Dodaj firmu

Gracia Medika - Laboratorije

U “Gracia Medika” poliklinici u Beogradu možete uraditi niz laboratorijskih analiza, kao i dijagnostčkih usluga, a naš tim odgovoriće na sva Vaša pitanja.
Pročitaj više

Koče Popovića 7
Savski venac, Beograd

BioDiagnostica laboratorija

Smeštena u blizini Botaničke bašte, BioDiagnostica laboratorija nudi Vam širok spektar analiza iz svih oblasti laboratorijske dijagnostike. Naš stručni kadar u radu koristi savremenu automatizovanu tehnologiju što garantuje tačne rezultate ...
Pročitaj više

Gundulićev Venac 5
Stari grad, Beograd

Transaminaze Mikrobiološka laboratorija Marković

Laboratorija Marković se bavi kliničkom mikrobiološkom dijagnostikom koja obuhvata bakteriološku, parazitološku, mikološku i virusološku analizu različitih uzoraka
Pročitaj više

Mije Kovačevića 10, lok 13 i 14
Palilula, Beograd

Beolab Laboratorije

Vršimo usluge laboratorijskih analiza: bakteriologije, parazitologije, hematologije, biohemije, hormonskih analiza i tumor markera.
Pročitaj više

Borska 41m, Ratka Mitrovića 148
Rakovica, Beograd

Transaminaze drugačije se nazivaju aminotransferaze. To su unutarćelijski enzimi koji učestvuju u metabolizmu aminokiselina i ugljenih hidrata. Reakcija koja se time stvara omogućava telu da stvara određene vrste aminokiselina. Transaminaze se nalaze u visokim koncentracijama u jetri, mišićima i mozgu. 

Transaminaze su značajne u dijagnostici bolesti jetre, odnosno akutne infekcije i toksičnih oštećenja jetre, ciroze ili raka jetre; zatim, u dijagnostici bolesti pankreasa, mišića i srca – infarkt miokarda.

Transaminaze – vrednosti

U krvi su prisutni u dva oblika, kao AST i ALT.

ALT bi značila alanin aminotransferaza. Normalne vrednosti su 8 – 41 IJ/l.

Povišene vrednosti se nalaze kod akutnog oštećenja jetre koje može biti izazvano terapijom antibioticima, upotrebom gaziranih napitaka i tome slično, zatim kod virusnog hepatitisa, bolesti pankreasa, kao što je pankreatitis ili karcinom, kao i kod infarkta miokarda.

AST bi značila aspartat aminotransferaza. Normalne vrednosti su od 7 – 38 IJ/l.

Povišene vrednosti nam govore o infarktu miokarda, mišićnoj distrofiji, bolesti jetre kao što su hepatitisi, opstruktivna žutica, ciroza jetre.

ALP je alkalna fosfataza. To je enzim koji je najviše prisutan u epitelu tankog creva, kostima, jetri, bubrežnim tubulima, leukocitima i placenti. 

Normalne vrednosti su 78 - 217 U/l za muškarce, 68 - 234 U/l za žene.

Ukoliko su vrednosti ALP povišene, to lekarima govori o povećanoj razgradnji kostiju, kao i o mogućem razvoju osteoporoze, zatim o raznim bolestima kostiju.

Kada postoji prepreka u žučnim putevima, kao što je rak, kamen, ožiljno tkivo, karakteristično je povećanje ALP, a isto tako i kod nekih oboljenja jetre. 

Povišene vrednosti ALP ukazuju da je proces razgradnje i izgradnje kostiju u “punom jeku”, što je normalno samo u detinjstvu ili posle preloma kostiju. U svim drugim slučajevima, to je znak da nešto nije u redu. Još ćemo reći da su povećane vrednosti ALP normalne za trudnice u trećem trimestru trudnoće.

Transaminaze – iskustva

AST se nalazi i u srčanom i skeletnom mišiću, bubrezima, mozgu, pankreasu, plućima, leukocitima i eritrocitima, dok je ALT prisutna samo u jetri, te je zbog toga mnogo precizniji pokazatelj hepatocelularnog oštećenja. Kod bolesnika sa akutnim hepatitisom, aktivnost aminotransferaza je povišena više od 10 do 15 puta u odnosu na referentne vrednosti i po pravilu, aktivnost ALT je veća od AST. Stoga, u slučaju epidemijske pojave akutnog virusnog hepatitisa, važan je test određivanja aktivnosti ALT. 

Porast aktivnosti ALT/AST do 8 puta nije specifičan i može se naći kod bilo kog oboljenja jetre. Kod bolesnika sa hroničnim hepatitisom, aktivnosti AST/ALT su uvećane za 2 do 5 puta. 

Da bi određivanje AST/ALT bilo od relevantnog značaja, neophodno je njihovo kontinuirano praćenje, recimo u period od dva do tri meseca.

ALT/AST/ krvna slika – cena

Merenje ALT/AST u krvi, prosečna cena od 130 do 360 dinara. Vađenje krvi iz vene, u proseku bi trebalo izdvojiti 500 dinara.

*Cene su prikazane orijantaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate laboratorije ispod teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane