Laboratorija na Altini. Sve vrste analiza, hormone, biohemija, virusologija i drugo.
Pročitaj više
Laboratorija Marković se bavi kliničkom mikrobiološkom dijagnostikom koja obuhvata bakteriološku, parazitološku, mikološku i virusološku analizu različitih uzoraka
Pročitaj više
Vršimo usluge laboratorijskih analiza: bakteriologije, parazitologije, hematologije, biohemije, hormonskih analiza i tumor markera.
Pročitaj više
Trigliceridi se sastoje od glicerola i masnih kiselina, najvećim delom unose se hranom, a služe kao energetsko gorivo za obavljanje osnovnih životnih funkcija. Kada trigliceridi uđu u organizam sa hranom, počinju da se razgrađuju već u tankom crevu a kasnije u jetri do masnih kiselina koje sagorevaju i daju energiju svim ćelijama za rad. Međutim, osobe sa povišenim nivoom triglicerida u krvi imaju povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Trigliceridi su glavni sastojak životinjskih i biljnih masti i ulja. Rečeno jezikom hemije, trigliceridi su estri glicerola i masnih kiselina.
Maslac je tipičan primer čistih triglicerida. Organizam je sposoban i sam da proizvede trigliceride od viška ugljenih hidrata (šećera) koji su uneti hranom.
Trigliceridi i holesterol su dve vrste lipida odnosno, masti. Uglavnom se dešava da je visok nivo triglicerida u organizmu praćen visokim nivoom LDL holesterola (loš holesterol), mada to ne mora da bude uvek pravilo. Ova veza primećena je najčešće kod starijih žena. Kod žena koje još nisu ušle u menopauzu, nivo dobrog HDL holesterola obično je viši nego kod pripadnika jačeg pola. Dobar HDL holesterol uklanja loš LDL holesterol sa zidova krvnih sudova smanjujući time rizik od srčanog i moždanog udara. Ono što se dešava većini žena, a to je da posle menopauze, dolazi do snižavanja dobrog HDL holesterola a povećavanja lošeg LDL holesterola, čime se stvaraju povećani rizici od bolesti srca, kao što je infarkt, ateroskleroza, ali i od moždanog udara – šloga.
Holesterol i trigliceride u organizam unosimo preko mesa, mlečnih proizvoda, jaja kao i drugih životinjskih proizvoda. Interesantna je činjenica da se holesterol ne javlja u mastima biljnog porekla, dok se trigliceridi javljaju.
Ono što mnogi od nas rade u svakodnevnom životu, a ne bi trebalo jer predstavlja veoma loše navike, navešćemo u daljem tekstu:
Da bismo smanjili količinu triglicerida u našoj krvi, potrebno je da smanjimo unos ili u potpunosti izbacimo sledeće namirnice: masna hrana (čvarci, slanina, mesne konzerve, pašteta, masno meso), pržena hrana (na primer – pomfrit), takozvana fast food – brza hrana (i slana i slatka), peciva – pice – testenine, belo brašno, grickalice (čips, smoki, kokice, kreker), maslac (puter) – margarin, punomasno mleko – jogurt – sir – pavlaka, šećer (bombone, kolači, džemovi), zaslađeni sokovi – gazirana pića, alkohol (dobra vest je da u manjim i umerenim količinama nije štetan).
Pošto smo izbacili iz ishrane gorepomute namirnice, sada se vi pitate “Šta je to preostalo, a da je hranljivo i ukusno?“ Evo spiska preporučenih namirnica: voće, povrće (naročito mahunarke), integralne žitarice (ovsene, zobene pahuljice, ovsene mekinje, ili proizvodi od prosa, raži, ječma, heljde), beli luk (1-2 čena dnevno), nemasno krto meso, živinsko meso bez kožice (u kožici ima najviše masti), plava i bela morska riba i riblje ulje (svi ostali morski plodovi), mlečni proizvodi sa niskim nivoom masti, maslinovo – sojino – kukuruzno – suncokretovo ulje.
Naravno, pored hrane, možete još neke promene uvrstiti u svoju svakodnevicu, kao što je uvek zdrava fizička aktivnost (najmanje 3 km dnevno), više manjih obroka (od 3 do 6), svedite težinu na optimalnu i prestanite da pušite.
Cene se kreću u rasponu od 500 dinara za vađenje krvi iz vene do 3400 dinara za vađenje krvi na terenu. KKS – kompletna krvna slika, prosečna cena 500 dinara, a biohemijske analize od 140 do 360 dinara – trigliceridi.
*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate laboratorije ispod teksta.