Dodaj firmu

Gracia Medika - Laboratorije

U “Gracia Medika” poliklinici u Beogradu možete uraditi niz laboratorijskih analiza, kao i dijagnostčkih usluga, a naš tim odgovoriće na sva Vaša pitanja.
Pročitaj više

Koče Popovića 7
Savski venac, Beograd

Hormoni Laboratorija Medialta

Odradite kompletnu laboratorijsku dijagnostiku brzo, efikasno i sa što manje stresa u laboratoriji Medialta u naselju Altina. Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu, naše stručno osoblje poklanja maksimalnu pažnju svakom klijentu, a nudimo i b...
Pročitaj više

Dobanovački put 2, Altina
Zemun, Beograd

Labaratorija Analiza 3

Laboratorija ANALIZA 3 prepoznatljiva je po uvek novim i savremenim analizama iz svih oblasti laboratorijske dijagnostike. Naš tim čine biohemičari i laboratorijski tehničari sa bogatim znanjem i iskustvom u radu, a danas imamo preko 30. 00...
Pročitaj više

Vajara Zivojina Lukica 6
Novi Beograd, Beograd

BioDiagnostica laboratorija

Smeštena u blizini Botaničke bašte, BioDiagnostica laboratorija nudi Vam širok spektar analiza iz svih oblasti laboratorijske dijagnostike. Naš stručni kadar u radu koristi savremenu automatizovanu tehnologiju što garantuje tačne rezultate ...
Pročitaj više

Gundulićev Venac 5
Stari grad, Beograd

Mikrobiološka laboratorija Marković

Laboratorija Marković se bavi kliničkom mikrobiološkom dijagnostikom koja obuhvata bakteriološku, parazitološku, mikološku i virusološku analizu različitih uzoraka
Pročitaj više

Mije Kovačevića 10, lok 13 i 14
Palilula, Beograd

Beolab Laboratorije

Vršimo usluge laboratorijskih analiza: bakteriologije, parazitologije, hematologije, biohemije, hormonskih analiza i tumor markera.
Pročitaj više

Borska 41m, Ratka Mitrovića 148
Rakovica, Beograd

Hormoni su veoma važni u gotovo svakoj funkciji u našem organizmu. Imaju svoju ulogu u radu metabolizma, creva, mozga, utiču na promene raspoloženja, a odgovorni su za nastanak srčanih bolesti pa čak i kancera.

Izdvojićemo polne hormone, koji možda, najjače deluju u telu, i to od puberteta do starosti, odnosno menopauze kod žena, i andropauze kod muškaraca. Sa godinama, nivo hormona prirodno opada, i to je najizraženije u petoj i šestoj deceniji života.

Analiza hormona

Da bi se ispitala disfunkcija endokrinog sistema ponekad je potrebno uraditi analize hormona. Endokrini sistem jeste sistem koji je pod kontrolom centara u mozgu, ali on uključuje i periferne organe kao i adrenalne žlezde. Analize hormona mogu ukazati na neke anomalije i poslužiti da odrede dalja ispitivanja. 

Hormoni štitne žlezde

Kod štitne žlezde i kada je u pitanju hipo i hipertireoza, odnosno smanjeno i povećano lučenje hormona, ustanovljeno je da pacijenti imaju i izražene psihološke tegobe. Hormoni koje luči tiroidna žlezda regulišu mnoge procese u organizmu, poput telesne temperature, metabolizma, rada srca, i kao što smo napomenuli, kontrolisanja nervnog sistema. Ovo je mala žlezda smeštena sa prednje strane vrata, između grkljana i ključne kosti, ali sa velikom ulogom u pravilnom funkcionisanju našeg organizma. Kako bi se organi čije su funkcije poremećene lošim radom štitne žlezde, zaštitili od trajnog oštećenja, neophodno je da se javite lekaru na vreme, da bi se uspostavila tačna dijagnoza. Da sa štitnom žlezdom nešto nije u redu, videće se kroz pregled krvi, na osnovu čega se utvrđuje nivo hormona.

Analiza hormona nadbubrežne žlezde

Nadbubrežne žlezde mogu proizvoditi previše jednog ili više hormona. Uzrok tome mogu biti promene u samim nadbubrežnim žlezdama, ili preveliko delovanje hipofize. Simptomi prekomerno aktivne nadbubrežne žlezde su dlakavost lica i tela, ćelavost, akne, produbljivanje glasa i povećana mišićavost. Kod žena se materica smanjuje, klitoris povećava, grudi postaju manje, a normalna menstruacija prestane. 

Hormoni hipofize

Hipofiza je najvažnija žlezda sa unutrašnjim lučenjem u organizmu čoveka. Ona lučenjem svojih hormona reguliše intenzitet lučenja ostalih žlezda sa unutrašnjim lučenjem, i to štitne žlezde, nadbubrežnih žlezda, polnih žlezda kao i mlečne žlezde. Lučenje hormona hipofize gotovo u potpunosti regulišu faktori poreklom iz hipotalamusa, koji se do hipofize dopremaju putem krvotoka. Uloga hormona rasta, koga luči hipofiza, jeste rast i razvoj kostiju i tkiva, povećavanje iskorišćavanja glukoze i aminokiselina u organizmu. Ovaj hormon se prestaje lučiti posle puberteta. Glavna funkcija prolaktina je kontrola stvaranja mleka, i lučenje ovog hormona se povećava u trudnoći. 

Hormoni i menopauza

Postavlja se pitanje da li je potrebno odmah po ulasku u menopauzu otpočeti sa hormonskom terapijom? Nekada se mislilo da bi trebalo odmah početi, da je tako efekat najbolji, a kasniji efekti slabiji, ali je danas takvo mišljenje prevaziđeno. U međuvremenu su pojedine studije otkrile veliki porast karcinoma, tromboza i embolije kao posledice hormonskih pilula, pa su lekari zbog toga promenili stavove. 

Hormoni i kardiovaskularne bolesti

Kod muškaraca, na primer, padom testosterona dolazi do povećanja gustine krvi hematokrita za više od 50%. Primer iz prakse je da je jednom pacijentu pronađena potpuno zapušena karotidna arterija samo zbog prevelike gustine krvi, iako druge faktore rizika nije imao.

Hormoni i nastanak karcinoma

Nastanak karcinoma jeste u vezi sa poremećajem hormona, i to posebno sa takozvanim faktorom rasta. Kada je on povećan, povećana je i mitogenost, odnosno razmnožavanje ćelija, što dovodi do rasta tkiva, a time i do stvaranja tumora. Kada je faktor rasta snižen, to dovodi do povećanog broja kardiovaskularnih bolesti.

Hormoni i preventiva

Dovoljno sna održava hormone u ravnoteži, ali ono što je podjednako važno jeste da se tokom sna mozak čisti od toksina. Ko sebi može da priušti popodnevnu dremku, omogućiće da snom izbaci sve negativne utiske nagomilane tokom dana, te time relaksira psihu. Ako čovek nema nikakvih tegoba, nije potrebno preventivno proveravati hormone, ali na osnovu određenih problema, lekar će odrediti koje hormone bi trebalo proveriti.

Analiza hormona – cena

Cene analize hormona kreću se od 900 do 1600 dinara (štitna žlezda), preko 1200 dinara za analizu hormona prilikom trudnoće, do 1600 za hormone nadbubrežne žlezde. 

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate laboratorije ispod teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane