Dodaj firmu

Gracia Medika - Laboratorije

U “Gracia Medika” poliklinici u Beogradu možete uraditi niz laboratorijskih analiza, kao i dijagnostčkih usluga, a naš tim odgovoriće na sva Vaša pitanja.
Pročitaj više

Koče Popovića 7
Savski venac, Beograd

Test opterecenja glukozom Laboratorija Medialta

Odradite kompletnu laboratorijsku dijagnostiku brzo, efikasno i sa što manje stresa u laboratoriji Medialta u naselju Altina. Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu, naše stručno osoblje poklanja maksimalnu pažnju svakom klijentu, a nudimo i b...
Pročitaj više

Dobanovački put 2, Altina
Zemun, Beograd

BioDiagnostica laboratorija

Smeštena u blizini Botaničke bašte, BioDiagnostica laboratorija nudi Vam širok spektar analiza iz svih oblasti laboratorijske dijagnostike. Naš stručni kadar u radu koristi savremenu automatizovanu tehnologiju što garantuje tačne rezultate ...
Pročitaj više

Gundulićev Venac 5
Stari grad, Beograd

Aqualab Plus laboratorije

Aqualab Plus laboratorije su deo najvećeg lanca laboratorija u Evropi Synlabom GmbH i pružaju veliki broj akreditovanih analiza. Zahvaljujući upotrebi vrhunske opreme ROCHE obezbeđujemo najpreciznije rezultate, visok kvalitet usluge, kao i ...
Pročitaj više

Kneginje Zorke 30
Vračar, Beograd

Beolab Laboratorije

Vršimo usluge laboratorijskih analiza: bakteriologije, parazitologije, hematologije, biohemije, hormonskih analiza i tumor markera.
Pročitaj više

Borska 41m, Ratka Mitrovića 148
Rakovica, Beograd

Mikrobiološka laboratorija Marković

Laboratorija Marković se bavi kliničkom mikrobiološkom dijagnostikom koja obuhvata bakteriološku, parazitološku, mikološku i virusološku analizu različitih uzoraka
Pročitaj više

Mije Kovačevića 10, lok 13 i 14
Palilula, Beograd

Kako se radi test opterecenja glukozom? Snižen ili povišen šećer u krvi,  jedan je od osnovnih pokazatelja da sa metabolizmom ugljenih hidrata nešto nije u redu. OGTT test se radi da bi se precizno odredio nivo šećera odnosno glukoze u krvi. Na osnovu ovog testa znaćemo da li bolujemo od dijabetesa melitusa, trudničkog dijabetesa, smanjene tolerancije na glukozu ili niskog šećera u krvi.

Test oralne tolerancije glukoze izvodi se sa 75 g glukoze ujutru, posle gladovanja od najmanje deset sati. 

Test opterećenja glukozom – kako se pripremiti?

Ovaj test podrazumeva pripremu, i izvodi se pod tačno određenim uslovima. Šta bi to značilo? Nekoliko dana pre izvođenja testa, potrebno je da se ponašate uobičajeno, što se tiče fizičkih aktivnosti, odnosno da izbegavate naporno vežbanje, osim ako to nije stalan način vašeg života. Važno je da sprovodite normalan režim ishrane, i to najmanje 150 g ugljenih hidrata u toku tri dana pre izvođenja testa. Trebalo bi prekinuti terapiju diureticima i kortikosterodima, ako je to izvodljivo. Bitno je da nemate infekciju ili traumu, te da izbegavate pušenje. 

Test će biti izveden ujutru, a u toku samog pregleda bitno je mirovanje.

Test opterećenja glukozom – kako se radi?

Najpre će biti izmerena jutarnja vrednost šećera. Pošto je vaš lekar dobio rezultate, biće vam dato da popijete 75 g glukoze u 2 dcl vode. Posle dva sata će vam biti ponovo izvađena krv. Kao što smo napomenuli, za tih dva sata važno je da mirujete u ordinaciji. 

Test opterećenja glukozom – rezultati

Postoje precizni parametri kojima se dijagnostikuju određena stanja, i mi ćemo ih ukratko nabrojati:

Ako je posle 2 sata vrednost glukoze u krvi:

  • veća od 11, 1 mmol/L, postaviće vam se dijagnoza šećerne bolesti;
  • veća od 7, 8 mmol/L, odnosno do 11, 1 mmol/L, dijagnoza je: intolerancija glukoze;
  • manja od 7, 8 mmol/L, radi se o normalnoj toleranciji na unošenje glukoze. 

Važno je znati, da ako ste dobili drugi rezultat, tj. intoleranciju glukoze, merenje je potrebno ponoviti za pola godine.

Trudnički dijabetes

Trudnički dijabetes se drugačije naziva gestacijski dijabetes. To je stanje intolerancije glukoze ili pojava šećerne bolesti po prvi put u životu u trudnoći. 

Postoje grupe žena koje imaju visok rizik od pojave šećerne bolesti za vreme trudnoće. To su trudnice preko 35 godina, žene koje su gojazne, imaju porodično opterećenje za dijabetes, ako su u prethodnim trudnoćama imale već šećernu bolest, trudnice koje imaju policistične jajnike ili one koje su imale visok pritisak (hipertenziju) pre trudnoće. Kod ovih kategorija trudnica, test opterećenja glukozom potrebno je uraditi na samom početku trudnoće. 

Sa druge strane, žene koje nisu u ovim rizičnim grupama, test će uraditi između 24. i 28. nedelje trudnoće. One će test uraditi sa 75 g glukoze, dok će trudnice koje imaju srednji rizik za razvoj trudničkog dijabetesa, uraditi merenje sa 100 g glukoze, u pomenutim nedeljama trudnoće. 

Test opterećenja glukozom – cena

Cene za ovaj test se kreću u rasponu od 400 - 990 dinara, do 3400 dinara za OGTT-trosatni.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate laboratorije ispod teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane