordinacija Dr. Lazović

Dermatovenerološka ordinacija Dr. Lazović se nalazi na adresi Gavrila Principa 26/4 sprat.
Pročitaj više

Gavrila Principa 26/4 sprat
Savski venac, Beograd

Kaže naš narod „ko se sunca krije, bolje da ga nije“, ali to se verovatno odnosi na ljude koji nemaju alergija na sunce. Ovo je zapravo reakcija imunog sistema na sunčevu svetlost, najčešće u vidu crvenog osipa koji svrbi. 

Delovi tela na kojima se ova alergija najčešće javlja jesu „V izrez“ ispod vrata, zadnji deo šaka, spoljašnja površina ruku i donji delovi nogu. U ređim slučajevima, reakcija kod alergije na sunce može biti ekstremnija od opisanog, u smislu da se proširi i na kožu koja je prekrivena odećom, u vidu koprivnjače ili malih plikova.

Alergija na sunce – simptomi

Postoji nekoliko tipova alergije na sunce. U jednom slučaju možete imati simptome kao što su svrab ili osip koji peče u prva dva sata nakon izlaganja suncu. Osip se najčešće javlja na delovima vrata koji su izloženi suncu, gornjem delu grudi, rukama i donjim delovima nogu. Možete osećati drhtavicu u trajanju od 2 do 3 sata, glavobolju, mučninu kao i opštu malaksalost organizma. 

Fotoalergijska erupcija, je drugi tip alergije na sunce. Ona izaziva simptome kao što su crveni osip koji svrbi ili sićušne plikove. U nekim slučajevima, može biti proširena i na delove tela koji su prekriveni odećom. Interesantno kod ovog tipa alergije na sunce, jeste da se prvi simptomi mogu javiti sa „odloženim dejstvom“, odnosno tek nakon dan ili dva dana od izlaganja suncu.

Spomenimo još i solarnu urtikariju, ili koprivnjaču, koja je mnogo „brža“ od gorepomenute fotoalergijske erupcije, jer se promene javljaju nakon samo nekoliko munuta od izlaganja nepokrivene kože sunčevoj svetlosti.

Alergija na sunce – trajanje

Osip se može povući u roku od 2 do 3 dana ukoliko izbegavate dalje izlaganje suncu. Tokom proleća i leta, možete se, narodski rečeno, „očeličiti“, odnosno, adaptirati, pa će se prirodno smanjiti osetljivost kože. Neki ljudi se prilagode za par dana, a kod drugih je potrebno nekoliko nedelja.

Lečenje alergije na sunce

Što se samog lečenja tiče, morate se najpre zaštititi od sunca, nošenjem adekvatne odeće, naočara, te korišćenjem zaštitnih krema sa faktorom većim od 15 koje imaju širok spektar zaštite od ultraljubičastih sunčevih zraka. Alergiju na sunce mogu isprovocirati i pojedini antibiotici i oralna kontraceptivna sredstva, psihijatrijski lekovi koji se izdaju na recept, kao i lekovi za povišen krvni pritisak i popuštanje srca. 

Smanjenjem izlaganja suncu, sprečiće se najpre pogoršavanje simptoma. Vaš lekar će preporučiti oralne antihistaminike ili kortikosteroidne kremove. Ukoliko lekovi ne deluju kako se očekivalo, uvek može biti urađena fototerapija. To je tretman u ordinaciji koji dovodi do „čeličenja“ odnosno vaša koža se postepeno izlaže sve većim dozama ultraljubičastog zračenja. U većini slučajeva, pet ultraviolentnih svetlosnih izlaganja se praktikuje nedeljno a u trajanju od tri sedmice. Ukoliko ni fototerapija ne pokaže željene rezultate, vaš lekar će probati još neke varijante lečenja, kao što je terapija koja se označava kao PUVA, anti-malarici i tablete beta-karotena.

Lečenje alergije na sunce – cena

Za posetu vašem dermatologu, potrebno je izdvojiti od 2000 do 3500 dinara, a cena jednog tretmana fototerapije je u proseku oko 500 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate ordinacije ispod teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane