Dodaj firmu

Altalab laboratorija holesterol

Laboratorija na Altini. Sve vrste analiza, hormone, biohemija, virusologija i drugo.
Pročitaj više

Hemingvejeva 1
Zemun, Beograd

Holesterol Gracia Medika

U “Gracia Medika” poliklinici u Beogradu možete uraditi niz laboratorijskih analiza, kao i dijagnostčkih usluga, a naš tim odgovoriće na sva Vaša pitanja.
Pročitaj više

Koče Popovića 7
Savski venac, Beograd

Holesterol Mikrobiološka laboratorija Marković

Laboratorija Marković se bavi kliničkom mikrobiološkom dijagnostikom koja obuhvata bakteriološku, parazitološku, mikološku i virusološku analizu različitih uzoraka
Pročitaj više

Mije Kovačevića 10, lok 13 i 14
Palilula, Beograd

Beolab Laboratorije

Vršimo usluge laboratorijskih analiza: bakteriologije, parazitologije, hematologije, biohemije, hormonskih analiza i tumor markera.
Pročitaj više

Borska 41m, Ratka Mitrovića 148
Rakovica, Beograd

BioDiagnostica laboratorija

Smeštena u blizini Botaničke bašte, BioDiagnostica laboratorija nudi Vam širok spektar analiza iz svih oblasti laboratorijske dijagnostike. Naš stručni kadar u radu koristi savremenu automatizovanu tehnologiju što garantuje tačne rezultate u optimalnom vremenskom periodu
Pročitaj više

Gundulićev Venac 5
Stari grad, Beograd

Holesterol je jedan od oblika u kome se javljaju lipidi, odnosno masti. Rasprostranjen je u svim ćelijama organizma, naročito u nervnom tkivu. Holesterol nije samo nešto loše i nepoželjno u našem organizmu, on je neophodan, između ostalog, za izgradnju ćelijskih membrana kao i produkciju nekoliko osnovnih hormona, kao što su adrenalin, estrogen i testosteron. 

Holesterol u krvi – granice

U našoj krvi bi trebalo da bude manje od 5, 2 mmol/L (milimola po litru) holesterola. Granično rizično je od 5, 2 do 6, 19 mmol/L, dok je visoko rizično od 6, 2 mmol/L i naviše. 

Holesterol – iskustva

Holesterol se javlja u životinjskim mastima ali ne i u biljnim. Ustavnovljeno je da dve trećine holesterola nastaje sintezom u organizmu, a svega jedna trećina se unosi hranom. Pošto je organizam sposoban sam da stvara holesterol koji mu je potreban, dovoljno je da se hranom unese oko 150 do 300 miligrama na dan. Deci je potrebno proporcionalno više holesterola, jer on ima funkciju kao strukturni element svih ćelijskih i unutar ćelijskih membrana. 

Gde nastaje holesterol? Najvećim delom u jetri, a može nastati i u sluzokoži creva i nadbubrežnim žlezdama. Odatle se putem krvotoka prenosi do svih ćelija našeg organizma. Holesterol se u krvi vezuje za proteine, gradeći lipoproteine, i tako se transportuje. 

Prema gustini, lipoproteini se dele na LDL, takozvani, loš holesterol, i HDL, dobar holesterol. Iz organizma holesterol se uklanja preko žuči, perutanjem kože a mala količina se gubi i preko urina. Žene koje doje svoju bebu, jedan deo holesterola gube kroz mleko. 

Holesterol – zabranjena hrana

Vaš nivo holesterola biće povećan ako koristite više nego što je to potrebno, puter, mlečne masti, kokosovo ulje. Posebno bogat izvor holesterola je žumance jajeta, gde ima čak 300 miligrama holesterola. Zatim, sve iznutrice (mozak sa oko 2000 mg/100grama), punomasno mleko, meso i mesne prerađevine (viršle, mesni narezak, paštete...). 

Holesterol – dozvoljena hrana

Prirodna ulja koja smanjuju nivo holestrola u krvi su maslinovo ulje, ulje soje, kukuruzno, suncokretovo, ulje kikirikija. Ukoliko želite da smanjite nivo lošeg holesterola, ne zaboravite već pomenutu činjenicu da holesterola nema u biljnoj hrani (za razliku od hrane životinjskog porekla). 

Holesterol – bolesti

Spomenućemo aterosklerozu i kamenac u žučnoj kesi.

Ateroskleroza je povećanje lošeg LDL holesterola u krvi, kao i njegovo nagomilavanje na zidovima krvnih sudova, što sve dalje može da dovede do začepljenja krvnih sudova, smanjenja njihove prirodne elastičnosti. Kasnije to može voditi formiranju tromba, što može voditi do srčanog i moždanog udara. 

Važan je i odnos dobrog i lošeg holesterola u našoj krvi. Najveći deo holesterola u našoj krvi nalazi se u obliku lošeg holesterola LDL, i to čak oko 70% od ukupnog holesterola. Dobar holesterol ima zaštitnu ulogu u odnosu na proces ateroskleroze.

Još neki faktori koji mogu uticati na nastanak ovog oboljenja su gojaznost, povišen pritisak, fizička neaktivnost, i pijenje meke vode za razliku od tvrde.

Kamenac u žučnoj kesi, nastaje kada se višak holesterola taloži u vidu kristala. To se događa jer prilikom uklanjanja holesterola iz krvi, holesterol dospeva u žuč u kojoj je nerastvorljiv. Kod ljudi sa kamencem u žučnoj kesi dolazi do formiranja abnormalne žuči koja postaje prezasićena holesterolom. 

Holesterol – preventiva

Pored promena u režimu ishrane, evo još nekoliko načina kako da povećate HDL, odnosno dobar holesterol. Koristite maslinovo ulje, Omega 3 riblje ulje, jedna čaša alkohola dnevno ili manje, povećava nivo dobrog holesterola, iako je ovo slučaj više kod žena nego kod muškaraca. Jabuka, dunja i šargarepa se preporučuju jer povećavaju dobar a snižavaju loš holesterol. Pored toga, ostavite cigarete, više se krećite, ako imate višak kilograma – smršajte, ako ne zbog estetike, onda svakako zbog zdravlja.

Merenje holesterola u krvi – cena

Cene se kreću u rasponu od 500 dinara za vađenje krvi iz vene do 3400 dinara za vađenje krvi na terenu. KKS – kompletna krvna slika, prosečna cena 500 dinara, a biohemijske analize od 135 do 360 dinara – holesterol.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate laboratorije ispod teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane