Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Mamografija
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Mamografija

Rak dojke se najčešće prepoznaje kao bezbolan čvor u dojci. Može se javiti crvenilo, bol u bradavici, iscedak te uvlačenje bradavice. Ranije, ova zloćudna bolest otkrivala se slučajno, ili kad bi žena sama primetila neku promenu na svojim dojkama. Pošto je rak dojke, nažalost, postao veoma učestalo oboljenje žena u celom svetu, podigla se svest o samopregledu kao i preventivi od ove bolesti. 

Mamografija predstavlja jedan od načina na koji se dojke mogu pregledati. Ova metoda je slična ostalim radiološkim procedurama koje za snimanje tkiva koriste iks zrake (na primer – snimanje pluća)

Mamografija služi kao pomoć u otkrivanju promena u dojci, pre nego što ih žena sama ili lekar može napipati. Prema nekim istraživanjima, navodi se da se mamografijom u 85-90% slučajeva mogu otkriti maligni tumori kod žena starijih od 50 godina. Ono što je veoma značajno, mamografijom se mogu otkriti promene i do dve godine pre nego što se one mogu napipati ili osetiti.

Postoje dve vrste mamografskih pregleda, a prvi je pregled kod žena koje nemaju nikakve vidljive simptome, dok je drugi pregled žena koje već imaju određene tegobe ili nalaz koji bi mogao ukazivati na rak.

Mamografija iskustva

Svaka dojka se snima posebno. Dojke se stavljaju na podlogu i nežno se pritiskaju pločom, čime se postiže da se najveći deo tkiva dojke obuhvati snimanjem. Prilikom snimanja, moguće je da će vas radiološki tehničar zamoliti da ne dišete par sekundi, kako bi dojka bila sasvim mirna, te da ne bi došlo do bilo kakvog zamućivanja na snimku.

Lekar specijalista radiologije će protimačiti i opisati ovaj snimak.

Prednosti mamografije su brojne. Kliničkim pregledom neke od promena na dojkama nije moguće otkriti, a mamografijom jeste. Pod pretpostavkom da je kancer otkriven u svom početnom stadijumu, šanse za izlečenje su daleko veće i postoji više terapijskih mogućnosti na raspolaganju. 

Veoma je važno znati, da posle mamografskog snimanja dojki nema zračenja koje ostaje u telu pacijentkinje.

X zraci ne proizvode neželjena dejstva, u dozama koje se koriste prilikom mamografije.

Ljudi se ponekada plaše da prekomerno izlaganje X zracima može uzrokovati tumor, ali ovde je rizik jako mali spram prednosti da se upravo X zracima otkrivaju tumori koji se mogu lečiti na vreme. Svi mi smo izloženi raznim zračenjima u svakodnevnom životu. Zračenja koja „upijete“ prilikom mamografije, jednaka bi bila dozi koju biste svakako dobili u običnom životu tokom tri meseca. Ono što ćete saznati prilikom mamografskog pregleda, neuporedivo je značajnije. 

Ukoliko je žena trudna, o tome bi trebalo da obavesti svog lekara.

Digitalna mamografija

Ovde se koristi kompjuterska slika dojke dobijena nakon konverzije rendgenskog snimka u digitalnu sliku. Kompjuterska tehnika omogućava proučavanje detalja slike. Digitalna mamografija smanjuje dozu radijacije i omogućava bolje snimanje tkiva dojke.

Mamografija cene

Cene se kreću u rasponu od 2500 do 5000 dinara. 

*Cene su prikazane orijentaciono, za precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme ispod teksta.

 

 

 

 

Iskustva i preporuke posetilaca

10.11.2018
Dragana Misic
Mamografija je jedan od ranih nacina otkrivanja raka dojke. Zbog toga bi sve pripadnice lepseg pola trebale da porade na svojoj kulturi po pitanju preventivnih pregleda i tretmana.
08.05.2017
Ivana Petrovic
Sto se mamografije tice, pre ili kasnije se sigurno necete pokajati. Sve drugo je po meni samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.
24.04.2017
Petar Jankulovski
Sigurno je ona jedna i vise nego posebna nauka. Sve drugo je koliko mi se samo cini jedno prosto gubljenje vremena i nista vise sem toga.
24.04.2017
Marina Zivkovic
Koliko mi se samo cini, u svakom slucaju je ona nesto sto debelo treba da se plati. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.
11.04.2017
Stojance Ristovski
Samo je veoma vazno da znate da svaka mamografija treba da se dobro organizuje i pre svega na vreme zakaze. To je naravno uvek prvi i osnovni problem.
27.03.2017
Jovana Milinkovic
Zaista ne mogu da shvatim zbog cega bi nego uopste i zelo da ima problema sa pitanjem novca i mamografa.
24.03.2017
Milen Jovanovic
Moja zena je skoro radila mamograf i kaze da je sve normalno proslo.
10.03.2017
Lea Stankovic
U svakom slucaju je mamografija nesot sto treba da se debelo plati. Ipak to drugacije ne moze da funkcionise.
10.03.2017
Filip Milutinovic
Ukoliko morate da je platite iz svog dzepa, onda moze da bude veoma skupa.
07.03.2017
Simona Vucinic
Ovo je veoma dobar i jedan od pouzdanijih uredjaja.
20.02.2017
Mihajlo Nastasovic
Sva sreca pa je edukacija nasih ljuid po ovom pitanju postala zaista na mnogo visem nivou nego sto je bila.
20.02.2017
Marta Dencevic
Sto se mene licno tice, mamografija je veoma bitna. Sve drugo je cisto gubljenje vremena.
02.02.2017
Todor Markovic
Za zene je mamografija veoma bitna. Bas iz tog razloga svaka zena treba da vodi racuna o sebi i o svom zdravlju.
23.01.2017
Ljubinka Sreckovic
Uvek je mamografija bila poseban pregled koji je mnogim zenama pre ili kasnije spasao zivot.
23.01.2017
Janko Zivanovic
Koliko je samo meni poznato, sto se ovoga tice, realon je da se odlucite samo za kvalitet. Sve drugo i nije bas toliko realno.
04.01.2017
Nikolina Pantelic
Po ovom pitanju samo treba da potrazite neko bas strucno mesto i da nista dalje oko toga ne brinete.
15.12.2016
Petar Jankovic
Idealno resenje je da ukoliko vec planirate da uradite mamograf, da gledate da to bude na nekom proverenom mestu. Ima mnogo aktivnosti koje su besplatne u danasnje vreme. U suprotnom ako vec treba da platite onda je ordinacija Bel Medic idealno resenje za vas.
10.11.2016
Jana Stankovic
Po pitanju mamografije i interne medicine, ubedljivo najkvalitetnije mesto za vas je ordinacija Endopraix u koju definitivno mozete da imate puno poverenje.
10.11.2016
Biljana Brankovic
Po pitanju kvlalitetne mamografije, ubedljivo je onda najbolje da posetite ordinaciju Viva.
10.11.2016
Nikolina Pantelic
Mamografija je ipak nesto u sta treba ako vec radite da imate puno poverenje. Pricam vam to kao zena, zbog toga je najbolje da to uradite u ordinaciji Hrast.
22.09.2016
Ivan Stojanovic
Sva sreca pa se u danasnje vreme sve cesce organizuju kampanje u razlicitim gradovima, tokom kojih se zene mogu podvrgnuti besplatnom testiranju na karcinom putem mamografa.
21.09.2016
Marko Petrovic
Mamografija je nesto na sta bi svaka zena u danasnje vreme trebala da se navikne.
19.08.2016
Dusan Markovic
Sva sreca pa u danasnje vreme posotji sve veci boj akcija u kojima se zenama nudi da urade mamograf i to po veoma povoljnim uslovima, odnosno besplatno. Kao da je nasa drzava pocela malo vise da vodi racuna o zdravlju nacije.
18.07.2016
Marina Zivkovic
Mamografija je jedan od ranih nacina otkrivanja raka dojke. Zbog toga bi sve pripadnice lepseg pola trebale da porade na svojoj kulturi po pitanju preventivnih pregleda i tretmana.