Dodaj firmu

Altalab laboratorija test na okultno krvarenje

Laboratorija na Altini. Sve vrste analiza, hormone, biohemija, virusologija i drugo.
Pročitaj više

Hemingvejeva 1
Zemun, Beograd

Test na okultno krvarenje Gracia Medika

U “Gracia Medika” poliklinici u Beogradu možete uraditi niz laboratorijskih analiza, kao i dijagnostčkih usluga, a naš tim odgovoriće na sva Vaša pitanja.
Pročitaj više

Koče Popovića 7
Savski venac, Beograd

Test na okultno krvarenje Laboratorija Medialta

Odradite kompletnu laboratorijsku dijagnostiku brzo, efikasno i sa što manje stresa u laboratoriji Medialta u naselju Altina. Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu, naše stručno osoblje poklanja maksimalnu pažnju svakom klijentu, a nudimo i brojne popuste
Pročitaj više

Dobanovački put 2, Altina
Zemun, Beograd

Aqualab Plus laboratorije

Aqualab Plus laboratorije su deo najvećeg lanca laboratorija u Evropi Synlabom GmbH i pružaju veliki broj akreditovanih analiza. Zahvaljujući upotrebi vrhunske opreme ROCHE obezbeđujemo najpreciznije rezultate, visok kvalitet usluge, kao i najbrže izdavanje rezultata
Pročitaj više

Kneginje Zorke 30
Vračar, Beograd

Beolab Laboratorije

Vršimo usluge laboratorijskih analiza: bakteriologije, parazitologije, hematologije, biohemije, hormonskih analiza i tumor markera.
Pročitaj više

Borska 41m, Ratka Mitrovića 148
Rakovica, Beograd

BioDiagnostica laboratorija

Smeštena u blizini Botaničke bašte, BioDiagnostica laboratorija nudi Vam širok spektar analiza iz svih oblasti laboratorijske dijagnostike. Naš stručni kadar u radu koristi savremenu automatizovanu tehnologiju što garantuje tačne rezultate u optimalnom vremenskom periodu
Pročitaj više

Gundulićev Venac 5
Stari grad, Beograd

Test na okultno krvarenje koristi se za otkrivanje skrivenog krvarenja iz digestivnog trakta. Služi kada je potrebno ustanoviti uzrok nedostatka gvožđa u organizmu, ili može biti znak kolorektalnog kancera, odnosno raka debelog creva.

Test na okultno krvarenje – kada se radi?

Ovim testom se, zapravo otkriva skriveno krvarenje u stolici. Međutim, otkrivanje raka debelog creva u ranom stadijumu, predstavlja najznačajniju upotrebu ovog testa. U ranoj fazi, skriveno krvarenje u stolici može biti jedini znak ove opake bolesti. Ovaj test se izvodi najčešće jednom godišnje kod svih osoba starijih od 50 godina. Ako imate povišen rizik ka nastanku ove bolesti, testiranje je potrebno sprovoditi i pre 50-e godine života. 

Rađenjem ovog testa, ne uspostavlja se dijagnoza, već ako je rezultat pozitivan, to bi značilo da su potrebna dodatna ispitivanja kojima će biti utvrđen tačan uzrok krvi u stolici, odnosno, to može biti znak i nekih drugih bolesti digestivnog trakta, a ne uvek i obavezno kancera debelog creva.

Druga značajna upotreba testa na okultno krvarenje jeste utvrđivanje uzroka anemije, do koje može doći ako postoji krvarenje u digestivnom traktu. 

Test na okultno krvarenje – kako se radi?

Ponekad je potrebno analizirati više uzoraka koji su prikupljeni tokom više različitih dana. Postoje različiti načini pomoću kojih se otkriva okultno krvarenje. Neke metode zahtevaju specifičnu dijetu, kao i zabranu uzimanja određenih lekova, dok neke druge metode ne zahtevaju nikakvu posebnu pripremu pacijenta za test.

Test na okultno krvarenje – rezultati

Rezultat testa može biti negativan i pozitivan.

Ukoliko ste dobili negativan rezultat, sve je u redu.

Međutim, ako je vaš rezultat testa na okultno krvarenje pozitivan, to bi značilo da postoji krvarenje u digestivnom traktu, ali koje može biti izazvano različitim uzrocima. Neki od njih su: čir, polipi, zapaljenje, benigni ili maligni tumori, kao i druge bolesti i stanja koja mogu izazvati krvarenje. 

Test na okultno krvarenje u stolici

Neki testovi će dati pozitivan rezultat samo ako krvarenje potiče iz donjeg dela digestivnog trakta, dok neki drugi mogu da pokažu i otkriju krvarenje duž celog digestivnog trakta.

Svaki pozitivan rezultat, odnosno, ako je prisutna krv u stolici zbog krvarenja iz digestivnog trakta, znači da je neophodno uraditi dalja ispitivanja. Trebalo bi možda naglasiti na kraju, da ljudi koji imaju hemoroide, kao i žene za vreme menstrualnog ciklusa, ovaj test ne bi trebalo da rade dok to krvarenje ne prestane. 

Test na okultno krvarenje – cena

Prosečna cena analize stolice na okultno krvarenje, kreće se od 400 do 500 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate laboratorije ispod teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane