Dodaj firmu

MSV Medica internistička ordinacija alopecija

Porodična ordinacija za odrasle i decu na Vračaru. Specijalistički pregledi, dijagnostika kućne posete, palijativna nega
Pročitaj više

Kursulina 20
Vračar, Beograd

Alopecija Euromedik

Opšta bolnica i poliklinika Euromedik Beograd pružiće Vam najkvalitetniju uslugu u svim oblastima koje su obuhvaćene našim radom. Bolnica i poliklinika Euromedik Beograd je lider u službi Vašeg zdravlja.
Pročitaj više


Beograd

Dermatološki Laser Centar Diva

Pružamo Vam dermatovenerološke preglede kožnih promena, ukljućujući i infekcije kože i izrasline. Lečimo problematičnu kožu, i sve kožne bolesti kod dece. Višedecenijsko iskustvo u dermatološkoj i kliničkoj praksi garancija je stručnosti i kvaliteta.
Pročitaj više

Vladimira Popovića 52
Novi Beograd, Beograd

Alopecija Beoderma

Beoderma je specijalistička dermatovenerološka ordinacija u kojoj se na jednom mestu mogu obaviti sve medicinske usluge koje se tiču lečenja kože, kao i neagresivne estetske metode za poboljšanje njenog izgleda. U ordinaciji Beoderma vrše se sve usluge iz oblasti opšte dermatologije, estetske dermatologije, dermatohirurgije, polnih bolesti i bolesti vena i venskog sistema.
Pročitaj više

Baje Pivljanina 83
Savski venac, Beograd

Diva Laser Centar

Diva Laser Centar je jedan od prvih sertifikovanih antiaging centara na našim prostorima koji već 27 godina brine o zdravlju Vaše kože. U prijatnom ambijentu na Vračaru dostupne su savremene laserske procedure za tretiranje različitih estetskih i dermatoloških problema.
Pročitaj više

Prote Mateje 9
Vračar, Beograd

Alopecija je zapravo – nedostatak kose. Prema svojoj rasprostranjenosti može da zahvati manja ili veća područja kože. Sigurno se pitate – zašto kosa opada? Uzroci opadanja kose mogu biti razni spoljašnji i unutrašnji faktori, a u daljem tekstu ćemo ih više objasniti.

Kod alopecije, razlikujemo dva tipa. U prvom, boljem slučaju, dolazi do ponovnog izrastanja dlake na koži i do potpune obnove dlaka. Kod drugog tipa alopecije, nažalost, ne dolazi do obnavljanja vlasi. 

Alopecija areata

Drugim rečima kazano, ovo je gubitak kose na pečate. Predstavlja lokalizovani gubitak dlake u ovalnim ili okruglim poljima, bez vidljivih znakova zapaljenja. Ovaj oblik ćelavosti ćemo zateći najčešće na glavi, genitalijama i bradi. Može se dogoditi da izgubimo i obrve i trepavice, ali i da to bude jedini znak oboljenja. 

Alopecija totalis

Kao što joj ime kaže, ovde dolazi do potpunog gubitka dlake, na glavi i obrvama. Spomenimo ovde i alopeciju universalis, koja predstavlja krajnji stadijum areatne alopecije, odnosno, dolazi do poptunog gubitka dlake na koži čitavog tela. 

Androgenetska alopecija

Ovo je nasledno proređivanje kose. Veoma se često javlja, odnosno kod čak polovine muškaraca oko četrdesete godine života, pa je zbog toga mnogi smatraju normalnim procesom starenja kod muškaraca. Androgenetska alopecija se javlja kod genetski predisponiranih osoba i započinje još u pubertetu pod uticajem androgenih hormona.

Alopecija kod dece 

Gubitak kose nije samo problem odraslih. Javlja se i kod tri posto dece i roditeljima to deluje prilično zastrašujuće. Ali, mesta za paniku nema, pošto je dobra vest da sa postavljanjem dobre dijagnoze većina ove dece može biti veoma efikasno izlečena.

Opadanje kose - uzrok?

Na početku teksta, obećali smo da ćemo se pozabaviti ovim problemom i isti bliže pojasniti. Kosa nam može opadati jer postoje neka upalna žarišta u organizmu. To mogu biti hronične upale sinusa, krajnika, jajnika, bolesni zubi... U tim slučajevima je ograničeno kružno opadanje kose ili alopecija areata. 

Nema razloga za paniku, ako vam kosa opada pomalo, jer je to normalna pojava. Na mestu starih, otpalih vlasi, nići će nove. Ovo se najčešće dešava u proleće i u jesen. Međutim, ako primetite da vam dnevno opada oko 100 vlasi, i to potraje mesecima, onda je već vreme da se obratite dermatologu za pomoć. 

Spoljašnji faktori koji mogu biti uzroci opadanja kose su recimo, povreda temena, dugotrajni mehanički pritisak na teme usled čvrstog stezanja pletenica, ili možda imate lošu naviku da nervozno čupkate kosu. Kosu možete oštetiti i raznim hemikalijama, kao što je često farbanje. Razlog za opadanje kose može biti i hormonski poremećaj, kao što je na primer, pojačan ili smanjen rad štitne žlezde. Isto tako, ova promena se može desiti i usled porođaja, pobačaja ili klimaksa. 

Visoko čelo kod muškaraca ili mušku ćelavost, odnosno gubitak kose na vrhu temena, uzrokuju nasledni faktori i muški polni hormon testosteron. Interesantno je da se ćelavi muškarci mogu pohvaliti višim nivoom testosterona. 

Kosa može opadati i posle akutnih zaraznih bolesti, koje prati visoka temperatura, takođe i kod hroničnih bolesti, kao što su maligne bolesti ili tuberkuloza; razlog za gubitak kose može biti i anemija, kao i rigorozne dijete. Stres, koji je bolest savremenog doba, takođe je i jedan od uzročnika zbog koga nam opada kosa.

Alopecija – lečenje – cena

Pregled i konsultacije kod dermatologa, cene se kreću u rasponu od 2000 do 3500 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate ordinacije ispod teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane