Vaša firma se ne nalazi ovde?
Pomoći cemo Vam da vas uvek pronađu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Uklanjanje masnog tkiva
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Uklanjanje masnog tkiva

Masno tkivo se može javiti na više mesta na našem telu, kao što je glava, vrat, ruka, predeo ispod pazuha. To su neželjene benigne izrasline koje nam se mogu javiti u bilo kom starosnom dobu. Masna tkiva bi se medicinskim rečnikom definisala kao lipomi. Pored njih, spomenućemo i aterome, koji se javljaju kao sitne potkožne kuglice ili čvorići. 

Veličina ovih promena je od par milimetara do nekoliko centimetara, tada su te promene na koži jasno vidljive, i neophodna je pomoć dermatologa. 

Masno tkivo – gde se javlja?

Ponekada se ova promena javi samo na jednom mestu na našem telu, kao pojedinačna promena, mada su dosta često i povezani pa se na nešem telu nalaze na više mesta i time uzrokuju brojne probleme. 

Masno tkivo – kako nastaje?

Verovatno se pitate kako ove promene nastaju, a negde je sasvim logično da povežemo da je uzrok njihovog postanka – višak kilograma i povećana masnoća u krvi, međutim, to se ipak ne smatra za glavne uzročnike. 

Tačan razlog nastanka masnog tkiva, odnosno, lipoma, nauka još uvek nije do kraja razjasnila, ali se kao najčešći uzrok navodi – genetika.

Masno tkivo kod beba

Kao što smo već naveli, masna tkiva se mogu pojaviti bilo gde, mogu biti različitih oblika, a takođe i boje. Smeđe masno tkivo se može javiti kod beba. Ovo je gotovo misteriozna vrsta masti koja funkcioniše poput mišića, što bi značilo da uspešno sagoreva kalorije čak i kada telo miruje. Naučnici su dugo verovali da se ova vrsta masnog tkiva – smeđe tkivo, nalazi samo kod malih beba, međutim, istina je da se dobar deo ovih masti nalazi i u telu odraslog čoveka. 

Visceralno masno tkivo

Što se tiče ovog masnog tkiva, najbolje bi bilo da ga nikada ne „zaradite“, jer ono šteti našem zdravlju u celosti. To znači da se masno tkivo pojavljuje na nekom organu, recimo na bubregu. Visceralno tkivo aktivira proizvodnju hormona stresa, kortizola, kao i citokina, koji negativno utiču na produkciju insulina. Posledice su povećan rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, kao i brojnih srčanih oboljenja.

Masna tkiva po telu

Dobra vest jeste da belo masno tkivo ispod kože igra ulogu mehaničke zaštite i amortizera, recimo, kada se udarimo ili padnemo. Sem toga, ovo tkivo proizvodi protein koji olakšava regulaciju insulina. Ono što je svakako veoma zanimljivo, jeste da se konačan broj ćelija bele masti koje imamo određuje još u detinjstvu. To bi značilo, da kako kroz život, dobijamo na telesnoj masi, broj ovih ćelija se ne povećava, već se te ćelije samo šire. 

Manjak estrogena, kod žena, koji se dešava nakon menopauze, utiče na to da ćelije bele masti počinju da se šire oko stomaka. 

Celulit

Ovo je veoma „bolna tačka“ svih nas. Celulit je zapravo, normalno staro belo masno tkivo ispod kože koje ima zaštitnu ulogu. Izgleda poput pomorandžine kore jer vrši pritisak na vezivno tkivo, što se manifestuje „rupicama“ na koži. Možda mislite da samo „elegantno popunjene“ osobe imaju celulit, ali to uopšte nije tačno, jer se on može naći i kod mršavih osoba, a razlog tome je da njegovu pojavu uslovljava genetska predispozicija. 

Masno tkivo – uklanjanje

Svi želimo da se masnog tkiva rešimo, najpre iz estetskih razloga. Najčešća preporuka lekara je hirurška intervencija. Druge metode bi bile uklanjanje masnog tkiva uz pomoć lasera, ulanjanje lipoma radiotalasima i slično. 

Međutim, potrebno je znati da garancije ne postoje u smislu, da vam se masno tkivo neće ponovo vratiti iako ste ga jednom uklonili. Važno je da se posavetujete sa svojim dermatologom, koji će proceniti da li je uklanjanje masnog tkiva neophodno, pošto ono može biti malih dimenzija da ne predstavlja estetski problem, a i da ne bude bolno. 

Uklanjanje masnog tkiva – cena

Cene hirurškog uklanjanja lipoma se kreću od 10000 do 30000 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate ordinacije ispod teksta.

Iskustva i komentari posetilaca

Toni Ivanoski Toni Ivanoski
imam po telu mozda 50 lipoma i to mi smeta dali mozete da ih izvadite i koliko bi me to kostalo
Marina Zivkovic
Kako god da okrenete, uklanjanje masnog tkiva nije nesto sto je previse jeftino. Treba samo da pogledate koji to strucnjaci vode neke proverene dermatoloske ordinacije i mogu vam slobodno reci da ce pre ili kasnije sigurno ispasti da su one i vise nego skupe.
Milen Jovanovic
Kako god da okrenete, ono moze da se plati bez nekih vecih problema. Sve drugo je samo gubljenje vremena ukoliko mene pitate.
Jovana Milinkovic
Koliko mi se samo cini, ono bi sigurno trebalo i moraju da se uradi bez nekih vecih problema. Kvalitet je naravno tu nesto sto je i vise nego vazno.
Filip Milutinovic
Ako mene pitate nikada ono nije bilo nesto posebno naivno.
Lea Stankovic
Kako god da okrenete, treba da se ovo uradi bez nekih vecih problema. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.
Mihajlo Nastasovic
U svakom slucaju, kako god da okrenete, ono treba da se debelo plati. Sve drugo je samo gubljenje vremena.
Simona Vucinic
Sto se njega tice, sigurno je veoma bitno da se na vreme odlucite za kvalitet. Sve drugo je mnogo losije resenje.
Todor Markovic
U svakom slucaju kako god da okrenete, ono je nesto sto dosta kosta i sta treba da se dosta plati.
Marta Dencevic
Licno cisto smatram da na vreme i na pravi nacin mozete da uradite uklanjanje masnog tkiva u Beogradu.
Janko Zivanovic
Ovo definitivno nije nesto sto je posebno jednostavno. Za ovo treba zaista imati dosta znanja i iskustva. Ako se vec za tako nesto i opredelite, onda vam je zaista neki veliki strucnjak bas onako potreban.
Ljubinka Sreckovic
Koliko mi se samo cini, osnovni problem je u tome sto uklanjanje masnog tkiva mora posebno da se plati i po tom pitanju zaista ne postoji nista cudno.
Petar Jankovic
Koliko mi se samo cini, alternativna medicina nije nesto sto ovde moze da pomogne. Nazalost, takva je situacija.
Nikolina Pantelic
Koliko je meni poznato ovo je po meni danas postala jedna zaista i vise nego rutinska aktivnost.
Ivan Stojanovic
Ako mene pitate, mnogi ljudi se okrecu nekim primitivnim resenjima. To za mene nije toliko bitno posto je veoma vazno da vam na kraju krajeva ipak nesto pomogne.
Jana Stankovic
Definitivno smatram da je po pitanju uklanjanja masnog tkiva, potrebno da se opredelite za neku proverenu dermatolosku ordinaciju kao sto je to primera radi Xenisa Doctors.
Biljana Brankovic
Bas sam relativno skoro izvrsila uklanjanje masnog tkiva i to u ordinaciju Dermadedicus sa kojom sam na kraju i vise nego zadovoljna.
Marko Petrovic
Dermamedica je definitivno jedan od najpoznatijih klinika u ovoj oblasti. Ukoliko odlucite da bas njoj ukazete poverenje, pre ili kasnije, nikada se necete pokajati.
Dusan Markovic
I ja sam cuo za Dermamedicu sa Vracara. Mislim da uklanjanje masnog tkiva nije preterano veliki brom ali da moze da postate ukoliko se previse dugo ceka na njegovo resenje.
Ivana Petrovic
Ukoliko trazite mesto gde biste mogli da uklonite masno tkivo onda je zapravo najbolje da posetite kliniku koja se zove Dermadecikus a koja se nalazi na Vracaru. Moram reci da se nalazi na odlicnom mestu.