Dodaj firmu

Herpes Euromedik

Opšta bolnica i poliklinika Euromedik Beograd pružiće Vam najkvalitetniju uslugu u svim oblastima koje su obuhvaćene našim radom. Bolnica i poliklinika Euromedik Beograd je lider u službi Vašeg zdravlja.
Pročitaj više


Beograd

Herpes Gracia Medika

Specijalistički dermatološki pregledi i lečenje promena na koži u cilju lepšeg i zdravjeg izgleda kože na poliklinici “Gracia Medika” u Beogradu.
Pročitaj više

Koče Popovića 7
Savski venac, Beograd

Herpes Beoderma

Beoderma je specijalistička dermatovenerološka ordinacija u kojoj se na jednom mestu mogu obaviti sve medicinske usluge koje se tiču lečenja kože, kao i neagresivne estetske metode za poboljšanje njenog izgleda. U ordinaciji Beoderma vrše se sve usluge iz oblasti opšte dermatologije, estetske dermatologije, dermatohirurgije, polnih bolesti i bolesti vena i venskog sistema.
Pročitaj više

Baje Pivljanina 83
Savski venac, Beograd

Specijalistička ordinacija za kožne i polne bolesti Dr Bojić

Specijalistička ordinacija za kožne i polne bolesti Dr Bojić se nalazi na adresi Račkoga 7, Beograd.
Pročitaj više

Račkoga 7
Palilula, Beograd

Svi mi smo barem jednom u životu imali herpes. To bi značilo da ovo uopšte nije neka retka pojava među ljudima. Najčešći okidači, izazivači ponovne infekcije su svakodnevni umor, pad imuniteta, stres, iscrpljenost, fizički napor, povrede, prevelika izloženost suncu ili vetru, menstrulani ciklusi kod žena, a ponekad i neka određena vrsta hrane ili lekovi.

Šta nama u stvari, „radi“ virus herpesa? On se prenosi nervnim vlaknima s mesta ulaska (najčešće oštećene kože i sluzokože) u unutrašnjost tela gde ostaje miran sve dok ne bude ponovo izazvan. Ovo deluje vrlo mudro i lukavo za jedan virus, ali pročitajmo šta se dalje dešava sa njim (a i nama).

Simptomi herpesa

Kada virus herpesa počne da „radi“, najčešće ćete osećati malaksalost, nervozu, ponekad blago povišenu temperaturu; crvenilo, svrab i peckanje na usnama; često neprijatan zadah i curenje iz nosa; otok vratnih žlezda; sitni vodom ispunjeni mehurići na usnama, jeziku ili u ustima; pucanje tih mehurića i pojava bolnih ranica; potom sušenje i zarastanje ranica. 

Drugu vrstu infekcije, prati peckanje, malaksalost i svrab; kod žena pojavom grozdića oko otvora vagine, anusa, unutar vagine; grozdići pucaju i stvaraju se krastice; kod muškaraca grozdići se pojavljuju na vrhu penisa, ređe na njegovom korenu; na preponama zapazićete otok limfnih čvorova; lezijice pucaju, stvaraju se krastice koje se suše.

Svi smo čuli i za herpes zoster, on nastaje reaktivacijom varičela zoster virusa, i to nakon primarne infekcije, najčešće ovčjih boginja u detinjstvu. Javlja se crvenilo i konstatan bol, stvaranje grozdova. Ove promene naći ćete na trupu, duž međurebarnih nerava, ređe u genitalnom i analnom predelu. Prepoznaje se po tome što je čitava regija duž jednog nerva zahvaćena grozdićima u nizu.

Važno je znati da simptomi infekcije traju od jedne do šest nedelja. 

Herpes – prenosivost

Ljude često zanima da li herpes mogu preneti na partnera onda kada nema simptoma, obzirom da smo iznad u tekstu objasnili da se ovaj virus lukavo skriva u organizmu. 

Odgovor bi bio da tokom latentnog stadijuma virus herpesa ne uzrokuje simptome i nije prenosiv. Sada vam je možda lakše, ali postoji začkoljica: završetak tog stadijuma veoma je rizičan jer nema vidljivih simptoma a mogućnost da prenesete virus jeste velika. 

Ponovljenu infekciju odlikuju isti ali blaži simptomi. Najveća učestalost ponovnog javljanja simptoma jeste u prvih godinu dana nakon primarne infekcije, a tokom kasnijih godina, ona se smanjuje. Ovi simptomi će trajati od sedam do deset dana.

Herpes se prenosi kašljanjem, kijanjem – odnosno, kapljičnim putem, konzumiranjem hrane i pića nakon zaražene osobe, i svakako – poljupcem.

Drugi opisani virus u tekstu iznad, prenosi se seksualnim putem sa inficiranom osobom.

Herpes zoster reaktivira se usled slabljenja ćelijskog imuniteta čiji su najčešći inicijatori maligna oboljenja, HIV infekcija, težak psihofizički napor. Virus se prenosi kapljičnim putem.

Lečenje herpesa

Kako se izlečiti od herpesa, sada nas to sve zanima ako smo sa čitanjem teksta stigli do ovih redova. 

Uočene promene na koži za početak, trebalo bi tretirati rastvorom borne kiseline ili kalijum-permanganata. Ukoliko imate oralni herpes, preporučuje se ispiranje usta sodom bikarbonom ili nekim od antiseptičkih rastvora koji ne sadrže alkohol niti sredstva koja bi dodatno iritirala ranice u ustima koje već imate. 

Losioni, paste i miksture mogu otkloniti peckanje i svrab i ostale primarne tegobe. Postoje flasteri za herpes na usnama kao i sprej koji olakšava tegobe genitalnog herpesa. 

Što se tiče lečenja lekovima simptoma HSV na koži, koriste se određene kreme ili masti za tretiranje herpetičnih lezija. Takođe, postoje i tablete koje će vam vaš lekar prepisati ukoliko je neophodno. Simptomatska terapija podrazumeva primenu analgetika i antipiretika (lekovi protiv bolova i temperature) ukoliko se mora, a lokalno se može naneti talk, cinkova pasta ili neko drugo sredstvo po savetu vašeg dermatologa.

Lečenje genitalnog herpesa

Lečenje ove vrste herpesa se sprovodi sa svrhom da dovede do olakšanja tegoba koje nastaju kao posledica rana i plikova, kao i da se smanji vreme koje je potrebno za isceljenje organizma. Terapiju je potrebno početi odmah nakon početka napada herpesa. Ovo je jako važno za napade koji se stalno iznova vraćaju.

Na kraju reći ćemo da, nažalost, nijedan od preparata ne može dovesti do potpunog odstranjivanja virusa iz organizma, ali će se organizam osnažiti i uticaj virusa biće manji. Antivirusni lekovi generalno smanjuju vreme koje je potrebno za izlečenje i pomažu da napadi budu ređi. 

Herpes iskustva

Zdrava ishrana i odgovarajući trening, će biti jako važni za kvalitetniji život, obzirom na to da utiču na jačanje imuniteta organizma. To pomaže u potiskivanju virusa. Ukoliko je vaš organizam u dobroj kondiciji, buduća javljanja herpesa će biti ređa.

Lečenje herpesa – cena

Cena pregleda dermatologa se kreće u rasponu od 2000 do 3500 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme ispod teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane