Dodaj firmu

Vitiligo Euromedik

Opšta bolnica i poliklinika Euromedik Beograd pružiće Vam najkvalitetniju uslugu u svim oblastima koje su obuhvaćene našim radom. Bolnica i poliklinika Euromedik Beograd je lider u službi Vašeg zdravlja.
Pročitaj više


Beograd

Vitiligo Beoderma

Beoderma je specijalistička dermatovenerološka ordinacija u kojoj se na jednom mestu mogu obaviti sve medicinske usluge koje se tiču lečenja kože, kao i neagresivne estetske metode za poboljšanje njenog izgleda. U ordinaciji Beoderma vrše se sve usluge iz oblasti opšte dermatologije, estetske dermatologije, dermatohirurgije, polnih bolesti i bolesti vena i venskog sistema.
Pročitaj više

Baje Pivljanina 83
Savski venac, Beograd

Mnogi ljudi ne znaju šta znači vitiligo i kakvo je to oboljenje. Vitiligo predstavlja gubitak pigmenta, odnosno boje na pojedinim delovima kože. Najčešće se to dešava na šakama, stopalima, čelu, pazušnim jamama i preponskim prevojima, a veoma retko može biti zahvaćena cela površina kože. 

Vitiligo – gubitak pigmenta

Ovo odsustvo pigmenta je bolest tokom koje se pigmentne ćelije razaraju što rezultira belim flekama ili pečatima po koži. Drugi naziv za vitiligo je leukoderma, što bi u prevodu značilo – bela koža. Na promenjenim mestima prvo se javljaju bele tačkice koje se dalje šire spajajući se u manja ili veća ograničena polja nepravilnog oblika. Kod polovine obolelih promene se pokazuju pre navršene druge decenije života. Bolest može tokom vremena da se povlači ali i da napreduje.

Vitiligo – uzroci nastanka

Pored određenih teorija koje su prihvaćene u stručnoj javnosti, mi ćemo ovde navesti da na nastanak vitiliga utiču i solarne opekotine, ponovljene traume i stres. Može da se manifestuje i kod osoba sa određenim autoimunim bolestima, kod kojih imuni sistem reaguje protiv sopstvenog organizma. Takve bolesti su dijabetes, bolesti štitne žlezde, anemija koja nastaje usled gubitka vitamina B-12, gubljenje kose u pečatima... Izuzetno retko se dešava da se na koži zahvaćenoj vitiligom jave zloćudni tumori.

Vitiligo – prevencija

Pojavu vitiliga oboleli ne može prevenirati, jer su prve promene bele fleke na koži. Ova bolest ne boli i ne daje bilo kakve druge tegobe. Zbog toga je neki autori smatraju kozmetičkim problemom. Međutim, upravo zato su patnje na psihičkom nivou jer se osoba povlači u sebe zbog problema sa izgledom koji ima i izbegava druženje, pa tako opada kvalitet života. 

Vitiligo – dijagnoza

Vaš lekar će kroz anamnezu ispitati porodičnu istoriju vitiliga. Pitaće vas o osipu, opekotinama od sunca ili nekoj drugoj kožnoj traumi na mestu gde je počela promena, odnosno depigmentacija. Pokazatelj vitiliga može biti i osedela kosa pre vremena, odnosno pre 35. godine života. Konačnu dijagnozu vaš lekar će dati na osnovu izgleda promena i histopatološkim pregledom koji bi trebalo da utvrdi nedostatak melanocita u vitiligom zahvaćenoj koži.

Vitiligo – kako se leči?

Lečenje ove bolesti nije jednostavno. Koriste se različiti preparati i primenjuju mnoge metode. U opštoj i lokalnoj terapiji koriste se kortikosteroidi kao i vitaminski derivati.

Najefikasnija metoda jeste fototerapija koja podrazumeva primenu fotohemoterapije ili primenu uskopojasnih UVB zraka. Ovi zraci stimulišu stvaranje melanina. Izlaganje ultraljubičastim zracima u kombinaciji sa PUVA terapijom, takođe će dati dobre rezultate. Fluorescentne lampe i uređaji sa optičkim vlaknima koji tretiraju velike površine u kratkom vremenskom intervalu, još jedna su mogućnost lečenja vitiliga. 

Vitiligo i seda kosa

Ukoliko je prisustvo melanina smanjeno, kosa postaje proseda, dok apsolutni izostanak učiniće našu kosu sasvim belom, sedom. Po nekim teorijama, masovni oksidacioni stres navodno dovodi do akumuliranja vodonik-peroksida u folikulu dlake, koji dalje utiče na gubitak prirodnog pigmenta. Ipak, oksidacioni stres nije jedini uzrok gubitka pigmenta i nastanka vitiliga i sede, odnosno, bele kose. 

Vitiligo – lečenje – cena

Pregled i dijagnoza dermatologa, koštaće vas od 2000 do 3500 dinara;

Fototerapija, cena po tretmanu od 500 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne i tačne informacije, predlažemo da kontaktirate ordinacije ispod teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane