Išijas je bol koji se pojavljuje u donjem delu leđa i osetilo ga je mnogo ljudi. U daljem tekstu ćemo objasniti preciznije kakvo je to oboljenje, kako da prepoznate simptome, kako da lečite ovaj neprijatan bol... Nastavite sa čitanjem.

išijas

 

Šta je išijas?

Dakle, išijas nastaje tako što se nagnječi jedan od pet kičmenih korenova živaca, a oni svi zajedno čine išijadični živac.

Išijas simptomi

Osoba može da oseća bol u lumbalnom delu leđa, ali se on proteže duž noge, sve do stopala, a oseća se i u zadnjici. Primera radi, išijas se često javlja kod žena koje se nalaze u drugom stanju, iz razloga što je njihova kičma opterećena.

Išijalgija

Glavni razlog zbog koga se išijalgija javlja jeste prirodno starenje organizma, usled koga se javljaju degenerativne promene na međupršljenskim diskusima. Primera radi, okidač za pojavu išijasa može da bude neki neprirodan, nagli pokret, ili dizanje većeg tereta na nepravilan način.

U tim slučajevima, dolazi do pucanja prstena diskusa, i tada on počne da pritiska određeni kičmeni koren.

Išijas toplo ili hladno?

Na početku, možete da osetite olakšanje kada stavite hladne obloge. Njih postavljate na bolom zahvaćeno područje i to ponavljate nekoliko puta dnevno po dvadeset minuta. Nakon ovog početka lečenja, može da se pređe na tople obloge, i to se obično dešava posle dva do tri dana. Ako se bol i dalje nastavi, vi možete da probate da naizmenično koristite i tople i hladne obloge.

išijas lečenje

 

Išijas bol

Bol možemo da podelimo na akutni, subakutni i hronični, a to zavisi od dužine njegovog trajanja. Na primer, hrončni bol traje duže od 12 nedelja, dok je akutni prisutan manje od 6 nedelja, a subakutni traje između ova dva perioda.

Lečenje išijasa

Pre svega, potrebno je da odete kod fizijatra, i on će vam prepisati izvođenje određenih vežbi koje bi trebalo da preduprede pojavu sledećih bolova. Korisno je da znate da vežbe dovode do znantnog smanjenja bola, a potrebno je i da se poveća mišićna snaga, dakle da se ojača muskulatura, i da se popravi opšta kondicija leđa i tela.

Lek za išijas

Išijas se leči i magnetoterapijom, elektroterapijom, termoterapijom, laseroterapijom, kineziterapijom i ultrazvučnom terapijom. U suštini, cilj je da se pokuša sve što je dostupno i moguće, kako bi se izbegla hirurška intervencija. Još neki od načina su da promenite stil života, da se više krećete, da ispravite držanje, izbegavate opterećenje kičmenog stuba i slično. Ipak, operacije su nekada neminovnost, da bi se čovek oslobodio bola i vratio normalnom funkcionisanju i kvalitetu života. Hirurški zahvati dovode do bržeg izlečenja, međutim, ipak se izbegavaju usled mogućih komplikacija i pre toga se pokušaju sve ostale metode i načini lečenja.

Bitno je da znate da kada uzimate tablete, vi tada ne lečite uzrok bola, već njegove posledice, što nas opet vodi ka zaključku da se išijas leči vežbanjem. Dobro je zagrejavati lumbalni deo, piti vitamine iz B kompleksa, redovno šetati, i spavati u takozvanom Vilijamsovom položaju – to je položaj sa savijenim nogama.

*Za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate lekarske ordinacije koje se nalaze oglašene na stranici koju upravo čitate.

 

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Dodaj novu firmu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Išijas
Pitaj firme