Dodaj firmu

Atopijski dermatitis Euromedik

Opšta bolnica i poliklinika Euromedik Beograd pružiće Vam najkvalitetniju uslugu u svim oblastima koje su obuhvaćene našim radom. Bolnica i poliklinika Euromedik Beograd je lider u službi Vašeg zdravlja.
Pročitaj više


Beograd

Atopijski dermatitis Derma Style

Dermatološki pregledi dece i odraslih, standardni pregledi, biopsije kože, brisevi, nalazi krvi, svi pregledi i intervencije na jednom mestu u Beogradu, koji ne zahtevaju bolničko lečenje.
Pročitaj više

Skerlićeva 12
Vračar, Beograd

Dermatološki Laser Centar Diva

Pružamo Vam dermatovenerološke preglede kožnih promena, ukljućujući i infekcije kože i izrasline. Lečimo problematičnu kožu, i sve kožne bolesti kod dece. Višedecenijsko iskustvo u dermatološkoj i kliničkoj praksi garancija je stručnosti i ...
Pročitaj više

Vladimira Popovića 52
Novi Beograd, Beograd

Derma dermatološka ordinacija

Derma dermatološka ordinacija sa više od 20 godina dugom tradicijom uspešno leči kožno venerične bolesti, probleme kose i noktiju. O kvalitetu rada ordinacija koje se nalaze u Beogradu i Kruševcu, govore mnogobrojni zadovoljni pacijenti iz ...
Pročitaj više

Vlajkovićeva 11, (Kolubarske bitke 8, Kruševac)
Stari grad, Beograd

Atopijski dermatitis Beoderma

Beoderma je specijalistička dermatovenerološka ordinacija u kojoj se na jednom mestu mogu obaviti sve medicinske usluge koje se tiču lečenja kože, kao i neagresivne estetske metode za poboljšanje njenog izgleda. U ordinaciji Beoderma vrše se...
Pročitaj više

Baje Pivljanina 83
Savski venac, Beograd

Dermatim - dermatološka ordinacija

Dermatološka ordinacija Dermatim je prvi privatni centar za kožne i polne bolesti i kozmetologiju u Beogradu i Srbiji. U našoj dermatološkoj ordinaciji možete obaviti sve medicinske usluge koje se tiču lečenja kože.
Pročitaj više

Vase Čarapića 15
Stari grad, Beograd

Atopijski dermatitis često se javlja kod osoba koje imaju druge alergijske poremećaje, kao što su astma i alergijski rinitis (to je nazalna upala uzrokovana alergijama), a poznata i kao kijavica. 

Mada ne postoji lek za atopijski dermatitis, redovna i dosledna nega mogu doprineti ublažavanju simptoma i produžavanje perioda između upalnih stanja.

Atopijski dermatitis kod dece 

U svetu, čak između 10 i 20% dece ima atopijski dermatitis. To je hronično kožno ali nezarazno oboljenje. Poznato je i kao atopijski ekcem, sa svojim tipičnim simptomima, kao što su suva koža sklona iritaciji, sa povremenim upalnim stanjima, koja izazivaju blag do intenzivan svrab, upalu i bol. 

Većina pogođene dece, njih čak 90%,  atopijski dermatitis dobija pre pete godine života, a mnoga deca prerastu ovu bolest. Kada se ovo oboljenje javi između druge godine i puberteta, osip je obično suv, sa ljuspastim pečatima koji svrbe. Koža je najčešće neravna, zadebljala i gruba na dodir. 

Osip kod dece, najčešće nastaje na telu, sa unutrašnje strane laktova ili kolena, i nije neuobičajeno videti dete sa atopičnom kožom na vratu, ručnim zglobovima, gležnjevima i u pregibima između zadnjice i butina. Kod dece svih uzrasta, svrab može postati toliko jak, da ne mogu da spavaju. Osim što je to stanje neprijatno za dete, roditelji se osećaju bespomoćnim, što izaziva psihološki stres. Ono što je dobro čuti, jeste da efikasan tretman i dobra nega kože mogu da prilično ublaže tegobe.

Atopijski dermatitis kod beba

Prve simptome atopijskog dermatitisa, bebe mogu dobiti već sa dva-tri meseca. Osip se može pojaviti iznenada, usled čega koža postaje suva, ljuspasta i svrbi. U upalnim fazama iz inficirane kože može curiti tečnost. 

Atopijski dermatitis se pogoršava češanjem, time što nokti probijaju barijeru kože i tako je izlažu bakterijama, što dalje dovodi do zapaljenja kože. Bebe često trljaju kožu o posteljinu ili tepih kako bi ublažile svrab. 

Atopijski dermatitis kod odraslih

Osobine atopijskog dermatitisa variraju od jedne do druge osobe i mogu se promeniti tokom vremena. Ti simptomi mogu biti: suvo ljuštenje kože; zapušeni folikuli koji dovode do pojave malih ispupčenja, obično na licu, rukama i gornjem delu butina; upala kože oko usana; pojačano boranje kože dlanova i dodatni prevoj kože ispod oka; tamna koža oko očiju. 

Atopijski dermatitis – lečenje

Najpre bi trebalo otkloniti otežavajuće faktore, kao što su: toplota, znojenje, suvi uslovi; nagle temperaturne promene; izlaganje nekim hemijskim supstancama, kao što su sapuni, deterdženti, parfemi i kozmetika, prašina, pesak, duvanski dim; emocionalni stres ili anksioznost. 

Potom, potrebno je hidrirati kožu, odnosno, održavati joj vlažnost. Sredstva za omekšavanje su kreme i ulja koja vlaže kožu i sprečavaju njeno isušivanje. Najbolje su masne kreme. 

Već iritirana koža tretiraće se steroidnim kremama i uljima, koje ćete dobiti od svog dermatologa. Obično se nanose jednom do dva puta dnevno, a funkcija im je da redukuju simptome i hidriraju kožu. Oralni steroidi se koriste kod izuzetno teških ekcema, ali se taj tretman ne preporučuje kao redovni usled mogućih neželjenih dejstava.

Fototerapija, odnosno terapija ultraljubičastom svetlošću, pomaže u efikasnoj kontroli atopijskog dermatitisa. Ta terapija je skupa i može da poveća rizik od kancera i zato se preporučuje samo osobama koje imaju ozbiljan ekcem a nisu reagovale na druge vidove terapija. 

Za kontrolu svraba, koriste se oralni antihistaminici. Pomažu ublažavanju ovih tegoba kao i prateće iritacije. Važno je koristiti i vlažne obloge, koje pomažu umirivanju kože, smanjuju crvenilo i svrab, sprečavaju oštećenje kože koje bi nastalo usled češanja. 

Atopijski dermatitis – lečenje – cena

Pregled kod dermatologa, prosečna cena se kreće u rasponu od 2000 do 3500 dinara.

*Cene su prikazane informativno, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate ordinacije ispod teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane