Dodaj firmu

Gracia Medika - Laboratorije

U “Gracia Medika” poliklinici u Beogradu možete uraditi niz laboratorijskih analiza, kao i dijagnostčkih usluga, a naš tim odgovoriće na sva Vaša pitanja.
Pročitaj više

Koče Popovića 7
Savski venac, Beograd

Aqualab Plus laboratorije

Aqualab Plus laboratorije su deo najvećeg lanca laboratorija u Evropi Synlabom GmbH i pružaju veliki broj akreditovanih analiza. Zahvaljujući upotrebi vrhunske opreme ROCHE obezbeđujemo najpreciznije rezultate, visok kvalitet usluge, kao i ...
Pročitaj više

Kneginje Zorke 30
Vračar, Beograd

Odredjivanje krvne grupe Mikrobiološka laboratorija Marković

Laboratorija Marković se bavi kliničkom mikrobiološkom dijagnostikom koja obuhvata bakteriološku, parazitološku, mikološku i virusološku analizu različitih uzoraka
Pročitaj više

Mije Kovačevića 10, lok 13 i 14
Palilula, Beograd

Beolab Laboratorije

Vršimo usluge laboratorijskih analiza: bakteriologije, parazitologije, hematologije, biohemije, hormonskih analiza i tumor markera.
Pročitaj više

Borska 41m, Ratka Mitrovića 148
Rakovica, Beograd

Kako se radi odredjivanje krvne grupe? Ljudska krv podeljana je u krvne grupe na osnovu prisutnosti ili odsutnosti određenih markera ili antigena, na površini crvenih krvnih stanica. Testovi za određivanje krvne grupe rade se pre nego što se daje transfuzija krvi, kao i prilikom prvog pregleda trudnica radi određivanja Rh faktora. Određivanje krvne grupe takođe može da se radi i prilikom utvrđivanja da li su dvoje ljudi u krvnom srodstvu, kao što je dokazivanje očinstva, na primer.

Krvne grupe A, B, AB i 0

Postoje četiri krvne grupe, a to su A, B, AB i 0. Verovatno ste se nekada zapitali kako je urađena ta podela, pa evo objašnjenja:

Ako se na površini crvenih krvnih stanica nalazi antigen A, radi se o krvnoj grupi A. Tom logikom, ako se na površini crvenih krvnih stanica nalazi antigen B, čovek ima krvnu grupu B. Ako nema nijednog od ta dva antigena, radi se o nultoj krvnoj grupi – 0. U tom slučaju se u plazmi nalaze antitela protiv grupe A i B. U četvrtom slučaju, moguće je da se na površini crvenih krvnih stanica nalaze i antigen A i antigen B, i tada u plazmi nema antitela, i čovek ima krvnu grupu AB.

Rh faktor

Testiranjem na Rh-antigen utvrđuje se njegova prisutnost, što se označava kao +, ili odsutnost, odnosno:  -. Na osnovu ovih rezultata, krv se deli na sledeći način: ako je Rh faktor prisutan, krv je Rh pozitivna, ili ako je odsutan, krv je Rh negativna. 

Rh faktor i trudnoća

Podela krvi s obzirom na Rh faktor posebno je značajna za trudnice. Potencijalni problem može nastati kada žena ima Rh negativnu krv, a nosi dete koje ima Rh pozitivnu krv. To se naziva Rh inkompatibilnost. Tada dolazi do Rh senzibilizacije, i ona obično ne utiče na zdravlje deteta koje majka nosi kada dođe do toga. Ali, ako u sledećoj trudnoći majka opet nosi dete koje ima Rh pozitivnu krv, vrlo je verovatno da će doći do pojave problema, koji mogu biti blagi ili izuzetno ozbiljni.

Transfuzija krvi

Krv koja se daje  putem transfuzije mora imati iste antigene kao i crvene krvne stanice osobe koja je prima. Jednostavnim rečnikom kazano, krv davatelja i krv primaoca moraju biti kompatibilne. Ukoliko bi se pacijentu dala nekompatibilna krv, imunološki odgovor dogodio bi se odmah nakon primanja, i može imati vrlo ozbiljne posledice po osobu koja je krv primila, čak do smrtnog ishoda. 

Krvna grupa 0 negativna, u sebi nema nijednog antigena. Zbog toga se naziva univerzalnim davaocem, jer krv može dati svima. Sa druge strane, krvna grupa AB pozitivna se naziva univerzalnim primaocem, jer osobe sa tom krvnom grupom mogu primiti krv od bilo koje krvne grupe. 

Određivanje krvne grupe – kada se radi?

Ova medicinska metoda radi se u sledećim slučajevima: pre operativnih zahvata, pre primanja transfuzije krvi, pre nego što neko da krv, pre nego što osoba da neki organ za transplataciju, prilikom prvog pregleda trudnice, ili pre začeća, u slučaju da se želi odrediti krvno srodstvo dve osobe.

Određivanje krvne grupe – kako se radi?

Krv iz vene se daje na uobičajen način, što je skoro potpuno bezbolno. Svi znamo da je posle vađenja krvi iz vene moguć mali podliv na mestu uboda, ali to će se svesti na najmanju meru pritiskom na mesto uboda nakon izvlačenja igle. To će ubrzati prestanak krvarenja. 

Koje će krvne grupe biti vaše dete?

Roditelje često zanima koje će krvne grupe biti njihovo dete, naročito ako je jedan od roditelja Rh negativan. Potrebno je znati da svaka krvna grupa u sebi nosi dva genotipa od moguća tri, odnosno A, B ili 0, ali se samo jedan od svakog roditelja prenosi na dete. Na primer, roditelj koji ima krvnu grupu A, može u sebi nositi genotip AA ili A0, i bebi preneti A ili 0 gen. Postoje različite kombinacije, ali reći ćemo na kraju da krvna grupa bebe nastaje kombinacijom po jednog od gena roditelja. 

Određivanje krvne grupe – cena

Prosečna cena za određivanje krvne grupe i Rh faktora je od 1300 do 1600 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate laboratorije ispod teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane