Dodaj firmu

Altalab laboratorija hematoloske analize

Laboratorija na Altini. Sve vrste analiza, hormone, biohemija, virusologija i drugo.
Pročitaj više

Hemingvejeva 1
Zemun, Beograd

Hematoloske analize Gracia Medika

U “Gracia Medika” poliklinici u Beogradu možete uraditi niz laboratorijskih analiza, kao i dijagnostčkih usluga, a naš tim odgovoriće na sva Vaša pitanja.
Pročitaj više

Koče Popovića 7
Savski venac, Beograd

Hematoloske analize Laboratorija Medialta

Odradite kompletnu laboratorijsku dijagnostiku brzo, efikasno i sa što manje stresa u laboratoriji Medialta u naselju Altina. Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu, naše stručno osoblje poklanja maksimalnu pažnju svakom klijentu, a nudimo i brojne popuste
Pročitaj više

Dobanovački put 2, Altina
Zemun, Beograd

Aqualab Plus laboratorije

Aqualab Plus laboratorije su deo najvećeg lanca laboratorija u Evropi Synlabom GmbH i pružaju veliki broj akreditovanih analiza. Zahvaljujući upotrebi vrhunske opreme ROCHE obezbeđujemo najpreciznije rezultate, visok kvalitet usluge, kao i najbrže izdavanje rezultata
Pročitaj više

Kneginje Zorke 30
Vračar, Beograd

Hematoloske analize Mikrobiološka laboratorija Marković

Laboratorija Marković se bavi kliničkom mikrobiološkom dijagnostikom koja obuhvata bakteriološku, parazitološku, mikološku i virusološku analizu različitih uzoraka
Pročitaj više

Mije Kovačevića 10, lok 13 i 14
Palilula, Beograd

Beolab Laboratorije

Vršimo usluge laboratorijskih analiza: bakteriologije, parazitologije, hematologije, biohemije, hormonskih analiza i tumor markera.
Pročitaj više

Borska 41m, Ratka Mitrovića 148
Rakovica, Beograd

BioDiagnostica laboratorija

Smeštena u blizini Botaničke bašte, BioDiagnostica laboratorija nudi Vam širok spektar analiza iz svih oblasti laboratorijske dijagnostike. Naš stručni kadar u radu koristi savremenu automatizovanu tehnologiju što garantuje tačne rezultate u optimalnom vremenskom periodu
Pročitaj više

Gundulićev Venac 5
Stari grad, Beograd

Sta podrazumevaju hematoloske analize? Značaj laboratorijskih analiza jeste u tome što eventualne promene ukazuju na patološka stanja određenih organa. Ukoliko veći broj analiza odstupa od referentnih vrednosti, to govori u prilog udruženih bolesti ili o ozbiljnoj kliničkoj slici jednog oboljenja. 

Osnovni biohemijski nalazi ukazuju na pojedine bolesti i to: povišena glukoza u krvi govori o dijabetesu melitus, urea i kreatinin ukazuju na bolesti bubrega, bilirubin i Gama GT prikazuju bolest jetre. Transaminaze, ALT, AST,  govore nam o bolesti jetre nastele zbog povećanog unosa akohola, gaziranih pića ili nekih lekova. Holesterol i trigliceridi nam objašnjavaju da se ne hranimo zdravo i da unosimo masti u većoj količini nego što je to potrebno.

Takođe, sedimentacija eritoricta nam može biti povišena i to ukazuje na akutne i hronične bolesti, pre svega zapaljenja različitih organa, ali nam govori i o malignim bolestima. CRP će biti urađen kao dopunska analiza i ukoliko ima povišenu vrednost, to ide u prilog zapaljenskim bolestima.

Prema rezultatima vaše krvne slike, vaš lekar će vas posavetovati o promenama u načinu života, ili ako je potrebno, uputiće vas na dalje preglede kod određenog lekara specijaliste. 

Hematološke analize krvi

Što se tiče eritrocita, snižene vrednosti govore o anemiji ili gubitku krvi usled krvarenja, a povišene vrednosti se mogu susresti i kod zdravih ljudi. Za leukocite, važno je reći da njihove snižene vrednosti ukazuju na virusnu infekciju, a povišene vrednosti – na bakterijsku infekciju.

Trombociti ili krvne pločice, ukoliko ih ima više nego što je normalno, prete da će se stvoriti krvni ugrušak u kardiovaskularnom sistemu, a ukoliko ih ima manje, znak su malignog oboljenja, hepatitisa C, hemioterapije...

Glukoza, ukoliko je povećana, znak je šećerne bolesti, a ukoliko je smanjena ukazuje na hipoglikemiju različitih uzroka.  

Povećana urea, a normalan kreatinin, može biti znak ishrane bogate proteinima. Povišene vrednosti kreatinina mogu nastati zbog veće fizičke aktivnosti ili korišćenja steroida. Smanjene vrednosti se mogu javiti kod trudnica ali i žena generalno.

Što se tiče elektrolita, natrijum ima snižene vrednosti kod bubrežnih bolesnika, dok kalijum kod ovih ljudi ima povišene vrednosti.

Holesterol može biti dobar i loš, odnosno, HDL i LDL. Snižene vrednosti dobrog holesterola, značio bi povećan rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Sa druge strane, povećane vrednosti lošeg holesterola, ukazuju na rizik nastanka kardiovaskularnih bolesti, pre svega aterioskleroze.  

Kada spominjemo trigliceride, ukoliko su vam u gornjim granicama, to je verovatno znak da niste bili disciplinovani i uzimali ste hranu 12 sati pre vađenja krvi. 

Bilirubin, i njegove povećane vrednosti govore o oštećenju jetre i opstrukciji žučnih puteva.

Kada govorimo o gvožđu, zajedno sa hemoglobinom, eritrocitima i parametrima koji određuju morfologiju eritrocita, ono pruža uvid u stanje koštane srži. Određivanje samo gvožđa nema nikakvog značaja za postavljanje dijagnoze anemije, kako ponekad znamo da pomislimo. 

Povećane vrednosti fibrinogena, ukazuju na akutna i hronična oboljenja, malignitet, upale...

Snižene vrednosti proteina znak su oštećenja sintetske funkcije jetre, osim u trudnoći kada se na snižene vrednosti često nailazi.

Protombinsko vreme se određuje pacijentima pre operacije, kao i pacijentima koji su na antikoagulantnoj terapiji. 

Naravno, sve ove rezultate neophodno je da protumači vaš lekar i da odredi dalje postupke terapije, ukoliko je to potrebno.

Hematološke analize – cena

Cene se kreću u rasponu od 500 dinara za vađenje krvi iz vene do 3400 dinara za vađenje krvi na terenu. KKS – kompletna krvna slika, prosečna cena 500 dinara, a biohemijske analize od prosečne cene od 360 dinara pojedinačno za svaki parametar (glukoza, urea, keratinin itd), preko 1100 dinara za feritin, 1700 dinara za troponin l, do 3400 dinara za OGTT-trosatni.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate laboratorije ispod teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane