Dodaj firmu

Altalab laboratorija brisevi

Laboratorija na Altini. Sve vrste analiza, hormone, biohemija, virusologija i drugo.
Pročitaj više

Hemingvejeva 1
Zemun, Beograd

Brisevi Dr Zvončica

Pedijatrijska ordinacija Dr Zvončica novootvorena je specijalistička ordinacija za decu svih uzrasta, od samog rođenja do navršene 18. godine, u kojoj vam je na raspolaganju dr Sandra Bošković, specijalista pedijatrije sa višegodišnjim kliničkim iskustvom u radu sa decom.
Pročitaj više

Stevana Dukica 24
Palilula, Beograd

Aqualab Plus laboratorije

Aqualab Plus laboratorije su deo najvećeg lanca laboratorija u Evropi Synlabom GmbH i pružaju veliki broj akreditovanih analiza. Zahvaljujući upotrebi vrhunske opreme ROCHE obezbeđujemo najpreciznije rezultate, visok kvalitet usluge, kao i najbrže izdavanje rezultata
Pročitaj više

Kneginje Zorke 30
Vračar, Beograd

Brisevi Mikrobiološka laboratorija Marković

Laboratorija Marković se bavi kliničkom mikrobiološkom dijagnostikom koja obuhvata bakteriološku, parazitološku, mikološku i virusološku analizu različitih uzoraka
Pročitaj više

Mije Kovačevića 10, lok 13 i 14
Palilula, Beograd

Beolab Laboratorije

Vršimo usluge laboratorijskih analiza: bakteriologije, parazitologije, hematologije, biohemije, hormonskih analiza i tumor markera.
Pročitaj više

Borska 41m, Ratka Mitrovića 148
Rakovica, Beograd

BioDiagnostica laboratorija

Smeštena u blizini Botaničke bašte, BioDiagnostica laboratorija nudi Vam širok spektar analiza iz svih oblasti laboratorijske dijagnostike. Naš stručni kadar u radu koristi savremenu automatizovanu tehnologiju što garantuje tačne rezultate u optimalnom vremenskom periodu
Pročitaj više

Gundulićev Venac 5
Stari grad, Beograd

Brisevi se uzimaju radi pouzdanih rezultata mikrobioloških analiza, a pri tome je veoma važno odabrati odgovarajući uzorak, pravilno ga uzeti, dostaviti u laboratoriju ili privremeno čuvati do transporta u laboratoriju.

Vrste briseva

Spomenimo neke od najčešće rađenih briseva:

Bris grla; bris nosa; bris usne duplje; sputum ili ispljuvak; bris rane; bris oka; bris uha; bris kože; uretralni bris; vaginalni bris; cervikalni bris; bris na kandidu; bris na hlamidiju; perianalni bris.

Kako se uzimaju brisevi?

Uzorak mora poticati sa mesta infekcije, kao bi se otkrio etiološki uzročnik. Taj uzorak se mora uzeti pre početka antibiotske terapije, a ako to nije moguće, mora se navesti primenjena terapija. Medicinski tehničar će bris uzeti u odgovarajuću sterilnu posudu. Ta posuda biće pravilno obeležena vašim imenom i prezimenom. Potrebno je izbegavati kontaminaciju uzorka fiziološkim florom. 

Vaš lekar će na uputu, pored vaših generalija, obavezno navesti vrstu uzorka, datum i vreme uzimanja, dijagnozu ili vodeće simptome, eventualne laboratorijske i epidemiološke podatke ukoliko su raspoloživi. Biće navedena i analiza koja se traži, a ukoliko vaš lekar to nije naveo, laboratorija će sama odrediti analizu, uzimajući u obzir podatke kojima raspolaže. 

Još neka pravila koja su važna prilikom uzimanja briseva, odnosno uzoraka jesu da se uzorci uzimaju u ambulanti ili kraj bolesničkog kreveta, te da se moraju dostaviti u laboratoriju u propisanom roku. 

Možda će biti potrebno transportovati uzorak do laboratorije gde će se vršiti analiza. U tom slučaju, moraju se poštovati pravila transporta i hladnog lanca. 

Potrebno je još znati da se pribor za uzorkovanje nabavlja u mikrobiološkoj laboratoriji. 

Kada analiza bude završena, vaše rezultate, odnosno, gotove mikrobiološke nalaze, podići ćete na prijemu laboratorije ili na mestu koje je predviđeno za to. 

Uzimanje briseva – iskustva

Kao što smo već naveli, bris se uzima pre početka antibiotske terapije i minimum 12 časova nakon aplikacije antiseptičnog sredstva. Kontrolni bris se uzima najranije tri dana nakon završene terapije. 

Bris grla se uzima ujutru, pre jela i pranja zuba, ili dva sata posle jela, pre početka terapije antibioticima. Bris nosa i rane, takođe pre početka terapije, dok se perianalni bris uzima ujutru i pre defekacije (pražnjenja creva). Najmanje 12 sati pre uzimanja brisa nije dozvoljeno prati, mazati ili talkovati perianalnu regiju. 

Brisevi – cene

Cene se kreću od 480 dinara za bris jezika i usne duplje, preko brisa grla, nosa od 470 dinara do 520 dinara za bris kože ili akne. Brisevi na gljivice, prosečna cena oko 900 dinara, brzi test na streptokoke, prosečna cena oko 850 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate laboratorije ispod teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane