Dodaj firmu

Hirzutizam Euromedik

Opšta bolnica i poliklinika Euromedik Beograd pružiće Vam najkvalitetniju uslugu u svim oblastima koje su obuhvaćene našim radom. Bolnica i poliklinika Euromedik Beograd je lider u službi Vašeg zdravlja.
Pročitaj više


Beograd

Hirzutizam Derma Style

Dermatološki pregledi dece i odraslih, standardni pregledi, biopsije kože, brisevi, nalazi krvi, svi pregledi i intervencije na jednom mestu u Beogradu, koji ne zahtevaju bolničko lečenje.
Pročitaj više

Skerlićeva 12
Vračar, Beograd

Hirzutizam Beoderma

Beoderma je specijalistička dermatovenerološka ordinacija u kojoj se na jednom mestu mogu obaviti sve medicinske usluge koje se tiču lečenja kože, kao i neagresivne estetske metode za poboljšanje njenog izgleda. U ordinaciji Beoderma vrše se...
Pročitaj više

Baje Pivljanina 83
Savski venac, Beograd

Dermatim - dermatološka ordinacija

Dermatološka ordinacija Dermatim je prvi privatni centar za kožne i polne bolesti i kozmetologiju u Beogradu i Srbiji. U našoj dermatološkoj ordinaciji možete obaviti sve medicinske usluge koje se tiču lečenja kože.
Pročitaj više

Vase Čarapića 15
Stari grad, Beograd

Hirzutizam zapravo predstavlja pojačan rast dlaka kod žena na delovima tela gde je dlaka pod androgenom kontrolom, i gde se viđa terminalna, crna dlaka kod muškaraca posle puberteta. Ugrožene regije su nausnice, brada, grudi, donji deo stomaka, kao i unutrašnja strana natkolenica.

Hirzutizam – kako nastaje?

Do pojačanog rasta dlake često dolazi kod endokrinih oboljenja. U osnovi ovih poremećaja, (najčešće su to oni u okviru sindroma policističnih jajnika) nalazi se hiperandrogenizam i on se kod većine obolelih može dokazati biohemijskim analizama krvi i urina. Pojačana maljavost može biti posledica nasledne strukture kože, u kojoj su ćelije kože osetljivije na hormone u krvi. Uzroci ove bolesti još mogu biti i Cushingov sindrom, hiperinsulinemija, hipotireoza itd. 

Zanimljivo je da i stres može biti okidač za hirzutizam. Takođe i upotreba nekih kontraceptivnih pilula može uticati na pojavu ovog problema. 

Kod muškaraca ne možemo govoriti o bolesti ovog tipa, već samo o pojačanoj maljavosti. Važno je napomenuti da povećana maljavost može imati veliki psihosocijalni efekat, kako kod ženskog tako i kod muškog pola.

Procenjuje se, prema nekim istraživanjima, da se u Sjedinjemim Američkim Državama, hirzutizam pojavljuje kod svake dvadesete žene koja je u reproduktivnom periodu. A generalno, ovaj problem se češće javlja kod belaca koji imaju tamniju boju kože.

Hirzutizam – kako se leči?

Kod svakog pacijenta koji ima pojačanu maljavost, neophodno je da se razmotri postojanje hormonskog disbalansa. Potrebna je saradnja dermatologa, endokrinologa i ginekologa koji će zajedno pronaći najbolji način da se problem reši. 

Samo uklanjanje dlake, uz hormonsku terapiju ako je neophodna, najefikasnije se može postići laserskom fotoepilacijom, jer ona pokazuje daleko bolje rezultate od depilacije voskom, brijanjem, korišćenjem pincete, ili uklanjanjem dlake elektrokauterom. 

Neophodan uslov za lasersku fotoepilaciju jeste da osoba ima tamnu boju dlake i svetliju boju kože. Potrebno je takođe pridržavati se uputstava koja će vam dermatolog dati pre započinjanja terapije. Ta uputstva se odnose da pre epilacije, dlaka mora izvirivati iz kože najmanje jedan milimetar, da je pre toga ne čupate voskom ili pincetom. Tretmani će biti ponovljeni nekoliko puta, dok se trajno ne unište korenovi dlake i ona prestane da raste.

Antibebi pilule

Ovde bi trebalo biti oprezan, jer neke pilule mogu pogoršati već postojeće stanje, dok druge imaju značajno mesto u lečenju hirzutizma. To bi značilo, da pilule ne uzimate „na svoju ruku“, već da se obavezno posavetujete sa vašim ginekologom.

Fotoepilacija

Efikasnost tretmana je individualna, i kod osoba sa urednim hormonskim statusom, ona je od 75 – 95 %. Ukoliko hormonski poremećaj ipak postoji, tretman laserskom fotoepilacijom takođe će biti uspešan, ali ne u istoj meri kao kod osoba koje ovaj poremećaj nemaju. 

Hirzutizam – lečenje – cena

Cene se kreću u rasponu od 50 do 90 evra za trajnu lasersku epilaciju lica, od 30 do 50 evra za epilaciju brade kod žena. Za epilaciju stomaka, potrebno je izdvojiti od 50 do 100 evra za pripadnice lepšeg pola.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate ordinacije ispod teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane