Dodaj firmu

Altalab laboratorija analiza urina

Laboratorija na Altini. Sve vrste analiza, hormone, biohemija, virusologija i drugo.
Pročitaj više

Hemingvejeva 1
Zemun, Beograd

Analiza urina Laboratorija Medialta

Odradite kompletnu laboratorijsku dijagnostiku brzo, efikasno i sa što manje stresa u laboratoriji Medialta u naselju Altina. Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu, naše stručno osoblje poklanja maksimalnu pažnju svakom klijentu, a nudimo i brojne popuste
Pročitaj više

Dobanovački put 2, Altina
Zemun, Beograd

Analiza urina Dr Zvončica

Pedijatrijska ordinacija Dr Zvončica novootvorena je specijalistička ordinacija za decu svih uzrasta, od samog rođenja do navršene 18. godine, u kojoj vam je na raspolaganju dr Sandra Bošković, specijalista pedijatrije sa višegodišnjim kliničkim iskustvom u radu sa decom.
Pročitaj više

Stevana Dukica 24
Palilula, Beograd

Beolab Laboratorije

Vršimo usluge laboratorijskih analiza: bakteriologije, parazitologije, hematologije, biohemije, hormonskih analiza i tumor markera.
Pročitaj više

Borska 41m, Ratka Mitrovića 148
Rakovica, Beograd

Aqualab Plus laboratorije

Aqualab Plus laboratorije su deo najvećeg lanca laboratorija u Evropi Synlabom GmbH i pružaju veliki broj akreditovanih analiza. Zahvaljujući upotrebi vrhunske opreme ROCHE obezbeđujemo najpreciznije rezultate, visok kvalitet usluge, kao i najbrže izdavanje rezultata
Pročitaj više

Kneginje Zorke 30
Vračar, Beograd

BioDiagnostica laboratorija

Smeštena u blizini Botaničke bašte, BioDiagnostica laboratorija nudi Vam širok spektar analiza iz svih oblasti laboratorijske dijagnostike. Naš stručni kadar u radu koristi savremenu automatizovanu tehnologiju što garantuje tačne rezultate u optimalnom vremenskom periodu
Pročitaj više

Gundulićev Venac 5
Stari grad, Beograd

Kada obavljamo redovni sistematski pregled, odnosno, kada želimo da prekontrolišemo svoje zdravlje, lekar nas najpre uputi na pribavljanje analiza urina i krvi. Na osnovu pokazatelja koji se dobijaju na ovaj način, može se steći uvid u opšte zdravstveno stanje organizma, kao i da li postoje eventualna žarišta.

Laboratorijska analiza urina

Poznato je da se na analizu donosi prvi jutarnji urin. Urin se skuplja u sterilnoj posudici, koju pre toga nabavljamo u apoteci, i to na taj način što se uzima srednji mlaz. Zahvaljujući analizi urina dobijamo osnovne informacije o stanju metabolizma, kao i o stanju genitalno-urinarnog sistema.

Pregled mokraće je jedna od osnovnih laboratorijskih analiza. Pri tome se obraća pažnja na nekoliko činilaca, koji se mogu podeliti u tri grupe. U prvom delu se opisuje izgled urina, njegova boja, miris, reakcija, kao i specifična težina; u drugom delu sledi hemijska analiza, što znači da se vrši analiza na proteine, šećer, urobilinogen, bilirubin, ketonska tela i nitrite; u trećem delu pregleda urina radi se analiza mokraćnog sedimenta, odnosno, mikroskopski se pregleda talog, koji se dobija tako što se urin centrifugira.

Analiza mokraće

Izgled urina trebalo bi da bude bistar, dok zamućen urin ukazuje na povećanu koncentraciju leukocita, što će reći da postoji neki zapaljenski proces, ili prisustvo bakterija, sluzi, gljivica...

Boja urina je normalno žuta, ali ako je mokraća više koncentrovana, i njena boja biće tamnija. Tamnosmeđi urin znači da postoji povećanje bilirubina, što može da bude znak oštećenja jetre. Kada je urin crven, to bi značilo da u njemu postoji hemoglobin, a to govori o oštećenju bubrega, mokraćnih kanala ili bešike, a može biti i signifikator mnogih zapaljenskih procesa.

Kada je reč o reakciji, normalna vrednost pH je između 5 i 6. Ako imate alkalnu reakciju, to znači da možda postoji bakterijska infekcija.

Kolika će biti specifična gustina mokraće, zavisi od toga koliko smo uneli tečnosti kao i od sposobnosti bubrega da koncentrišu urin. Kada je gustina povećana, to može da ukazuje na poremećaj rada nadbubrežne žlezde, oštećenje bubrega, prisustvo dijabetesa, hipertenzije. Vrednosti niže od referentnih ukazuju na povećano izlučivanje mokraće.

Proteini ne bi trebalo da se nalaze u urinu zdravih osoba, a kada su prisutni, to može da nam govori da postoji neki upalni proces.

Glukoza ili šećer, kada je nalaz normalan, ne postoje u mokraći, a kada se ipak nalaze, to je znak da je glukoza povećana i u krvi, dakle preko 10 mmol/l i tada je najčešće u pitanju dijabetes.

Aceton takođe nije prisutan u mokraći zdravih ljudi, ali ćemo ga pronaći kod dijabetičara. Bilirubina isto tako ne bi trebalo da bude u ispravnim nalazima, dok pozitivni rezultati urobilinogena govore o oštećenju žuči ili jetre.

Ako postoje bakterije u urinarnom traktu, imaćete pozitivan nalaz nitrita, dok eritrocita u urinu takođe nema kod zdravih ljudi. Kada govorimo o leukocitima, normalno ih je imati do 5, a ako je broj povećan, preporučuje se da se uradi urinokultura.

Bakterija takođe ne bi trebalo da bude u urinu, ali i ako u nalazu piše da ih ima malo, to ne mora biti nužno znak neke urinarne infekcije. Cilindri i epitelne ćelije okrugle, takođe ne postoje u mokraći kod zdravih osoba.

Normalan nalaz je negativan na gljivice kao i na spermatozoide, a ako su ipak prisutni, to u prvom slučaju govori o gljivičnoj infekciji, mada se dešava da se pojavljuju i kod dijabetičara, dok se spermatozoidi javljaju kod starijih muškaraca i obično znače oštećenje prostate.

Analiza urina – cena:

Za analizu urina, u proseku je potrebno izdvojiti od 450 do 650 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate laboratorije koje su oglašene ispod našeg teksta. 

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane