Dodaj firmu

Gracia Medika - Laboratorije

U “Gracia Medika” poliklinici u Beogradu možete uraditi niz laboratorijskih analiza, kao i dijagnostčkih usluga, a naš tim odgovoriće na sva Vaša pitanja.
Pročitaj više

Koče Popovića 7
Savski venac, Beograd

Perianalni bris Mikrobiološka laboratorija Marković

Laboratorija Marković se bavi kliničkom mikrobiološkom dijagnostikom koja obuhvata bakteriološku, parazitološku, mikološku i virusološku analizu različitih uzoraka
Pročitaj više

Mije Kovačevića 10, lok 13 i 14
Palilula, Beograd

Beolab Laboratorije

Vršimo usluge laboratorijskih analiza: bakteriologije, parazitologije, hematologije, biohemije, hormonskih analiza i tumor markera.
Pročitaj više

Borska 41m, Ratka Mitrovića 148
Rakovica, Beograd

Perianalni bris se uzima ujutru, pre nego što pacijent ima stolicu. Bris je potrebno uzeti bez  prethodnog pranja regije oko čmara; biće uzet providnim selotejpom i ravnomerno će se prelepiti preko predmetnog stakla. Ukoliko ovaj bris daje dete, uveče ga je potrebno oprati, ali ne stavljati nikakve kreme, bebi puder i slično.

Perianalni bris kod dece 

Kada dođe do toga da treba da upišete dete u kolektiv, obdanište ili školu, prvi put ćete se susresti sa oblikom mikrobiološkog – parazitskog ispitivanja, koje se zove perianalni bris. 

Čim nam neko spomene crevne parazite, odnosno, gliste, u nama se stvara osećaj nelagode. Ukoliko se dete igra na otvorenom prostoru, dodiruje zaprljane predmete a pri tome prinosi ruke ustima, to bi bila ulazna vrata za parazite u organizam. Crvići brzo naseljavaju tanko i debelo crevo domaćina, a njihovo prisustvo u stolici moguće je videti i „golim okom“, jer su oni pokretni i dužine od tri do trinaest milimetara. Kožu oko analnog otvora, ženka parazita bira kao idealno mesto da položi svoja jaja. Otuda je glavni simptom da dete ima gliste, svrab u predelu čmara. Drugi simptomi su ređi, poput bolova u stomaku. 

Perianalni bris –kada se radi?

Perianalni bris je osnovno dijagnostičko sredstvo kojim se prisustvo crevnih parazita dokazuje. Kao što smo već napomenuli, ova vrsta brisa se uzima pri upisu deteta u kolektiv, pri redovnim bakteriološkim kontrolama u kolektivima, kao i uvek kada postoji sumnja na postojanje crevnih parazita.

Perianalni bris – kako se radi?

Sama tehnika uzimanja perianalnog brisa se razlikuje u odnosu na druge briseve, kao što je bris grla ili nosa. Uzima se otisak analne regije lepljivom trakom, nakon čega se posmatranjem uz pomoć mikroskopa utvrđuje prisustvo jaja ili odraslih jedinki, što je ređe. 

Perianalni bris – rezultati

U slučaju da je perianalni bris dao pozitivne rezultate, to jest, da je utvrđeno postojanje crevnih parazita, potrebno je da dete ne ide u kolektiv do okončanja medicinskog tretmana. 

Lečenje crevnih parazita

Ovo lečenje je prilično jednostavno, ali ima svoja pravila. Važno je da se leče svi ukućani, uzimaju se tablete po dinamici koju je odredio lekar. Posle sedam dana, ponavlja se perianalni bris. Mnogi iz preventivnih razloga savetuju da se ponovi još jedna doza, mesec dana od prve. 

Potrebna je maksimalna higijena gde je boravilo dete koje je bilo nosilac parazita. Striktno pranje ruku je od velike važnosti, jer sprečava da osoba samu sebe ponovo zarazi unošenjem jaja sopstvenim rukama. 

Perianalni bris – cena

Cene se kreću u rasponu od 350 do 495 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate laboratorije ispod teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane