Dodaj firmu

Altalab laboratorija sedimentacija

Laboratorija na Altini. Sve vrste analiza, hormone, biohemija, virusologija i drugo.
Pročitaj više

Hemingvejeva 1
Zemun, Beograd

Sedimentacija Gracia Medika

U “Gracia Medika” poliklinici u Beogradu možete uraditi niz laboratorijskih analiza, kao i dijagnostčkih usluga, a naš tim odgovoriće na sva Vaša pitanja.
Pročitaj više

Koče Popovića 7
Savski venac, Beograd

Sedimentacija Mikrobiološka laboratorija Marković

Laboratorija Marković se bavi kliničkom mikrobiološkom dijagnostikom koja obuhvata bakteriološku, parazitološku, mikološku i virusološku analizu različitih uzoraka
Pročitaj više

Mije Kovačevića 10, lok 13 i 14
Palilula, Beograd

Beolab Laboratorije

Vršimo usluge laboratorijskih analiza: bakteriologije, parazitologije, hematologije, biohemije, hormonskih analiza i tumor markera.
Pročitaj više

Borska 41m, Ratka Mitrovića 148
Rakovica, Beograd

BioDiagnostica laboratorija

Smeštena u blizini Botaničke bašte, BioDiagnostica laboratorija nudi Vam širok spektar analiza iz svih oblasti laboratorijske dijagnostike. Naš stručni kadar u radu koristi savremenu automatizovanu tehnologiju što garantuje tačne rezultate u optimalnom vremenskom periodu
Pročitaj više

Gundulićev Venac 5
Stari grad, Beograd

Sedimentacija predstavlja brzinu taloženja crvenih krvnih zrnaca, odnosno eritrocita. Bolje objašnjeno, glasilo bi da sedimentacija predstavlja količinu eritrocita koja se nataloži u epruveti za sat vremena. Visina taloga se meri u milimetrima, pa se zato sedimentacija izražava u mm/h (na engleskom – hour – sat).

Ubrzana sedimentacija eritrocita

Sedimentacija će biti ubrzana ukoliko u organizmu postoji upala ili određeni proteini velike molekularne mase. To sve utiče da se crvena krvna zrnca drže zajedno i padaju na dno epruvete brže nego uobičajeno. Te proteine proizvodi jetra i imuni sistem u slučaju raznih neuobičajenih uslova, kao što su infekcije, autoimune bolesti i tumori.

Sedimentacija – zašto se meri?

Sedimentacija se meri da bi se ustanovilo prisustvo neke bolesti ili upale u organizmu, da bi se pratio napredak bolesti, kao i da bi se proverila uspešnost lečenja.

Međutim, važno je znati, da čak i ako je vaša sedimentacija pokazala normalne vrednosti, to ipak ne znači da vi nemate neke upalne procese ili bolesti u vašem organizmu. Ali, ako je sedimentacija ubrzana, svakako bi trebalo nastaviti sa ispitivanjem i utvrditi uzrok tome.

Uzroci ubrzane sedimentacije

  • tumori
  • reumatska groznica
  • hronična bolest bubrega
  • autoimune bolesti
  • oboljenje tiroidne žlezde
  • infekcije kao što je upala pluća
  • virusne infekcije
  • tuberkuloza
  • osteomijelitis
  • trudnoća

Važno je takođe naglasiti da se brzina sedimentacije povećava sa godinama i generalno je veća kod žena.

Usporena sedimentacija – uzroci

Razloga za usporenu sedimentaciju je nekoliko: visok nivo šećera u krvi, srpasta anemija, bolesti jetre, povećan broj belih krvnih zrnaca – leukocita.

Sedimentacija – rezultati:

Razlozi zbog kojih je brzina sedimentacije blago povećana, pa izmereni rezultati nisu od pomoći, su sledeći: ukoliko ste u drugom stanju, ako ste anemični, traje vam period menstrualnog ciklusa, ukoliko imate veći broj godina, jer kao što smo iznad naveli, brzina sedimentacije se povećava sa godnama, te ukoliko koristite određene lekove, o čemu bi trebalo da porazgovarate sa svojim lekarom.

Sedimentacija – iskustva

Trebalo bi znati, da samo merenje sedimentacije nije dovoljno da se ustanovi specifični upalni proces ili eventualna bolest; neke bolesti već mogu postojati ali one neće uticati na to da se sedimentacija ubrza; za utvrđivanje postojanja upala u organizmu, može se koristiti C-reaktivni protein ili CRP test. 

Merenje sedimentacije – cena

Cene se kreću u rasponu od 500 dinara za vađenje krvi iz vene, što je i cena za KKS – kompletnu krvnu sliku do 380 dinara za određivanje sedimentacije eritrocita.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate laboratorije ispod teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane