Dodaj firmu

Altalab laboratorija leukocitna formula

Laboratorija na Altini. Sve vrste analiza, hormone, biohemija, virusologija i drugo.
Pročitaj više

Hemingvejeva 1
Zemun, Beograd

Leukocitna formula Gracia Medika

U “Gracia Medika” poliklinici u Beogradu možete uraditi niz laboratorijskih analiza, kao i dijagnostčkih usluga, a naš tim odgovoriće na sva Vaša pitanja.
Pročitaj više

Koče Popovića 7
Savski venac, Beograd

Leukocitna formula Mikrobiološka laboratorija Marković

Laboratorija Marković se bavi kliničkom mikrobiološkom dijagnostikom koja obuhvata bakteriološku, parazitološku, mikološku i virusološku analizu različitih uzoraka
Pročitaj više

Mije Kovačevića 10, lok 13 i 14
Palilula, Beograd

Beolab Laboratorije

Vršimo usluge laboratorijskih analiza: bakteriologije, parazitologije, hematologije, biohemije, hormonskih analiza i tumor markera.
Pročitaj više

Borska 41m, Ratka Mitrovića 148
Rakovica, Beograd

BioDiagnostica laboratorija

Smeštena u blizini Botaničke bašte, BioDiagnostica laboratorija nudi Vam širok spektar analiza iz svih oblasti laboratorijske dijagnostike. Naš stručni kadar u radu koristi savremenu automatizovanu tehnologiju što garantuje tačne rezultate u optimalnom vremenskom periodu
Pročitaj više

Gundulićev Venac 5
Stari grad, Beograd

Sta je to leukocitna formula? Bela krvna zrnca ili leukociti, stvaraju se u koštanoj srži i imaju ulogu u zaštiti organizma od infekcije. Pri tome svaka određena populacija leukocita, a ima ih pet, ima zasebnu funkciju, što se vidi u leukocitnoj formuli koja se radi nezavisno od krvne slike. Leukocitna formula se preporučuje kao obavezna dopuna koja upotpunjava sliku o stanju organizma.

Ukoliko je povećan broj leukocita, radi se o bakterijskoj infekciji, a ukoliko je broj leukocita smanjen, radi se o virusnom oboljenju, može se javiti kod hemoterapije kao i primene nekih lekova.

Leukocitna formula iskustva

U odbrani našeg organizma učestvuje „mala vojska“ leukocita, odnosno, neutrofili, bazofili i eonizofili. Oni se nazivaju još i granulirani leukociti, a ime su dobili po tome što sadrže granule  sa različitim hemijskim supstancama kojima brane organizam od različitih vrsta mikroba. 

Neutrofili štite organizam od bakterijskih ili gljivičnih infekcija, a svoju funkciju obavljaju „gutanjem“ tih mikroba. Oni su uglavnom, u „prvim borbenim redovima“ kada je reč o infekciji, a svojom aktivnošću i odumiranjem u velikom broju formiraju gnoj.

Bazofilni leukociti imaju važnu ulogu u alergijskim reakcijama i odbrani tkiva od tumorskih ćelija i parazita, kao i u stvaranju novih krvnih sudova tokom zarastanja rana. 

Monociti su poreklom iz koštane srži. U našoj krvi borave jedan do dva dana, pa zatim prelaze u tkiva, gde žive mesecima, pa čak i godinama. Ove ćelije takođe „gutaju“ mikrobe i čestice oštećenih ćelija vlastitog tkiva i razgrađuju ih enzimima. Oni pomažu oslobađanje našeg organizma od štetnih činilaca i pomažu obnavljanje oštećenog tkiva. 

Razne imunološke analize koje se preduzimaju mogu biti pokazatelj bolesti ali samo u okvirima drugih dijagnostičkih postupaka. Ukoliko, na primer, odlučimo da sami odemo u laboratoriju, a bez lekarskog pregleda, nećemo dobiti potpunu sliku našeg zdravlja a razlog tome je što je dovoljna samo jedna trunčica iz vazduha pa da dobijemo lažno pozitivan rezultat, zbog čega može da nas bez razloga uhvati panika. 

Ukoliko vaši razultati nisu u skladu sa simptomima i znakovima bolesti, vaš lekar će posumnjati u njihovu tačnost i ponoviti ih, a ponekad će biti potrebno i uraditi određene specifične analize. 

Ukoliko se ista infekcija ponavlja više od tri puta godišnje, trebalo bi konsultovati imunologa.

Leukocitna formula – cena

Cene određivanja leukocitarne formule se kreću u rasponu od 160 do 300 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate laboratorije ispod teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane