Dodaj firmu

Gracia Medika - Laboratorije

U “Gracia Medika” poliklinici u Beogradu možete uraditi niz laboratorijskih analiza, kao i dijagnostčkih usluga, a naš tim odgovoriće na sva Vaša pitanja.
Pročitaj više

Koče Popovića 7
Savski venac, Beograd

Aqualab Plus laboratorije

Aqualab Plus laboratorije su deo najvećeg lanca laboratorija u Evropi Synlabom GmbH i pružaju veliki broj akreditovanih analiza. Zahvaljujući upotrebi vrhunske opreme ROCHE obezbeđujemo najpreciznije rezultate, visok kvalitet usluge, kao i ...
Pročitaj više

Kneginje Zorke 30
Vračar, Beograd

Koprokultura Mikrobiološka laboratorija Marković

Laboratorija Marković se bavi kliničkom mikrobiološkom dijagnostikom koja obuhvata bakteriološku, parazitološku, mikološku i virusološku analizu različitih uzoraka
Pročitaj više

Mije Kovačevića 10, lok 13 i 14
Palilula, Beograd

Beolab Laboratorije

Vršimo usluge laboratorijskih analiza: bakteriologije, parazitologije, hematologije, biohemije, hormonskih analiza i tumor markera.
Pročitaj više

Borska 41m, Ratka Mitrovića 148
Rakovica, Beograd

Koprokultura zapravo znači analizu uzorka stolice (fecesa). To je mikrobiološka pretraga sa ciljem identifikacije patogenih bakterija koje mogu da budu uzročnik učestalih stolica odnosno dijareje (proliva).

Prilikom analize koriste se standardne mikrobiološke tehnike kao i najsavremenija oprema i vrhunski aparati. 

Koprokultura – kada se radi?

Osetljivost čoveka prema crevnim zarazama je veoma velika. Crevne bolesti su rasprostranjene svuda po svetu, sa najvišim morbiditetom u nerazvijenim zemljama. Koprokulturom mogu da se identifikuju patogene bakterije, a pregledom stolice na crevne parazite i protozoe može da se utvrdi ili negira njihovo prisustvo. 

Dijareja

Postoje različiti uzročnici takozvanog proliva, a koje otkriva koprokultura. Navedimo sledeće:

- bakterije; virusi; gljivice; paraziti; razni neinfektivni uzroci poput metaboličkih poremećaja, neinfektivne upale creva.

Bakterije u stolici

Bakterije su najčešći izazivači bakterijskih crevnih infekcija. One nastaju unošenjem u organizam kontaminirane hrane, uglavnom životinjskog porekla, kao i zaražene vode. Crevne zarazne bolesti su bolesti kod kojih uzročnici ulaze kroz usta, razmnožavaju se u crevima i najčešće se izlučuju stolicom. Ono što je zajedničko ovoj grupi bolesti je fekalno – oralno prenošenje uzročnika. 

Do ovih crevnih bolesti dolazi najčešće leti, i mogu biti praćene obilnim prolivom, bolom u stomaku, povraćanjem i poremećajem koncentracije elektrolita. Koprokulturom, odnosno mikrobiološkom analizom stolice, utvrđuje se prisustvo ovih bakterija i ispituje se njihova osetljivost na antibiotike.

I kada simptomi vaše bolesti prestanu, bakterije se i dalje mogu izlučivati preko stolice, u toku dužeg ili kraćeg vremenskog intervala. Ovo se naziva kliconoštvo. Ovakvi pacijenti, pre nego što se ponovo vrate u kolektiv ili rade sa namirnicama, moraju imati tri uzastopne negativne koprokulture. 

Zanimljivo je da su sve crevne bakterije otporne u spoljnoj sredini, što omogućava fekalno-oralni put širenja infekcije.

Gljivice i virusi u stolici

Biće urađen i mikološki pregled, u cilju otkrivanja da li su i u kojoj meri u fecesu prisutne gljivice. Neke vrste gljivica su deo normalne mikroflore naših creva, ali zbog toga povećan broj gljivica u stolici govori o poremećaju crevne flore, koje najčešće nastaje zbog dugotrajne primene antibiotika. U stolici će obično biti izolovane bakterije iz porodice Candida, međutim mogu se naći i druge vrste.

Proliv kod dece 

Česti uzročnici akutnih proliva kod dece su rotavirusi, i to najčešće u zimskim mesecima, kao i adenovirusi koji se javljaju leti. Dijagnostika tih virusa brzo se postavlja, pa su rezultati dostupni istog dana.

Koprokultura – kako se radi?

Stolica za koprokulturu uzima se u minimalnoj količini, i stavlja se u sterilnu bočicu u kojoj se nalazi kašičica. Feces se uzima sa različitih mesta na kojima se vidi promena kao što je gnoj, sluz, krv, ređa stolica. Potrebno je da se pregledaju najmanje tri uzastopna uzorka stolice da bi se potvrdilo ili negiralo prisustvo patogenih bakterija. 

Koprokultura – rezultati

Rezultat koprokulture se dobija za tri do četiri dana. Nakon nalaza, dobijen rezultat tačno pokazuje određenu bolest koju treba lečiti. Pošto bude sprovedena odgovarajuća terapija, koprokulturu treba ponavljati sve do izlečenja.

Koprokultura – cena

Cene se kreću u rasponu od 500 do 600 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate laboratorije ispod teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane