Dodaj firmu

Altalab laboratorija urinokulturu

Laboratorija na Altini. Sve vrste analiza, hormone, biohemija, virusologija i drugo.
Pročitaj više

Hemingvejeva 1
Zemun, Beograd

Urinokultura Gracia Medika

U “Gracia Medika” poliklinici u Beogradu možete uraditi niz laboratorijskih analiza, kao i dijagnostčkih usluga, a naš tim odgovoriće na sva Vaša pitanja.
Pročitaj više

Koče Popovića 7
Savski venac, Beograd

Aqualab Plus laboratorije

Aqualab Plus laboratorije su deo najvećeg lanca laboratorija u Evropi Synlabom GmbH i pružaju veliki broj akreditovanih analiza. Zahvaljujući upotrebi vrhunske opreme ROCHE obezbeđujemo najpreciznije rezultate, visok kvalitet usluge, kao i najbrže izdavanje rezultata
Pročitaj više

Kneginje Zorke 30
Vračar, Beograd

BioDiagnostica laboratorija

Smeštena u blizini Botaničke bašte, BioDiagnostica laboratorija nudi Vam širok spektar analiza iz svih oblasti laboratorijske dijagnostike. Naš stručni kadar u radu koristi savremenu automatizovanu tehnologiju što garantuje tačne rezultate u optimalnom vremenskom periodu
Pročitaj više

Gundulićev Venac 5
Stari grad, Beograd

Urinokultura Mikrobiološka laboratorija Marković

Laboratorija Marković se bavi kliničkom mikrobiološkom dijagnostikom koja obuhvata bakteriološku, parazitološku, mikološku i virusološku analizu različitih uzoraka
Pročitaj više

Mije Kovačevića 10, lok 13 i 14
Palilula, Beograd

Beolab Laboratorije

Vršimo usluge laboratorijskih analiza: bakteriologije, parazitologije, hematologije, biohemije, hormonskih analiza i tumor markera.
Pročitaj više

Borska 41m, Ratka Mitrovića 148
Rakovica, Beograd

Urin ne sadrži bakterije niti druge organizme, zapravo – on je sterilan. Urinokultura je test koji otkriva i identifikuje bakteriju koja može biti uzrok infekcije urinarnog trakta, odnosno mokraćnih puteva. Uzorak urina se sakuplja u čistu bočicu, i čuva u uslovima koji omogućuju bakterijama da rastu. Ako bakterija ne raste, test je negativan. Ako bakterija raste u dovoljnom broju da naznači infekciju, test je pozitivan. 

Tip bakterije će biti identifikovan mikroskopom ili uz pomoć hemijskih testova. Interesantno je da su infekcije mokraćnih puteva češće kod žena i devojaka nego kod muškaraca. Ovo se može objasniti time što je ženska uretra kraća i bliža anusu, što omogućava bakteriji iz creva da lakše dođe u dodir sa uretrom.

Urinokultura – kako se radi?

U sterilnu staklenu posudu potrebno je sakupiti čist uzorak urina za testiranje. Uzorak bi trebalo uzimati iz srednjeg mlaza, tako što ćete prvi mlaz izmokriti van posude, drugi u nju, a treći opet van. Ova metoda sakupljanja sprečava zaraženost uzorka. 

Urinokultura – priprema za pregled

Pre ovog testa nije potrebna nikakva posebna priprema, osim što ćete svog lekara obavestiti ako ste nedavno uzimali antibiotike. Razlog tome je što prethodno uzimanje antibiotika može dati lažno negativan nalaz. Pre ovog testa trebalo bi izbegavati mokrenje.

Urinokultura – kada se radi?

Ovaj test može biti urađen u svrhu dijagnostikovanja infekcije mokraćnog puta. Simptomi bi bili bol ili peckanje pri mokrenju, učestalo mokrenje, osećaj da morate iznenada mokriti, groznica, krv u mokraći, neugodan miris urina, bol u krstima ili stomaku. Urinokultura može biti urađena kada analiza urina nije normalna, odnosno kada je povećan broj belih krvnih ćelija i pojava bakterija u sedimentu. Drugi razlog kada se radi urinokultura jeste određivanje najboljeg antibiotika za lečenje infekcije, odnosno test osetljivosti. I treći razlog je dokazivanje da je infekcija izlečena.

Rezultati urinokulture

Pošto date svoj uzorak na analizu, rezultate možete očekivati u intervalu od jednog do tri dana. Nalaz može biti normalan, odnosno da u urinokulturi nema bakterije u razvoju; i nenormalan, odnosno, da bakterija raste u urinokulturi.

Infekcije mokraćnih puteva često su uzrokovane bakterijom koja obično živi u crevima, kao što je Ešerihija coli. 

Ako rezultati testa upućuju na infekciju, test osetljivosti može biti urađen sa ciljem da se odredi najbolji antibiotik koji će ubiti bakteriju.

Urinokultura iskustva

Ukoliko koristite diuretike, odnosno lekove koji pospešuju izbacivanje tečnosti, ili ukoliko pijete veliku količinu vode, to će povećati količinu urina. U tom slučaju, može se sniziti koncentracija bakterija, što može uticati na rezultat testa urinokulture.

Već smo napomunuli, da ako ste u skorije vreme uzimali neke antibiotike, to bi trebalo napomenuti vašem lekaru, a takođe i uzimanje velike doze vitamina C može sprečiti ili usporiti razvoj bakterija u urinokulturi.

Urinokultura – cena

Cene se kreću u rasponu od 470 do 900 dinara. 

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate laboratorije ispod teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane