Dodaj firmu

Altalab laboratorija lipidni status

Laboratorija na Altini. Sve vrste analiza, hormone, biohemija, virusologija i drugo.
Pročitaj više

Hemingvejeva 1
Zemun, Beograd

Lipidni status Gracia Medika

U “Gracia Medika” poliklinici u Beogradu možete uraditi niz laboratorijskih analiza, kao i dijagnostčkih usluga, a naš tim odgovoriće na sva Vaša pitanja.
Pročitaj više

Koče Popovića 7
Savski venac, Beograd

Lipidni status Laboratorija Medialta

Odradite kompletnu laboratorijsku dijagnostiku brzo, efikasno i sa što manje stresa u laboratoriji Medialta u naselju Altina. Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu, naše stručno osoblje poklanja maksimalnu pažnju svakom klijentu, a nudimo i brojne popuste
Pročitaj više

Dobanovački put 2, Altina
Zemun, Beograd

Aqualab Plus laboratorije

Aqualab Plus laboratorije su deo najvećeg lanca laboratorija u Evropi Synlabom GmbH i pružaju veliki broj akreditovanih analiza. Zahvaljujući upotrebi vrhunske opreme ROCHE obezbeđujemo najpreciznije rezultate, visok kvalitet usluge, kao i najbrže izdavanje rezultata
Pročitaj više

Kneginje Zorke 30
Vračar, Beograd

Lipidni status Mikrobiološka laboratorija Marković

Laboratorija Marković se bavi kliničkom mikrobiološkom dijagnostikom koja obuhvata bakteriološku, parazitološku, mikološku i virusološku analizu različitih uzoraka
Pročitaj više

Mije Kovačevića 10, lok 13 i 14
Palilula, Beograd

Beolab Laboratorije

Vršimo usluge laboratorijskih analiza: bakteriologije, parazitologije, hematologije, biohemije, hormonskih analiza i tumor markera.
Pročitaj više

Borska 41m, Ratka Mitrovića 148
Rakovica, Beograd

BioDiagnostica laboratorija

Smeštena u blizini Botaničke bašte, BioDiagnostica laboratorija nudi Vam širok spektar analiza iz svih oblasti laboratorijske dijagnostike. Naš stručni kadar u radu koristi savremenu automatizovanu tehnologiju što garantuje tačne rezultate u optimalnom vremenskom periodu
Pročitaj više

Gundulićev Venac 5
Stari grad, Beograd

Sta je to lipidni status? Poremećaj masti, odnosno lipida u krvi, odnosno u organizmu, povećava rizik za nastanak ateroskleroze. Ateroskleroza je bolest velikih i srednjih mišićnih arterija. Karakteriše se sužavanjem krvnog suda, koji gubi svoju elastičnost usled nakupljanja masti na njegovim unutrašnjim zidovima, zbog čega može doći do njihovog začepljenja, što sve povećava rizik za nastanak karidovaskularnih oboljenja, i ugrožene su funkcije srca, mozga, jetre, bubrega... Potrebno je sagledati koncentraciju holesterola i triglicerida u plazmi.

Holesterol

On se stvara u jetri. Koncentracija holesterola u krvi je usko povezana sa metabolizmom masti u organizmu, ali zavisi i od niza drugih činilaca kao što su nasleđe, rad hormona, funkcija jetre i bubrega, a pre svega toga – način ishrane.

Normalne vrednosti holesterola su od 3, 1 do 5, 5 mmol/l, dok se povišen holesterol može susresti kod ishrane koja je bogata mastima, u početnoj fazi hepatitisa, opstruktivnoj žutici, lipoidnoj nefrozi, dijabetesu, hipotireozi i kod naslednih bolesti. Takođe, na povišen nivo holesterola mogu uticati i neki lekovi, kao što su kontraceptivne pilule ili anabolici.

Mogu se naći i snižene vrednosti, i to obično kod hiperfunkcije tiroideje, zatim kod bolesti kod kojih postoji teško oštećenje jetre, kao što su ciroza i hronični hepatitisi. Niske vrednosti pojavljuju se i kod neuhranjenosti, anemije, kao i kod uzimanja lekova kao što su aspirin, estrogen i hormoni štitne žlezde.

Što su veće vrednosti HDL, odnosno dobrog holesterola, utoliko je bolje, jer ovaj holesterol ima ulogu da čisti krvne sudove iznutra od naslaga masti. 

Normalne vrednosti HDL su 1.03-1.55 mmol/L. 

Povećane vrednosti govore o zaštićenosti od kardiovaskularnih bolesti, dok snižene vrednosti dobrog holesterola pokazuju na opasnost od ateroskleroze.

Normalne vrednosti LDL ili lošeg holesterola, su 1, 55-4, 53 mmol/L. Povišene vrednosti mogu dolaziti od nepravilne ishrane, a takođe i od stresa, što je svi znamo, bolest savremenog čoveka. I u ovom slučaju, povećan je rizik od nastanka ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti.

Spomenimo na kraju i trigliceride, ali ne i kao najmanje važne. Možda ste se nekada zapitali šta se dešava sa masnoćom iz hrane koju unesemo u svoj organizam? Ta masnoća se hidrolizuje u tankom crevu, apsorbuje i resintetiše u ćelijama crevne sluzokože, ulazi potom u limfne sudove i u cirkulaciju, putem koje stiže do jetre. Sav višak koji organizmu nije potreban, prosto se deponuje u vidu masnih naslaga. 

Normalne vrednosti triglicerida su 0, 46-2, 28 mmol/L.

Povećane vrednosti ćemo naći kod nepravilne ishrane, oštećenja funkcije jetre, nefrotskog sindroma, šećerne bolesti, hroničnog alkoholizma, opstrukcije žučnih puteva, hipotireoze, kao i kod uzimanja nekih lekova, kao što su kontraceptivi, ali takođe i zbog – stresa.

Ukoliko su vaše vrednosti triglicerida smanjene, to ima manju dijagnostičku važnost i možemo reći samo da bi to ukazivalo na smanjen unos i apsorpciju hrane, hipertireozu kao i na terminalna stanja bolesti jetre. 

Lipidni status – cena

Za merenje lipidnog statusa u krvi, potrebno je izdvojiti u proseku od 550 do 580 dinara; holesterol, od 135 do 360 dinara, 140 do 360 dinara merenje triglicerida u krvi, od 135 do 360 dinara za merenje LDL holesterola. Vađenje krvi iz vene, prosečna cena oko 500 dinara. Ukoliko se mora izvaditi na terenu, cena je u proseku oko 3400 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije predlažemo da kontaktirate laboratorije ispod teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane