Dodaj firmu

Altalab laboratorija koagulacija

Laboratorija na Altini. Sve vrste analiza, hormone, biohemija, virusologija i drugo.
Pročitaj više

Hemingvejeva 1
Zemun, Beograd

Koagulacija Gracia Medika

U “Gracia Medika” poliklinici u Beogradu možete uraditi niz laboratorijskih analiza, kao i dijagnostčkih usluga, a naš tim odgovoriće na sva Vaša pitanja.
Pročitaj više

Koče Popovića 7
Savski venac, Beograd

Aqualab Plus laboratorije

Aqualab Plus laboratorije su deo najvećeg lanca laboratorija u Evropi Synlabom GmbH i pružaju veliki broj akreditovanih analiza. Zahvaljujući upotrebi vrhunske opreme ROCHE obezbeđujemo najpreciznije rezultate, visok kvalitet usluge, kao i najbrže izdavanje rezultata
Pročitaj više

Kneginje Zorke 30
Vračar, Beograd

Koagulacija Mikrobiološka laboratorija Marković

Laboratorija Marković se bavi kliničkom mikrobiološkom dijagnostikom koja obuhvata bakteriološku, parazitološku, mikološku i virusološku analizu različitih uzoraka
Pročitaj više

Mije Kovačevića 10, lok 13 i 14
Palilula, Beograd

Beolab Laboratorije

Vršimo usluge laboratorijskih analiza: bakteriologije, parazitologije, hematologije, biohemije, hormonskih analiza i tumor markera.
Pročitaj više

Borska 41m, Ratka Mitrovića 148
Rakovica, Beograd

BioDiagnostica laboratorija

Smeštena u blizini Botaničke bašte, BioDiagnostica laboratorija nudi Vam širok spektar analiza iz svih oblasti laboratorijske dijagnostike. Naš stručni kadar u radu koristi savremenu automatizovanu tehnologiju što garantuje tačne rezultate u optimalnom vremenskom periodu
Pročitaj više

Gundulićev Venac 5
Stari grad, Beograd

Zgrušavanje krvi ili koagulacija je proces stvaranja ugruška ili koaguluma, kojim se zaustavlja krvarenje iz krvnog suda. Ovo je jedan od procesa hemostaze. Sama hemostaza obuhvata više procesa, a to su najpre sužavanje krvnog suda, zatim stvaranje trombocitnog čepa, formiranje krvnog ugruška – koagulacija i stabilizacija krvnog ugruška kao i njegovo razlaganje. 

Koagulacija krvi je zapravo, pojava prelaska krvi iz tečnog u čvrsto stanje, a to se dešava posle povrede krvnog suda. 

Koagulacija – iskustva

Ako bismo malo više objasnili kako se to zgrušava krv, rekli bismo da su faktori zbog kojih do toga dolazi, zapravo – proteini koje uglavnom stvara jetra, a ima ih šesnaest. U plazmi se nalaze činioci koji pokreću ali i koji sprečavaju koagulaciju. Zahvaljujući ravnoteži između faktora koagulacije i antikoagulacionih faktora, u krvnim sudovima ne dolazi do zgrušavanja krvi. 

Ono što je osnovna uloga koagulacije, jeste da kada povredimo neki krvni sud, u tom slučaju ne dolazi do iskrvarenja organizma, jer se pri ozledi krvnog suda brzo aktiviraju svi enzimski procesi koji učestvuju u procesu koagulacije. 

Tromboza

Koagulacija u krvnim sudovima je tromboza, odnosno stvaranje krvnih ugrušaka. Tromboza nastaje usled oštećenja endotela krvnog suda, smanjenja brzine krvotoka, kao i povećanja koagulabilnosti krvi.

Vreme koagulacije

U slučaju povrede, u zavisnosti od veličine krvnog suda, krvarenje može da traje od pet do petnaest minuta, ili čak i duže ukoliko se radi o većem krvnom sudu. U toku zgrušavanja krvi deluje mišićno tkivo, trombociti odnosno krvne pločice, te različiti proteini. Nasuprot koagulacije postoji mehanizam inhibicije, odnosno kočenja, a kod zdravih osoba ovi procesi su u međusobnoj ravnoteži. 

Klinička slika koagulacije

Ponekad vidimo različita krvarenja, na primer, iz nosa, u koži, sluzokoži, urinarno, intestinalno, genitalno, respiratorno, zglobno, ili sa zubnog mesta. Postoji pojačana sklonost, odnosno hiperkoagulabilnost, i mogućnost stvaranja krvnog ugruška - tromba, u cirkulaciji. Tromb se najčešće stvara na koronarnim krvnim žilama, srčanoj pregradi, na bazi mozga, arterijama nogu, venama ruku i nogu, intestinalnim arterijama. 

Dijagnostikovanje koagulacije krvi

Postoji veliki broj laboratorijskih testova. Pre svake operacije potrebno je uraditi vreme krvarenja i proces zgrušavanja krvi organizma. Za preoperativnu obradu uključuju se takozvani globalni testovi zgrušavanja. Kod sistematske kontrole krvne slike dobro je prekontrolisati i protrombinsko vreme. Referentna vrednost je izražena u postotku 1, 0 = 100%. Snižena vrednost ukazuje na povećanu sklonost krvarenju.

Vreme koagulacije – cena

Za određivanje vremena krvarenja i vremena koagulacije, cene se kreću u rasponu od 140 do 450 dinara zasebno za svaku analizu, preko 280 dinara za određivanje protrombinskog vremena, do 1650 - 1720 dinara za D-dimer.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate laboratorije ispod teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane