Dodaj firmu

Altalab laboratorija cervikalni bris

Laboratorija na Altini. Sve vrste analiza, hormone, biohemija, virusologija i drugo.
Pročitaj više

Hemingvejeva 1
Zemun, Beograd

Cervikalni bris Gracia Medika

U “Gracia Medika” poliklinici u Beogradu možete uraditi niz laboratorijskih analiza, kao i dijagnostčkih usluga, a naš tim odgovoriće na sva Vaša pitanja.
Pročitaj više

Koče Popovića 7
Savski venac, Beograd

Aqualab Plus laboratorije

Aqualab Plus laboratorije su deo najvećeg lanca laboratorija u Evropi Synlabom GmbH i pružaju veliki broj akreditovanih analiza. Zahvaljujući upotrebi vrhunske opreme ROCHE obezbeđujemo najpreciznije rezultate, visok kvalitet usluge, kao i najbrže izdavanje rezultata
Pročitaj više

Kneginje Zorke 30
Vračar, Beograd

Cervikalni bris Mikrobiološka laboratorija Marković

Laboratorija Marković se bavi kliničkom mikrobiološkom dijagnostikom koja obuhvata bakteriološku, parazitološku, mikološku i virusološku analizu različitih uzoraka
Pročitaj više

Mije Kovačevića 10, lok 13 i 14
Palilula, Beograd

Beolab Laboratorije

Vršimo usluge laboratorijskih analiza: bakteriologije, parazitologije, hematologije, biohemije, hormonskih analiza i tumor markera.
Pročitaj više

Borska 41m, Ratka Mitrovića 148
Rakovica, Beograd

BioDiagnostica laboratorija

Smeštena u blizini Botaničke bašte, BioDiagnostica laboratorija nudi Vam širok spektar analiza iz svih oblasti laboratorijske dijagnostike. Naš stručni kadar u radu koristi savremenu automatizovanu tehnologiju što garantuje tačne rezultate u optimalnom vremenskom periodu
Pročitaj više

Gundulićev Venac 5
Stari grad, Beograd

Grlić materice se drugačije naziva cerviks. Cervikalni bris se uzima iz cervikalnog kanala da bi se pronašli mikroorganizmi. Ukoliko se izoluje mikroorganizam koji ne sme biti prisutan, odnosno kada se nalazi u većem broju od dozvoljenog, biće sprovedeno lečenje. 

Ovaj bris se uzima po potrebi, a kod zdravih žena predstavlja rutinski pregled prilikom trudnoće. Ukoliko je planirana neka ginekološka intervencija, kao što je određena operacija, carski rez, stavljanje spirale i slično, cervikalni bris je neophodno uzeti od pacijetkinje.

Cervikalni bris – kako se radi?

Ovaj bris će utvrditi da li imate prisutne bakterije, gljivice i druge mikroorganizme. Vaš ginekolog će imati direktan uvid i pristup grliću materice uz pomoć instrumenta koji se naziva spekulum. U zavisnosti od kliničke slike, vaš lekar će dalje sterilnim štapićem sa vatom na njegovom vrhu, uzeti bris sluzi sa cerviksa odnosno kanala.

Veoma je važno da ne dođe do spoljnog zagađenja uzorka. Zbog toga se primenjuje posebna tehnika. Obično se uzorak direktno nanosi na predmetno staklo, nakon čega sledi pregled pod mikroskopom, odnosno očitavanje uzorka. 

Drugačiji način jeste posebno bojenje, uz upotrebu komora, tako se recimo, određuje trihomonas vaginalis.

Još jedan način jeste da se cervikalni bris uzme i stavi u sterilnu epruvetu. Uz pomoć specijalne tehnike, u laboratoriji, upotrebom ugljendioksida odrede se anaerobi. U anaerobe ubrajamo hlamidiju, mikoplazmu i ureaplazmu. 

Cervikalni bris u trudnoći

Kao što smo napomenuli, ovaj test se rutinski radi kod zdravih žena u trudnoći. Posebno, kod trudnica mlađih od 25 godina, kao i starijih od 35 godina, sa anamnestičkim podacima o rizičnom seksualnom odnosu, sistemnim bolestima, kada postoji zavisnost od alkohola i od droga, ukoliko postoje prevremeni porođaji, kao i prethodni spontani pobačaji.

Cervikalni bris – kada se radi?

Ovaj test će biti urađen ukoliko je Papanicolau test pokazao loše rezultate, zatim ukoliko postoji sumnja na polno prenosive infekcije; ukoliko se lečite od steriliteta; i kao što smo napomenuli u tekstu iznad, cervikalni bris se rutinski uzima pre određenih ginekoloških intervencija. 

Cervikalni bris – rezultati

Nalazi su obično gotovi za dve do tri nedelje. U slučaju patoloških nalaza, ginekolog u dogovoru sa pacijentkinjom prepisuje odgovarajuću simptomatsku, antibiotsku ili antimikotsku terapiju. Obično je potrebno lečiti i partnera. 

Cervikalni bris – cena

Prosečna cena za ovu analizu je od 470 do 520 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate laboratorije ispod teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane