Dodaj firmu

Gracia Medika - Laboratorije

U “Gracia Medika” poliklinici u Beogradu možete uraditi niz laboratorijskih analiza, kao i dijagnostčkih usluga, a naš tim odgovoriće na sva Vaša pitanja.
Pročitaj više

Koče Popovića 7
Savski venac, Beograd

BioDiagnostica laboratorija

Smeštena u blizini Botaničke bašte, BioDiagnostica laboratorija nudi Vam širok spektar analiza iz svih oblasti laboratorijske dijagnostike. Naš stručni kadar u radu koristi savremenu automatizovanu tehnologiju što garantuje tačne rezultate ...
Pročitaj više

Gundulićev Venac 5
Stari grad, Beograd

Hlamidija Mikrobiološka laboratorija Marković

Laboratorija Marković se bavi kliničkom mikrobiološkom dijagnostikom koja obuhvata bakteriološku, parazitološku, mikološku i virusološku analizu različitih uzoraka
Pročitaj više

Mije Kovačevića 10, lok 13 i 14
Palilula, Beograd

Beolab Laboratorije

Vršimo usluge laboratorijskih analiza: bakteriologije, parazitologije, hematologije, biohemije, hormonskih analiza i tumor markera.
Pročitaj više

Borska 41m, Ratka Mitrovića 148
Rakovica, Beograd

U našoj zemlji, od polno prenosivih bolesti najrasprostranjeniji su kondilomi, a na drugom mestu hlamidija, dok u Sjedinjenim Američkim Državama, prvo mesto ubedljivo drži – hlamidija. Hlamidija i gonoreja uzrokuju slične znake i simptome, pa ih ne bi trebalo mešati. 

Hlamidija – uzroci

Infekcija hlamidijom uzrokovana je bakterijom, jednoćelijskim mikroorganizmom suviše malim da bi se mogao videti „golim okom“. Ovu bakteriju možete „zaraditi“ prilikom seksualnog odnosa, dok recimo infekcija nije moguća dodirivanjem objekata (na primer, daske za wc solju). 

Hlamidija – prenosivost

Osoba može da se zarazi ovom bakterijom kada ona napadne mukoznu membranu usta, grla, anusa, vagine ili uretre. Ejakulacija nije neophodna da bi došlo do infekcije. Faktori rizika su česta menjanja partnera, novi partner, istorija veneričnih bolesti.

Simptomi hlamidije – žene

Najčešće mesto infekcije žena je cerviks, odnosno grlić materice. Oko 50 posto žena koje su inficirane pokazaće simptome u vidu vaginalnog sekreta, prevelikog i neurednog vaginalnog krvarenja, bola u stomaku. Drugi simptom je bol prilikom seksualnog odnosa. Može doći i do infekcije uretre, a znaci su čest nagon za mokrenjem, peckanje tokom mokrenja i bol u donjem stomaku.

Simptomi hlamidije – muškarci

Muškarci sa hlamidijom obično razviju uretritis, koji dovodi do pojave bola prilikom mokrenja, kao i pojave sekreta iz penisa. Hlamidija može da dovede i do infekcije prostate. Proktitis je infekcija anusa i/ili rektuma, i javlja se kod muškaraca koji imaju seksualne odnose sa drugim muškarcima. 

Test na hlamidiju

Ova bolest može pravilno biti dijagnostikovana jedino od strane vašeg lekara a za to će biti potreban test na hlamidiju. Test na hlamidiju radi se u laboratoriji, a koristi se uzorak telesne tečnosti ili urina, kako bi se utvrdila prisutnost bakterije hlamidija.

Postoji nekoliko testova koji se koriste za utvrđivanje prisustva hlamidije. Najviše testova se radi korišćenjem uzorka telesne tečnosti uzetog sa inficiranog dela tela.

NAAT testovi, pronalaze genetski materijal hlamidije. To su najosetljiviji dostupni testovi. Ovi testovi su jako precizni i ako ste dobili pozitivan rezultat, veoma mala je verovatnoća da je on lažan i da vi nemate hlamidiju. PCR testovi su primer NAAT testova. Ovaj test na hlamidiju se može raditi i na uzorku mokraće. 

Test uzorka DNK, ovim testom se takođe pronalazi DNK hlamidije. 

ELISA i EIA testovi, to je jednostavan i brz metod koji pronalazi antigene hlamidije.

Hlamidija kultura, jeste specijalno izolovana posuda koja omogućava bakteriji hlamidija da se razvije. Ovaj test je nešto skuplji i na rezultate se čeka duže nego kod drugih testova. Test hlamidija kulture se može raditi kada se sumnja da je dete bilo seksualno zlostavljano ili kada terapija infekcije nije bila uspešna.

Lečenje hlamidije

Terapija je jednostavna, jer je u pitanju polna bolest koja se može lečiti antibioticima. Prilikom primanja terapije, moraćete da se privremeno uzdržite od seksualnih odnosa. Jer, vi ste i dalje zarazni, tako da možete zaraziti svog partnera, a kada se izlečite, on ponovo može zaraziti vas. 

Test na hlamidiju – cena

Cene se kreću u rasponu od 1760 do 4350 dinara, za bris – hlamidija, mikoplazma, ureaplazma i uretralni bris. 

Test na hlamidiju, prosečne cene od 7500 dinara do 11000 za test na hlamidiju + HPV (Humani papiloma virus).

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate laboratorije ispod teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane